Jatkaako Tiril Eckhoff dominointia kauden avauksessa? Putoavatko Ederin taulut?


Naisten normaalimatka on erittäin vaikea ennustettava, koska ammunta korostuu kilpailussa niin paljon. Mari Ederiltä toivotaan ehjää kauden avausta.
Etusuora: 26.11.2021 19:38Ampumahiihto
Jatkaako Tiril Eckhoff dominointia kauden avauksessa? Putoavatko Ederin taulut?
Kuva: Julia Sadykova
Veikkaus
Tiril Eckhoff.
Naisten normaalimatkan, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Naisten normaalimatka käynnistyy lauantaina Östersundissa klo 12.45

Ampumahiihdon maailmancup-kausi 2021/2022 alkaa erittäin vaikeasti ennakoitavilla normaalimatkojen kilpailuilla. Östersundin kauden avauksen epävarmuuden lisäksi ennustamista vaikeuttaa se, että pieni epäonnistuminen normaalimatkalla voi olla erittäin kohtalokasta.

Edellinen ampumahiihtokausi oli Tiril Eckhoffin ylivoimaa. Erityisesti pikamatkoja dominoinut norjalainen sai vihdoin epävarman ammuntansa kulkemaan ja jälki oli erittäin tyrmäävää. Hallitse kokonaiscupin voittaja on luonnollisesti suosikki myös uuden kauden avauksessa.

Kovin suurena ennakkosuosikkina Eckhoffia ei kuitenkaan voi pitää. Hänen ampumavarmuutensa oli viime kaudella 85 prosenttia, mikä tarkoittaa sitä, että mahdollisuus epäonnistumiseenkin on olemassa. Toki hurjana hiihtäjänä hän pystyy 15 kilometrin matkalla myös kuromaan mahdollisesti ampumapaikalla tullutta takamatkaa.

Hanna Öberg on totuttu viime kausien aikana näkemään normaalimatkojen kisoissa lähes aina voittotaistossa. Kauden ensimmäisten kilpailuiden perusteella Öberg ei kuitenkaan vaikuttaisi olevan vielä parhaassa kunnossaan. Sen sijaan hänen pikkusiskonsa Elvira vaikuttaisi olevan hyvässä fyysisessä kunnossa, joten jos taulut tippuvat, voi Elvira Öberg hyvin voittaa koko kilpailun.

Kokenut Dorothea Wierer ei viime kaudella pystynyt vastaamaan ladulla kärjen vauhtiin, mutta normaalimatka tarjoaa hänelle mahdollisuuden nousta voittotaistoon. Jos Wierer pystyy ampumaan lauantaina neljä kertaa salamannopeat nollat, ei kovin moni nainen pysty häntä haastamaan.

Norjalaisista pitää Eckhoffin lisäksi tarkkailla myös Marte Olsbu Röiselandia sekä Pokljukan MM-kisojen kaksinkertaista mitalistia Ingrid Landmark Tandrevoldia. Viime kauden parasta ampujaa Karoline O. Knottenia ei myöskään normaalimatkalla saa unohtaa.

Ranskalaisnaisille on tyypillistä, että he usein ampuvat kilpailussa yhden tai kaksi sakkoa liikaa voittotaistoon ehtiäkseen. Siksi normaalimatka ei ole heille paras kisamuoto. Justine Braisaz-Bouchet ja Anais Chevalier-Bouchet ovat kuitenkin ajoittain tälläkin matkalla onnistumaan, joten hekin voivat nousta kärkitaistoon.

Normaalimatkan hallitseva maailmanmestari Tshekin Marketa Davidova on myös ampumapaikalla onnistuessaan korkealla. Sama pätee myös viime vuonna hurjasti hiihtovauhtiaan parantaneeseen Itävallan Lisa Theresa Hauseriin.

Saksan ampumahiihtomahti ei ole entisellään, mutta ainakin Denise Herrmann ja Franziska Preuss voivat sekoittaa voittotaistoa. Vaikka entistä maastohiihtäjää Herrmannia pidetäänkin epävarmana ampujana, on hän onnistunut viime kausien aikana yllättävänkin hyvin normaalimatkoilla.

Viime vuoden maailmancupin kolmonen Franziska Preuss sijoittuu usein palkintokorokkeen tuntumaan. Normaalimatka on hänen paras mahdollisuutensa nousta voittotaistoon. Se tosin vaatii kärjeltä epäonnistumisia.

Normaalimatkan luonteeseen kuuluu myös se, että kärkipäähän voi nousta täysin yllättäviä nimiä suurien ennakkosuosikkien ulkopuolelta. Esimerkiksi Ukrainan Julia Dzhiman vauhti ei muille matkoilla ladulla liitä, mutta normaalimatkalla hän on lähes poikkeuksetta kärkipäässä tai sen tuntumassa.

Suomalaisodotukset kauden avaukseen ovat maltilliset. Mari Eder tuskaili koko viime kauden jälleen kerran ammuntansa kanssa. Kauden ensimmäisissä testikisoissa Eder kuitenkin ampui hyvin, joten pientä toivoa hyvästä menestyksestä on. Kärkisijoja ei Itävallassa asuvalta suomalaiselta voi odottaa, mutta jos hän ampuu korkeintaan kaksi sakkoa ja on selvästi pistesijoilla, voi hän olla kisaan tyytyväinen.

Suvi Minkkisen ampumaprosenttien perusteella normaalimatkan pitäisi sopia hänelle. Jostain syystä hän ei kuitenkaan tähän mennessä ole onnistunut tällä matkalla ampumapaikalla suorittamaan omalla tasollaan.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten normaalimatkan, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi