Jatkuuko Julia Simonin voittokulku naisten normaalimatkalla? Pystyykö Suvi Minkkinen toistamaan viime vuoden MM-kisojen yllätyksen?


Ranskalainen Simon on toistaiseksi ollut MM-kisoissa lyömättömässä vireessä. Minkkisen ampumasuoritus sunnuntaina nostatti pieniä toiveita yllätyksestä.
Veijo Vaakanainen: 12.02.2024 20:00Ampumahiihto
Jatkuuko Julia Simonin voittokulku naisten normaalimatkalla? Pystyykö Suvi Minkkinen toistamaan viime vuoden MM-kisojen yllätyksen?
Kuva: Julia Niiranen.
Veikkaus
Julia Simon.
Naisten normaalimatka, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Ampumahiihdon MM-kisat jatkuvat yhden välipäivän jälkeen naisten normaalimatkan kilpailulla. Tiistaina vahvat ampujat ovat etulyöntiasemassa, sillä sakkokierroksen sijaan ohilaukauksista rankaistaan tällä kertaa sakkominuuteilla.

Toistaiseksi Ranska on vienyt naisten puolella lähes kaiken mahdollisen. Sekaviestin kullan jälkeen kahdessa ensimmäisessä henkilökohtaisessa kilpailussa vain yksi mitali on lipsahtanut Ranskan ulkopuolelle, kun Lisa Vittozzi nousi takaa-ajossa hopealle.

Kisojen kiistaton kuningatar on toistaiseksi ollut Julia Simon, jolla on kolmesta ensimmäisestä startista kolme kultaa. Juuri ennen MM-kisoja kuntonsa löytänyt viime kauden maailmancupin voittaja on ollut kolmessa ensimmäisessä startissa aivan pitelemätön, joten hänet on luonnollisesti nostettava myös normaalimatkan ykkössuosikiksi.

Simon ei kuitenkaan välttämättä ole normaalimatkalla niin suuri suosikki, kuin miltä hän kolmen mestaruuden perusteella vaikuttaa. Ranskalainen ei nimittäin ole vielä toistaiseksi onnistunut urallaan kertaakaan voittamaan normaalimatkan kilpailua.

Lisäksi vaikka Simonin osumaprosentit ovatkin erinomaisia, ei hän aivan pärjää vertailussa kaikkein kovimmille suorittajille ampumapenkalla. Ranskalaisen osumaprosentti toistaiseksi tällä kaudella on ollut 88, kun se vaikka Lisa Vittozzilla ja Lou Jeanmonnot’lla on lähes 93,5.

Toisaalta Simonin vire kolmessa ensimmäisessä startissa Nove Mestossa on ollut niin rautainen, että vaikka tilastot eivät hänen voittoaan puollakaan, niin ei toistaiseksi jokaisen kisan MM-areenalla voittanutta naista voi sivuuttaa suurimman suosikin paikalta. Simon starttaa tiistaina täynnä itseluottamusta ja on valmis jälleen näyttämään olevansa tällä hetkellä aivan eri vireessä, kuin mitä tilastot osoittavat.

Ampumavireen puolesta Simonin suurimmiksi haastajiksi on nostettava juuri aiemmin mainitut Vittozzi ja Jeanmonnot, jotka ovat maailmancupin kärkiurheilijoista kaksi selvästi varminta ampujaa. Molemmat ovat näissä kisoissa saavuttaneet jo yhden henkilökohtaisen mitalin, joten myöskin suurimmat menestyspaineet ovat varmasti poistuneet heidän hartijoiltaan.

Kovimpiin ampujiin kuuluu myös Saksan Franziska Preuss, jonka osumatarkkuus on ollut tällä kaudella lähes 93 prosenttia. Preussilla on tosin valitettavasti melko usein taipumus ampua yksi sakkokierros liikaa, joka pudottaa hänet mitalitaistosta sijoille 5-10.

Lisäksi saksalainen ei ole onnistunut toistaiseksi saavuttamaan pitkän uransa aikana kuin yhden henkilökohtaisen arvokisamitalin, josta on kaiken lisäksi pian jo 10 vuotta aikaa. Preuss oli hopealla Kontiolahden MM-kisojen takaa-ajossa, mutta sen jälkeen mitalit ovat kiertäneet häntä, vaikka hänet on usein etenkin normaalimatkalla mainittu mahdollisena mitalistina.

Saksan suurin valtti tiistaina saattaakin olla yllätyskortti Vanessa Voigt, jonka osumaprosentti on tällä kaudella ollut suorastaan jäätävä 94,6. Ladulla Voigt antaa paljon tasoitusta, mutta juuri normaalimatka tarjoaa hänelle mahdollisuuden suureen yllätykseen. Kauden aiemmista normaalimatkoista Voigtilla on sijat kolme ja neljä, minkä lisäksi hän oli normaalimatkalla neljäs myös Pekingin olympialaisissa.

Normaalimatkan mahdollisista menestyjistä ei saa unohtaa myöskään Italian toista vahvaa korttia Dorothea Wiereriä. Wiererin kausi on ollut sairastelujen vuoksi todella vaikea, mikä on näkynyt etenkin heikkona hiihtovauhtina. Normaalimatka voisi kuitenkin tarjota myös hänelle tarkkana ja nopeana ampujana mahdollisuuden yllätykseen.

Näistä kisoista jo värisuoran mitaleja saavuttanut Justine Braisaz-Bouchet kuuluu myös luonnollisesti tiistaina mitalisuosikeihin. Tosin normaalimatkalla mitaliputken jatkuminen on astetta epätodennäköisempää, sillä 82 prosentin osumavarmuus tuottaa tilastojen valossa liikaa sakkominuutteja kiinni hiihdettäviksi.

Normaalimatkojen arvokisojen yhteydessä on mainittava myös lajin olympiavoittaja sekä kaksinkertainen maailmanmestari Hanna Öberg. Vanhempi Öbergin sisaruksista ei ole ollut ladulla eikä ampumapenkalla oma itsensä tällä kaudella, mutta aiempien meriittien vuoksi häntä ei voi laskea pois mahdollisten mitalistien joukosta.

Norjan naisille kisat ovat toistaiseksi olleet todella vaisut. Erityisesti maailmancupin johdossa MM-kisoihin saapunut Ingrid Tandrevold on ollut ampumapenkalla vain varjo entisestään. Tämänhetkinen Tandrevoldin pystyvire ei mitaleja povaa, mutta jos hän pääsee takaisin aiemmin tällä kaudella nähtyyn ampumavireeseen, riittää hänen hiihtovauhtinsa erinomaisesti mitaleille.

Ampumaprosenttien puolesta parhaat mahdollisuudet norjalaisista on Karoline Knottenilla. 90 prosentin ampumatarkkuus antaa erinomaiset mahdollisuudet mitaleista kamppailemiseen, mutta voi myös hyvin olla, että Knotten joutuu tyytymään sijoihin 4.8-

Yhtenä mahdollisena yllättäjänä normaalimatkan kilpailuun on mainittava myös Tshekin Marketa Davidova, vaikka tämän kauden osalta mikään ei siihen viittaakaan. Davidova on kuitenkin kolmen vuoden takainen normaalimatkan maailmanmestari ja kotiyleisön suurin menestystoivo. Normaalimatka voisi siis olla hänen mahdollisuutensa voittaa tilastot ja huudattaa fanaattista tshekkiläisyleisöä.

Toinen mahdollinen jokerikortti podiumille on Ukrainan kokenut Julia Dzhima. Ukrainalainen on ollut kaukana parhaiden loiston vuosiensa kunnosta, mutta takavuosina hän yllätti usein normaalimatkalla nousemalla palkintosijoille. Ukrainalaiset ovat ylisuorittaneet näissä kisoissa ja olleet etenkin todella hyviä penkalla, joten heitä kannattaa muutenkin tarkkailla tiistain kisassa, vaikka kauden aiempien näyttöjen perusteella heidän kuuluisikin olla korkeintaan sivuosan esittäjiä.

Viime vuoden MM-kisoissa Suvi Minkkinen onnistui normaalimatkalla ampumapenkalla täydellisesti ja sijoittui upeasti kahdeksanneksi. Tämä kausi on ollut Minkkiselle paljon vaikeampi, mutta ensimmäisissä starteissa Nove Mestossa on näkynyt merkkejä paljon paremmasta.

Pikakisassa Minkkiseltä lipsahti ohi kaksi laukausta ja takaa-ajossa yksi, joten loogisesti normaalimatkan pitäisi sujua ohilaukauksitta. Valitettavasti oikea elämä ei kuitenkaan seuraa matemaattista logiikkaa. Pieni yllätysmahdollisuus ainakin lähelle kymmenen parhaan joukkoa Minkkisellä täydellisellä ammunnalla tiistaina kuitenkin on.

Katso kohteet ja kertoimet

Naisten normaalimatkan lähtölistatNaisten normaalimatkan lähtölistat

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten normaalimatka, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi