Kuka juhlii naisten normaalimatkalla?


Naisten normaalimatkalla jaetaan Pekingin kisojen ensimmäiset henkilökohtaiset ampumahiihtomitalit.
Etusuora: 06.02.2022 13:58Ampumahiihto
Kuka juhlii naisten normaalimatkalla?
Kuva: Julia Sadykova.
Veikkaus
Dorothea Wierer.
Naisten normaalimatka, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Ampumahiihto käynnistyi Pekingin olympialaisissa perjantaina sekaviestillä. Haastavissa tuuliolosuhteissa käydyssä kilpailussa koettiin melkoista pellin kolistelua ja samaa on odotettavissa myös maanantaina naisten normaalimatkalla.

Tällä kaudella ampumahiihdon maailmancupissa on hiihdetty kaksi normaalimatkan kilpailua. Voitot kisoissa ovat menneet Tsekkiin Marketa Davidovalle ja Ranskan Justine Braisaz-Bouchet´lle.

Kisan ennakkosuosikiksi on kuitenkin nimettävä Norjan Marte Olsbu Röiseland. Norjalainen on ampunut läpi kauden erittäin varmasti ja myös hänen hiihtovauhtinsa on ollut viimeisimmissä kisoissa koko porukan kärkikastia. Perjantain sekaviestissä Röiseland osoitti hallitsevansa vaikeat olosuhteet selvittämällä ammunnan vain yhdellä varapatruunalla, vaikka hänellä oli aseen kanssa ongelmia ensimmäisessä ammunnassa.

Ruotsalaiset eivät loistaneet sekaviestissä Pekingin olosuhteissa. Erityisesti heidän hiihtovauhtinsa oli pienoinen pettymys. Kauden mittaan hiihtovauhdissa omassa luokassaan ollut Elvira Öberg ei ollut perjantaina oma itsensä ja oli osuudellaan kolmanneksi nopein. Myös miesten puolella ja naisten maastohiihdossa ruotsalaiset eivät onnistuneet odotusten mukaisesti - oliko valmistautumisessa tai suksissa ollut ongelmia?

Dzinara Alimbekava on ollut jatkuvalla syötöllä kärkikahinoissa kauden kisoissa. Alimbekava on varma ampuja, mikä on edellytys normaalimatkalla menestymiseen. Samat sanat voidaan sanoa Lisa Theresa Hauserista, vaikkakin viimeisimmissä maailmancupin kisoissa pelti kolisikin poikkeuksellisen paljon. Kauden ensimmäisessä normaalimatkan kilpailussa Hauser oli toinen ja Anterselvan olympiakenraalissa itävaltalainen ampui kolme sakkoa ja oli yhdeksäs.

Ruotsin Hanna Öbergiä ei kannata unohtaa normaalimatkan kilpailussa, sillä hän on tottunut menestykseen juuri normaalimatkalla. Sekaviestissä kolmen ohilaukauksen sävyttämän ok-suorituksen tehnyt ruotsalainen on normaalimatkan hallitseva olympiavoittaja, vuoden 2019 maailmanmestari ja kevään 2021 hopeamitalisti.

Ammunnan pitää tosin palata omalle huipputasolle, mikäli Öberg mielii Pekingissä voittotaistoon. Ammuntavire ei ole tällä kaudella ollut Öbergillä aiempien kausien tasolla, sillä taulut ovat pudonneet ~80% tarkkuudella, kun viime kaudella tarkkuus oli 85% luokkaa.

Normaalimatkan menestyjiä on vaikea ennakoida, mutta olisi yllätys mikäli ranskalaiset eivät ahtautuisi mukaan kärkikahinoihin. Heistä kenties potentiaalisin nimi aina voittoon asti on Julia Simon, joka on ollut nousukunnossa olympialaisten lähestyessä ja hän oli myös Anterselvan normaalimatkan kakkonen.

Myös Dorothea Wierer kuuluu kilpailun ehdottomiin suosikkeihin. Italialaisella on tältä kaudelta yksi voitto ja se tuli olympiakenraalissa – Anterselvan yhteislähtökisassa. Toinen italialainen Lisa Vittozzi onnistui mainiosti sekaviestissä, mutta muutoin kauden ammuntatyöskentely on ollut paikoitellen luokatonta, mikä ei lupaa hyvää normaalimatkalle.

Mari Eder suomalaistoivona


Suomalaisnaisista suurimmat odotukset kohdistuvat totutusti Mari Ederiin. Pekingin raa'at hiihto-olosuhteet ja -baanat suosivat vahvoja hiihtäjiä. Eder oli sekaviestissä hyvässä hiihtovauhdissa, mutta ampumapaikalla hän tarvitsi viisi varapatruunaa. Ampumaolosuhteet tosin olivat kisassa hyvin haastavat, joten kun ammunnasta selvisi ilman sakkokierroksia, oli se jo mainio suoritus.

Mikäli Eder onnistuu optimaalisesti normaalimatkan ammunnoissa, oma hän kaikki mahdollisuudet 10 parhaan joukoon. Anterselvan normaalimatkalla Eder oli kolmella sakolla 13:s. Kisasta tosin puuttui tukku maailmancupin kärkinimiä.

Suvi Minkkinen ampuu hyvin, mutta hiihtovauhti on auttamattoman hidasta. Sekaviestissä hän pudotti taulut lippaalta sekä makuulta että pystystä, mutta jäi silti osuuden nopeimmasta Norjan Röiselandista yli kaksi minuuttia. Hiihtovauhdin pitäisi parantua maanantaille roimasti, jotta Minkkinen voisi haaveilla kärkipään sijoituksista, huippuammunnasta huolimatta.

Nastassia Kinnusella on Minkkisen tavoin haaste hiihto-osuudella, mutta Anterselvan normaalimatkan 18:s sija yhdellä sakolla osoitti, että hyvät sijoitukset ovat onnistuneella ampumasuorituksella mahdollisia.

Huom! Supertriplassa on jaossa 10 000 euroa bonusrahaa.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten normaalimatka, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi