Yllättääkö Suvi Minkkinen jälleen normaalimatkalla? Varmistaako Lisa Vittozzi cup-voiton?


MM-kisoissa upeasti normaalimatkalla onnistunut Suvi Minkkinen on Suomen ykköstoivo torstaina Östersundissa. Suurin suosikki normaalimatkojen cupin voittoon on Italian Lisa Vittozzi.
Veijo Vaakanainen: 08.03.2023 21:00Ampumahiihto
Yllättääkö Suvi Minkkinen jälleen normaalimatkalla? Varmistaako Lisa Vittozzi cup-voiton?
Kuva: Julia Sadykova
Veikkaus
Suvi Minkkinen
Naisten normaalimatka, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Naisten normaalimatka käynnistyy torstaina klo 14.15.

Ampumahiihdon maailmancup-kausi 2022/2023 lähenee loppuaan. Tänä viikonloppuna Ruotsin Östersundissa kilpaillaan kauden toiseksi viimeinen viikonloppu. Östersundin kisarupeama alkaa torstaina naisten normaalimatkan kilpailulla.

Suomalaisnäkökulmasta kilpailun suurin jännityksen aihe on, pystyykö Suvi Minkkinen toistamaan upean MM-kisojen suorituksensa tällä matkalla. Muutama viikko sitten Oberhofissa Minkkinen pudotti normaalimatkalla kaikki 20 taulua ja oli lopputuloksissa kahdeksas.

Aiemmin erinomainen ampuja Minkkinen oli alisuorittanut tasoonsa nähden normaalimatkojen ampumapaikoilla. Toivottavasti MM-kisojen jättionnistuminen olisi laukaissut normaalimatkan kisojen henkisen lukon ja Minkkinen pystyisi taas torstaina ampumaan omalla huipputasollaan.

Hyvä onnistuminen torstaina olisi Minkkiselle tärkeää sunnuntain yhteislähtöä ajatellen. Sijalla 28 kokonaiscupissa oleva Minkkinen ei luultavasti tule pääsemään sunnuntain kisaan ilman useampaa poisjääntiä, joten hänen pitäisi kuulua torstaina niiden viiden urheilijan joukkoon, jotka lunastavat paikkansa sunnuntaille normaalimatkan suorituksen perusteella.

Katso kohteet ja kertoimet


Juhliiko Vittozzi lajicupin voittoa?


Ennen kauden viimeistä normaalimatkojen kilpailua tämän lajin cupia johtaa Italian Lisa Vittozzi. Jonne Kähkösen valmennuksessa urallaan uuden vaihteen löytänyt italialainen lähtee kisaan 15 pisteen johdossa ennen Ruotsin MM-sankaria Hanna Öbergiä.

Vahvasti ampuva Vittozzi on saavuttanut tämän kauden normaalimatkoilla sijat 3 ja 1, minkä lisäksi hän oli MM-kisoissa tällä matkalla pronssilla. Toisin sanoen hänen suoritusvarmuutensa on ollut sillä tasolla, että hänellä on hyvät mahdollisuudet kuitata itselleen cupin voitto ja 10 000 euroa.

Toisaalta hänen vastustajansa normaalimatkojen cupissa on yksi kaikkein pahimmista. MM-kisoista useamman mitalin ja normaalimatkan kullan kanssa kotiin tullut Hanna Öberg on hurja kilpailija, ja hän pääsee kisaamaan ratkaisevassa kisassa kotiladuillaan, jossa hän on voittanut myös normaalimatkan MM-kultaa vuonna 2019.

Öbergin iskukyky on tosin loistavien MM-kisojen jälkeen on arvoitus. Viikko sitten Nove Mestossa hän jäi pikakisassa sijalle 30. Takaa-ajossa hän nosti sijoitustaan kuitenkin parikymmentä pykälää kymmenenneksi. Olisi erittäin yllättävää, mikäli Nove Meston pikakisan kaltainen kyntäminen jatkuisi Öbergin osalta myös Östersundissa.

Toinen kova ruotsalaishaastaja torstain kilpailuun on MM-hopeamitalisti Linn Persson. Sekä makuulta että pystyltä läpi kauden yli 90 prosentin varmuudella ampuva Persson on ominaisuuksiensa puolesta kuin tehty normaalimatkalle. Hän on yksi parhaista ampujista sekä kuuluu hiihtovoimassa heti kovimpien tähtien jälkeen tulevaan joukkoon.

Viikko sitten Nove Mestossa ensimmäistä kertaa voittovireeseen yltänyt ja ampumahiihdossa jo kaiken voittanut Marte Olsbu Röiseland kuuluu myös kisan kuumimpiin suosikkeihin. Harjoituskauden ongelmien jälkeen vasta tammikuussa kautensa avannut Röiseland on selvästi pääsemässä vasta nyt kovimpaan kuntoonsa ja viime viikon jäljiltä hänellä on jo kahden kisan voittoputki, joka voi hyvinkin jatkua myös torstaina.

Toinen vahvassa kevätvireessä oleva norjalainen on Ingrid Landmark Tandrevold, joka oli Nove Mestossa kahdesti kakkonen maannaisensa Röiselandin takana. Tandrevoldilla on panosta torstain kisaan myös siksi, että hänelläkin on vielä mahdollisuus saavuttaa lajicupin voitto.

Kohti maailmancupin kokonaisvoittoa porskuttava Julia Simon on myös luonnollisesti mainittava yhtenä ennakkosuosikkina. Tosin Simonille normaalimatka ei hieman haparoivan ammunnan vuoksi ole välttämättä paras mahdollinen. Sijat 5 ja 3 kauden aiemmissa starteissa todistavat toisaalta, ettei häntä voi tälläkään matkalla aliarvioida.

Saksalaisyleisöä Oberhofissa huudattanut Denise Herrmann-Wick kuuluu myös niihin nimiin, jotka pitää aina mainita ennakkosuosikkeja luetellessa. Herrmann-Wick jatkoi MM-kisojen jälkeen Nove Mestossa perusvarmassa vireessä, mutta suurin loistokkuus hänen suorituksistaan oli jo poissa.

Jokerikortti kilpailuun on Ranskan Lou Jeanmonnot, joka toisaalta oli edellisessä cupin normaalimatkan kisassa kakkonen, joten häntä ei välttämättä voi edes kutsua jokeriksi. Jeanmonnot on pudottanut tauluja sekä makuulta että pystystä erinomaisella tarkkuudella, mikä nostaa hänen potentiaaliseksi menestyjäksi normaalimatkalla.

Mitä muilta suomalaisilta voi odottaa?


Mari Ederin lupaavasti edennyt kausi on kääntynyt vuoden 2023 puolella vähitellen yhä pahempaan alamäkeen. MM-kisojen katastrofin jälkeen vaisut otteet jatkuivat myös Nove Mestossa. Ederin olo ei ollut kilpailujen jälkeen normaali, eikä häntä nähdä lainkaan torstain kisassa. Eder on onneksi cupissa tukevasti 25 parhaan joukossa, joten paikka sunnuntain yhteislähtöön on varma, mikäli kroppa vain antaa myöten osallistua.

Nastassia Kinnunen palasi Nove Mestossa pitkähkön tauon jälkeen takaisin maailmancupin pisteille. Kokenut Kinnunen oli kauden avanneessa normaalimatkan kisassa 15:s, mutta toisessa startissa lopputulos painui tuloslistan jälkipäähän. Kinnusen ainoa mahdollisuus menestykseen normaalimatkalla on erinomainen ammunta, jossa hän ajoittaa onnistuukin, mutta toisinaan taas sakkominuutteja kertyy aivan liikaa.

Suomalaisista torstain kisaan starttaavat myös Erika Jänkä ja Heidi Kuuttinen.


Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten normaalimatka, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi