Jatkaako Lisa Vittozzi voittovireessä Anterselvan normaalimatkalla?


Loistava ampuja Vittozzi on ammuntapainotteisen kisan ykkössuosikki. Suomalaisilta ei voi juuri menestystä odottaa.
Veijo Vaakanainen: 18.01.2024 20:18Ampumahiihto
Jatkaako Lisa Vittozzi voittovireessä Anterselvan normaalimatkalla?Veikkaus
Lisa Vittozzi on tekemässä paluuta huipulle kolmen erittäin vaikean kauden jälkeen. (Kuva: Christian Bier [CC BY-SA 3.0])
Naisten lyhyt normaalimatka, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Miehet avasivat torstaina ampumahiihdon maailmancupin viimeisen kisarupeaman ennen MM-kisoja Italian Anterselvassa. Perjantaina on naisten vuoro kilpailla lyhennetyllä normaalimatkalla.

Naisten puolella muutos normaalimatkaan ei ole aivan yhtä merkittävä kuin miehillä, kun hiihtomatka lyhentyy vain 2,5 kilometrillä viiden kilometrin sijaan. Kilpailussa hyvät hiihtäjät hyötyvät hieman aiempaan verrattuna, sillä nyt yhden ohilaukauksen kiinni hiihtäminen edellyttää 3,6 sekuntia nopeampaa etenemistä kilometriä kohden, kun perinteisellä normaalimatkalla pitää hiihtää 4 km/kilometri nopeammin.

Ero ei ole kovin suuri, mutta ampumahiihdon kaltaisessa lajissa, jossa pienet marginaalit ratkaisevat, se voi olla ratkaiseva. Toisaalta kilpailumuoto suosii edelleen hyviä ampujia, kun yksi ohilaukaus on noin kaksi kertaa enemmän aikaa vievä kuin sakkokierroskilpailuissa.

Suurin suosikki kilpailuun on tästä syystä kotiyleisön ykkössuosikki Italian Lisa Vittozzi, joka on osunut tauluihin penkalla toistaiseksi 93,7 prosentin varmuudella. Italialainen saapuu lisäksi kotikisoihin täynnä itseluottamusta, kun hän voitti juuri edeltävän maailmancupin osakilpailun Saksan Ruhpoldingissa.

Vittozzin ykköshaastaja on Saksan Franziska Preuss, joka oli Vittozzin takana kakkonen myös kauden avanneessa normaalimatkan kilpailussa. Tuolloin heidän välinen eronsa oli pienin mahdollinen. Preussin osumatarkkuus 93,1 prosenttia on lähes sama kuin Vittozzilla.

Vahvoihin ampujiin kuuluu myös Ranskan Lou Jeanmonnot, jolta nähtiin Ruhpoldingissa kauden parasta osaamistaan sitten Östersundin hurjan voittovireen. Jeanmonnot’n osumaprosentti on täsmälleen sama kuin Preussilla ja myös suksella ranskalainen pystyy vastaamaan Vittozzin ja Preussin vauhtiin.

Vahvoihin ampujiin kuuluu myös Norjan Karoline Knotten. Norjalainen aloitti kautensa todella vahvasti Östersundissa ja Hochfilzenissa, mutta tämän jälkeen hän on ollut hieman alavireisempi. Ruhpoldingin takaa-ajossa hän kuitenkin teki viime sunnuntaina hienon nousun nolla-ammunnalla.

Maailmancupin terävimmässä kärkitaistossa mukana olevista toistaiseksi paras ampuja on ollut Norjan Ingrid Tandrevold. Erityisesti Tandrevoldin 95,6 prosentin makuuosumavarmuus on ollut erittäin vakuuttava. Toisaalta pystypaikalla norjalaisen on pystyttävä paljon keskiarvoaan parempaan, sillä 81 prosentin osumatarkkuus ei normaalimatkalla riitä.

Ruotsin kokenut Mona Brorsson oli Ruhpoldingissa yllättävän kovassa vireessä erityisesti hiihtoladulla. Brorsson on tunnettu erityisesti hyvänä ampujana ja jos hän saa Ruhpoldingin hiihtovireen siirtymään Anterselvaan, voi hän jälleen olla mukana palkintosijataistossa. Tosin hänelläkin pystyprosentti on hieman vaisumpi kuin suurimmilla suosikeilla (85).

Saksan Vanessa Voigt on ampumavarmuudeltaan yhtä hyvä kuin Vittozzi, mutta saksalaisen hiihtovauhti ei viime aikoina ole ollut riittävää kärkitaistoon. Normaalimatka antaa kuitenkin myös Voigtille mahdollisuuden nousta ainakin lähelle podiumia.

Parhaimpien ampujien joukkoon kuuluu myös Suomen Suvi Minkkinen, joka on ampumatilastoissa enemmän kisoja kiertäneistä yhdeksäntenä. Suomalaisen ammunta ei tosin ole aivan yhtä timanttista kuin viime kaudella ja myös hiihdossa tappiota on tullut enemmän kuin viime kaudella.

Tästä syystä olisi yllätys, mikäli Minkkinen olisi kilpailussa 20 parhaan joukossa. Jo maailmancupin pisteille 40 parhaan joukkoon pääseminen olisi viimeaikaisten otteiden jälkeen positiivista.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten lyhyt normaalimatka, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi