Kuinka Mari Ederin ammunta pysyy kasassa Anterselvan normaalimatkalla?


Ammuntansa kanssa tuskailevalla Ederillä on edessä haastava kilpailu.
Veijo Vaakanainen: 20.01.2022 20:29Ampumahiihto
Kuinka Mari Ederin ammunta pysyy kasassa Anterselvan normaalimatkalla?
Kuva: Julia Sadykova
Veikkaus
Mari Eder.
Naisten normaalimatka, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Perjantaina ampumahiihdon maailmancup jatkuu Italian Anterselvassa naisten normaalimatkalla. Urheilijoita piinataan kilpailussa 15 kilometrin hiihtolenkillä sekä neljällä ampumasuorituksella, joissa epätarkkuudesta sakotetaan ankarasti minuutin aikalisäyksellä. Lisäksi korkea ilmanala tuo oman lisähaasteesaan sekä hiihtoon että ammuntaan.

Juuri uransa parhaan sijoituksen napanneen Suvi Minkkisen nimeä ei valitettavasti löydy lähtölistalta, joten suurimmat menestysodotukset kohdistuvat Mari Ederiin. Perjantain kilpailu ei etukäteen sovi kovinkaan hyvin Ederille. Osumatarkkuutta korostavassa kilpailussa suomalaiselta ei voi odottaa suurta menestystä, sillä toistaiseksi hänen osumaprosenttinsa tällä kaudella on 73,9 prosenttia.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että Eder ampuu neljän ammunnan kilpailuissa keskimäärin viisi ohilaukausta. Normaalimatkalla se tarkoittaisi siis viiden minuutin lisäystä kokonaisaikaan, mikä pudottaisi Ederin tuloslistalla luokkaan “myös osallistuneet”.

Se ei tietenkään tarkoita, etteikö Eder voisi yksittäisessä kilpailussa suoriutua paljonkin tilastoja paremmin. Lähtökohta kilpailuun ei tilastojen valossa ole kuitenkaan erityisen suotuisa.

Toisaalta onnistuminen perjantaisessa kilpailussa olisi Ederille erittäin tärkeää. Hän ei ole pääsemässä mukaan sunnuntain takaa-ajoon maailmancup-sijoituksen perusteella, joten hänen ainoa mahdollisuutensa saada toinen kisastartti on onnistua normaalimatkalla.


Kuka hallitsee hermonsa parhaiten ampumapaikalla?


Kilpailun voittotaiston ennakoiminen on erittäin vaikeaa. Kuten torstainen miesten kilpailu osoitti, voi puhdas ammunta huippujen hapuillessa nostaa voittoon todellisen yllätysnimen. Starttihetkellä monella kymmenellä urheilijalla on omana huippupäivänä ja muiden avustuksella mahdollisuus nousta korkeimmalle korokkeelle.

Yhdeksi ennakkosuosikiksi kilpailuun on nostettava Tshekin Marketa Davidova, joka viime aikoina profiloitunut normaalimatkojen erikoisosaajana. Tshekkiä ei muuten olla nähty terävimmässä kärkitaistossa, mutta hän on voittanut kaksi viimeisintä maailmancupissa kilpailtua normaalimatkaa.

Toinen potentiaalinen menestyjä kilpailuun on Itävallan Lisa Theresa Hauser. Itävallan naisampumahiihdon yksinäinen tähtiurheilija on tälläkin kaudella pudottanut tauluja erittäin varmasti, joten tilastot puoltavat hänen sijoittumistaan kilpailun terävimpään kärkeen.

Valko-Venäjän Dzinara Alimbekava on sijoittunut tällä kaudella lähes jokaisessa kisassa aivan palkintosijojen tuntumaan. Suoritusvarmuutensa ihailtavalle tasolle vakiinnuttanut valkovenäläinen lienee tälläkin kertaa mukana kärkipäässä ja virheettömällä ammunnalla hän on myös potentiaalinen nimi voittamaan koko kilpailun.

Ampumaprosenttien valossa vahva voittajasuosikki on myös Ranskan Anais Bescond, joka on loistanut tällä kaudella erityisesti makuupaikalla, jossa hän osumaprosenttinsa on yli 95. Bescond on lisäksi yleensä erittäin hyvä korkealla.

Potentiaalinen suuryllättäjä kilpailussa voisi olla Belgian norjalaissyntyinen Lotte Lie, joka on ollut toistaiseksi ampumapaikalla koko joukon paras. Belgialainen on ampunut taulut alas 92,5 prosentin varmuudella, eli hän on kilpailun potentiaalisin nolla-ampuja. Lien uran paras maailmancup-sija on toistaiseksi 13:s, mutta perjantain jälkeen se voi olla paljon parempi.

Maailmancupin vakiomenestyjien ulkopuolelta normaalimatkoilla kannattaa aina muistaa tarkkailla Ukrainan Julia Dzhimaa. Häntä ei yleensä nähdä kilpailuissa lähelläkään kärkeä, mutta normaalimatkoilla hän on noussut useamman kerran jopa palkintokorokkeelle asti.

Mari Ederin lisäksi suomalaisista perjantain kilpailuun starttaavat Nastassia Kinnunen ja Erika Jänkä. Heistä Kinnunen voisi erinomaisella ammunnalla nousta pisteille, mutta hänenkin kohdallaan ampumaprosentit eivät lupaa jättionnistumista.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten normaalimatka, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi