Juhliiko Wierer vai nähdäänkö arvoituksellisella normaalimatkalla yllätysvoittaja?


Normaalimatkoja on ammunnan korostuneen roolin perusteella vaikea ennakoida. Dorothea Wierer on silti nostettava suurimmaksi suosikiksi.
Etusuora: 27.11.2020 18:05Ampumahiihto
Juhliiko Wierer vai nähdäänkö arvoituksellisella normaalimatkalla yllätysvoittaja?
Kuva: Julia Sadykova.
Veikkaus
Dorothea Wierer.
Naisten normaalimatka 15 km, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Naisten ampumahiihdon normaalimatka Kontiolahdella käynnistyy lauantaina kello 15.15.

Ampumahiihdon maailmancup alkaa perinteiseen tapaan normaalimatkojen kilpailuilla. Harvoin kilpailtava matka on erittäin vaikea ennakoitava, sillä yksi ohilaukaus liikaa pudottaa hetkessä tuloslistalla kauas kärjestä.

Ennen kauden avausta kilpailijoiden suoritustaso on muutenkin salaperäisyyksien verhon takana. Tänä vuonna tilanne on vielä normaaliakin arvoituksellisempi, sillä kauden alla ei kilpailuja alla ole juuri lainkaan. Tästä syystä ennakointi pitää tehdä täysin menneiden tilastojen perusteella.

Edellinen normaalimatkan kilpailu Italian Anterselvassa päättyi Dorothea Wiererin voittoon. Tästä syystä kokonaiscupin hallitseva voittaja on nostettava ykkössuosikiksi myös kauden avauskilpailuun. Nopeana ja hyvänä ampujana tunnettu Wierer takelteli kuitenkin viime kaudella ajoittain ampumapaikalla, joten kovin varmana suosikkina häntä ei voi pitää.

Viime kaudella normaalimatkan voittoon pystyi myös Saksan hiihtotykki Denise Herrmann, joka juhli Pokljukassa voittoa hienon ammuntasuorituksen jälkeen. Kontiolahdellakin Herrmann pystyy voitosta taistelemaan, jos hän onnistuu ampumapaikalla. Todennäköisempää kuitenkin lienee, että Herrmann ampuu voittotaiston kannalta yhden tai useamman sakkominuutin liikaa.

Marte Olsbu Röiselandia ei myöskään saa koskaan unohtaa, kun pohditaan mahdollisia ennakkosuosikkeja. Loistavasti läpi koko viime kauden kilpaillut norjalainen on sekä erinomainen ampuja että loistava hiihtäjä, joten hänellä on mahdollisuus voittaa jokainen kisa, johon hän starttaa.

Hanna Öberg on normaalimatkan hallitseva olympiavoittaja sekä maailmanmestari toissa kaudelta. Ruotsalainen on parhaimmillaan juuri normaalimatkalla, joten hänet voisi nostaa jopa Wiererin ykköshaastajaksi. Öberg vaikuttii olevan Ruotsin kansallisissa kisoissa erinomaisessa vireessä.

Normaalimatkalla pitää myös huomioida vahvat ampujat, kuten saksalaiset Franziska Preuss sekä Vanessa Hinz, jotka antavat ladulla tasoitusta, mutta kompensoivat tappiosekunteja nopealla ja ennen kaikkea tarkalla ampumasuorittamisella.

Tshekin Marketa Davidova oli toissa kaudella kahdesti palkintosijoilla juuri normaalimatkoilla, mutta viime kausi oli nuorelle tshekille hieman haastavampi. Mikäli Davidova on palannut takaisin hyvälle kehityspolulle, voi hän hyvinkin taistella kärkisijoista lauantaina.

Normaalimatkalla on myös hyvinkin mahdollista, että kolmen kärkeen nousee urheilija, jolta sitä ei muissa kisamuodoissa voisi oikein missään olosuhteissa odottaa. Huippujen epäonnistuessa ampumapaikalla, voi heikompi hiihtäjä nousta nolla-ammunnalla todella korkealle. Tästä syystä kannattaa tarkkailla erityisestä ukrainalaisia urheilijoita, jotka eivät pärjää suksella, mutta ovat penkalla joukon parhaimmistoa.

Suomalaisittain odotukset ovat varovaisen toiveikkaita. Suuri tähti Kaisa Mäkäräinen on siirtynyt laduilta ja ampumapenkalta sivuun, joten huomio kiinnittyy muihin naisiin. Mari Eder oli ensimmäisen kisan perusteella vahvassa hiihtovireessä, mutta ammunta ei sujunut yhtä hyvin. Lauantaina onnistuminen penkalla on avain kaikkeen, joten tavoitteeksi riittänee vahva pistesija.

Toinen mielenkiintoinen urheilija on Suvi Minkkinen, joka onnistui kauden avauksessaan voittamaan kovan puolalaisen Monika Hojnisz-Staregan. Vahvajana ampujana tunnettu Minkkinen alisuoritti viime kaudella penkalla, mutta teki silti tulosten valossa uransa parhaat kisat. Ammunnan onnistuessa Minkkinen voi olla kisan todellinen jokerikortti.

Veikkausvihjeet


Peli-idea - Supertripla 6

VoittajaRöiseland, Herrmann
ToinenRöiseland, Wierer, Herrmann, Öberg
KolmasWierer, Herrmann, Öberg, Davidova
Rivimäärä16 riviä
Rivin hinta3,20 € (minimipanoksella 0,20 €)
Peliaika päättyy28.11. klo 15:18
TVYLE 2Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten normaalimatka 15 km, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi