Oberhofissa keskiviikkona naisten jännittävä normaalimatka - Lue kisaennakko


Ampumahiihdon MM-kilpailut jatkuvat keskiviikkona Oberhofissa naisten normaalimatkan kilpailulla.
Etusuora: 14.02.2023 19:58Ampumahiihto
Oberhofissa keskiviikkona naisten jännittävä normaalimatka - Lue kisaennakko
Kuva: Julia Sadykova
Veikkaus
Hanna Öberg
Naisten normaalimatka, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Naisten 15 km normaalimatkan kilpailu käynnistyy keskiviikkona 15.2. klo 15.30.

Jos miesten ampumahiihto on tällä hetkellä norjalaisten temmellyskenttä, samaa ei voida sanoa naisten ampumahiihdosta. Kilpailumuodosta riippumatta naisten kilpailuihin riittää ennakkosuosikkeja ja voittajan arviointi on huomattavasti hankalampaa kuin miehissä.

yhdeksi naisten normaalimatkan suosikiksi nostetaan Oberhofissa jo pikamatkalla maailmanmestaruutta kotiyleisön edessä juhlimaan päässyt Denise Herrmann-Wick. Tarkasti mutta hitaasti ampuva Herrmann-Wick otti pikakisassa kaikki täplät alas, mutta joutui kiiruhtamaan ladulla ja löi toisen potentiaalisen normaalimatkan menestyjän Ruotsin Hanna Öbergin vain 2,2 sekunnilla.

Herrmann-Wick oli toki pikakilpailun nopein hiihtäjä, mutta yllättävän tiukille saksalainen joutui nolla-ammunnan jälkeen. Herrmann-Wick jatkoi takaa-ajossa mitaliputkeaan hopeasijalla neljän ohilaukauksen ryydittämänä. Normaalimatkan Pekingin olympiavoittaja osaa ottaa täplät alas riittävällä rauhallisuudella ja luottaa voimaansa ladulla. Sama resepti toiminee Oberhofissakin ja mikäli sakkomäärä pysyy pienenä, on Herrmann-Wick valmis juhlimaan jälleen mitalia saksalaisfanien edessä.

Hanna Öberg teki huiman tasonnoston pikakisaan, mutta romahti takaa-ajossa kakkossijalta peräti 12:nneksi. Normaalimatkan viiden vuoden takaisin olympiavoittaja ja neljän vuoden takainen maailmanmestari osaa edelleen matkan metkut. Tästä osoituksena Kontiolahden normaalimatkan voitto tämän kauden avauksessa ja hopeasija toissa vuoden MM-kisoissa.

Mikäli Öbergille osuu hyvä ammuntapäivä, on jopa maailmanmestaruus kokeneen ruotsalaisen ulottuvilla.

Ruotsalaisista nostetaan framille myös Linn Persson, joka on pudotellut tällä kaudella täplät yli 90% tarkkuudella ja hiihtovauhtikin on ollut hyvää. Pikakilpailun pronssinainen on erittäin potentiaalinen nimi kärkikolmikkoon myös normaalimatkalla.

Ruotsalaisista myös Anna Magnusson ja Mona Brorsson ampuvat usein tarkasti, mutta hiihtovauhdissa on toivomisen varaa. Nolla-ammunnalla kummallakin on mahdollisuudet taistella keskiviikkona kärkisijoista. Etenkin maailmancup-uransa avausvoiton Annecyssä joulukuussa ottanut Magnusson on kiinnostava nimi myös normaalimatkalle.

Ruotsalaisten menestysnimistä Elvira Öberg vaikuttaa kadottaneen vireensä. Suksi ei kulje entiseen tapaan, eikä pikakisassa 16:nneksi sijoittunut Öberg startannut lainkaan takaa-ajoon. Tältä pohjalta mitalitaistoon yltäminen normaalimatkalla olisi jonkinmoinen yllätys.

Katso kohteet ja kertoimet


Muillakin mitalin kiilto silmissä


Kuten sanottua, potentiaalisten menestyjien lista on pitkä ja realistisia voittajaehdokkaita löytyy jopa parisenkymmentä.

Alkukauden missannut Norjan naisten syömähammas Marte Olsbu Röiseland on päättänyt jättää normaalimatkan väliin. Pekingissä olympiapöydän putsannut Röiseland on ehtinyt Oberhofissa voittaa jo sekaviestin ja ottaa takaa-ajosta pronssia. Norjalaistähti ei tunne olevansa aivan huippuiskussa ja näkee siksi järkeväksi jättää osa kilpailumatkoista väliin.

Keskiviikon kisan norjalaisten ykkösnimi onkin Ingrid Landmark Tandrevold. Hän oli MM-pikakisan neljänneksi nopein hiihtäjä ja nousi takaa-ajossa hienosti 10 sijaa neljänneksi, joten vire on tällä hetkellä kohdillaan. Tandrevold on ollut vahva tämän kauden normaalimatkan kisoissa. Kontiolahdella hän oli toinen ja Ruhpoldingissa seitsemäs. Hän myös puolustaa Oberhofissa Pokljukan normaalimatkan MM-pronssiaan.

Takaa-ajon voittoon upeasti sijalta 12 noussut Ranskan Julia Simon kuuluu myös normaalimatkan kultasuosikkeihin. Alkukauden maailmancupia hallinneen ranskalaisen CV:stä ei vielä normaalimatkan ykkössijaa löydy, mutta Ruhpoldingissa hän ylsi kuukausi sitten kolmanneksi, eikä mitalisija yllättäisi Oberhofissakaan.

Toinen huomioitava ranskalaisnimi on vasta tällä kaudella toden teolla Ranskan maailmancup-rinkiin noussut Lou Jeanmonnot. Yli 90% tarkkuudella operoiva Jeanmonnot kuuluu kiertueen tarkimpiin ampujiin ja hän viihtyy nimen omaan normaalimatkalla. Tästä osoituksena Ruhpoldingin normaalimatkan kakkossija tammikuulta nolla-ammunnalla. Kontiolahdella nouseva ranskatar oli yhdellä sakolla 12:s.

Ruhpoldingissä naisen hiihtovauhtikin oli mainiota. Mikäli palikat ovat keskiviikkona kohdillaan, ei kannata yllättyä, mikäli 24-vuotiaasta ranskalaisesta vuolee jopa kultaa keskiviikon kisassa.

Italian kokenut Dorothea Wierer kannattaa aina huomioida normaalimatkan kilpailuissa. Matkan MM-kultaa kolme vuotta sitten Anterselvassa voittanut italiatar ampuu edelleen nopeasti ja tarkasti: hänen osumaprosenttinsa 87% on itse parasta wiereriä moneen vuoteen.

Wiererin maannainen Lisa Vittozzi löysi alkuvuodesta huippuvireen ja oli ykkönen Ruhpoldingin normaalimatkalla puhtaalla ammunnalla. Oberhofin pikamatkan vitonen jätti kuitenkin takaa-ajon väliin, joten osallistuminen ja iskukyky ovat normaalimatkalle hämärän peitossa.

Tsekin Marketa Davidova viihtyy normaalimatkalla. Nainen on matkan hallitseva maailmanmestari 2021 Pokljukasta ja viime kaudella irtosi harvoin kilpailtun matkan maailmancupin voitto Östersundista. Oberhofin pikakisassa Davidova oli mukavasti kuudes, joskin hiihtovauhti ei ollut parhaasta päästä, vaan tsekin olisi odottanut taistelevan nolla-ammunnalla mitaleista.

Itävallan Lisa Theresa Hauser on tottunut menestymään normaalimatkalla, mutta tämän kauden hiihtovire on ollut kaukana parhaasta, joten Hauser jätetään tällä kertaa ulos suosikkilistalta.

Katso kohteet ja kertoimet


Nimiä jättäyllätysten etsijöille


Mikäli laajasta suosikkikatraalle ei kulta keskiviikkona kelpaa, niin yllättäjäosastollakin riittää menestysnälkäisiä nimiä. Herrmann-Wickin lisäksi saksalaisnelikko Vanessa Voigt, Janina Hettich-Walz, Hanna Kebinger ja Sophia Schneider omaavat kaikki menestysmahdollisuudet normaalimatkalla.

Kebinger ja Schneider ovat esiintyneet Oberhofissa positiivisesti ja etenkin arkasti ampuva Kebinger voi olla onnistuessaan kilpailun jymy-yllättäjä.

Normaalimatkan olympinelonen Voigt ja niin ikään normaalimatkalla viihtyvä Hettich-Walz ovat Oberhofissa takerrelleet ammuntansa kanssa. Etenkin 90% ampujan Voigtin odottaisi palaavan keskiviikkona normaalille ammuntatasolleen ja tuolloin mitalisija ei ole lainkaan utopiaa.

Ukrainan Julia Dzhima on normaalimatkan erikoisnainen, eikä häntä kannata unohtaa Oberhofissakaan. Sijat 29 ja 14 MM-kisojen alkumatkoilta napanneen ukrainalainsn maailmancupin kahdeksasta podiumistaan puolet on tullut harvoin hiihdetyllä normaalimatkalla.

Katso kohteet ja kertoimet


Suomalaisodotukset maltilliset


Suomalaisista normaalimatkalla hiihtävät Mari Eder, Suvi Minkkinen, Nastassia Kinnunen ja Erika Jänkä. Pikakisassa epäonnistunut Eder ei ole omimmillaan neljän ammunnan kisassa. Oberhofissa ammuntavire on ollut pahasti kateissa ja olisikin suuri yllätys, mikäli vinhasti hiihtävä Eder onnistuisi juuri normaalimatkalla. Kontiolahden normaalimatkalla Eder oli toisaalta tällä kaudella mukavasti 17:s.

Suomen ykkösnimi Oberhofissa on ollut Minkkinen, joka nousi pikakisan 35:nneltä sijalta takaa-ajossa sijalle 24. Lähes 90% tarkkuudella ampuva Minkkinen voisi nappionnistumisella hätyytellä 20:n kärkeä, vaikkakin pitkä 15 km matka ei raskaissa olosuhteissa suosi häntä lainkaan.

Katso kohteet ja kertoimet

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten normaalimatka, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi