Räjäyttääkö Mari Eder potin Ruhpoldingin normaalimatkalla?


Naisten ampumahiihdon maailmancupissa kilpaillaan torstaina 15 km normaalimatkan merkeissä. Suurimmat suomalaisodotukset lepäävät tutusti Mari Ederin harteilla.
Etusuora: 11.01.2023 19:08Ampumahiihto
Räjäyttääkö Mari Eder potin Ruhpoldingin normaalimatkalla?
Kuva: Julia Sadykova
Veikkaus
Mari Eder.
Naisten normaalimatka, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Lähes kymmenen asteen lämmössä kylpevässä Saksan Ruhpoldingissa kilpaillaan nelipäiväiset ampumahiihdon maailmancup-kilpailut 11.-15.1. Naisten kisarupeaman avausmatkana kilpaillaan torstaina 15 km normaalimatka.

Mari Eder on viime vuosina tottunut kantamaan paineita suomalaisnaisten ampumahiihdomenestyksestä. Myös torstain kilpailussa hän on Suomen suurin toivo, joskin Pokljukan parisekaviestin nelossijaa juhlineelta Suvi Minkkiseltä odotetaan myös vahvaa panosta normaalimatkalla.

Eder on menestynyt parhaiten kovia hiihtäjiä suosivissa pikakilpailuissa. Normaalimatkallakin Eder on parhaimmillaan yltänyt neljänneksi. Tämä tapahtui hänen menestyskaudellaan 2016/17 Hochfilzen MM-kisoissa. Tuolloin neljä ampumapaikka yhdellä sakolla selvittänyt Eder jäi ainoastaan 11,2 sekunnin päähän MM-pronssista.

Usein ammuntansa kanssa paininut Eder on osoittanut viime kilpailuissa erinomaista ammuntavirettä. Viikko sitten Pokljukan pikakisassa Eder oli yhdellä ohilauksella kymmenes ja takaa-ajossa niin ikään yhdellä pummilla kuudestoista. Eder ei startannut Pokljukan sunnuntain viestiin, koska koki olonsa huonoksi kisa-aamuna.

Hiihtoajoissa Eder ei ollut Pokljukassa aivan parhaalla tasollaan, mutta oletettavaa on, että Ruhpoldingissa suksi taas kulkee totutunu liukkaasti. Maailmancupkauden toistaiseksi ainoassa normaalimatkan kilpailussa Kontiolahdella Eder oli kolmella sakolla 17:s. Hiihtoajoissa hän oli tuolloin viidenneksi nopein.

Mikäli Ederin ammunta onnistuu Ruhpoldingissa Pokljukan malliin, saattaa kokenut suomalainen hätyytellä torstaina jopa mitalisijoja.

Yli 90% tarkkuudella ampuvalle Minkkiselle normaalimatkan pitäisi sopia. Jokaisesta ohilaukauksesta kun napsuu minuutin aikasakko, ovat tarkasti ampuvat usein vahvoilla. Minkkinen ei ole kuitenkaan niittänyt toistaiseksi menestystä maailmancupin normaalimatkoilla. Kontiolahdella hän sortui kolmeen hutikutiin ja oli kilpailun 40:s.

Pokljukan parisekaviestin onnistumisen lisäksi Minkkinen ampui kisassa nollat ollen 25:s ja oli takaa-ajossa yhdellä sakolla 30:s. Hiihtovauhdissa olisi rutkasti petrattavaa, sillä Minkkinen hiihtoajoissa pikakisassa nopeimmille yli 1,5 minuuttia ja takaa-ajossa reippaasti yli kaksi minuuttia. Nolla-ammunnalla kaikki on kuitenkin mahdollista usein yllätyksellisessä normaalimatkan kilpailussa.

Katso kohteet ja kertoimet


Jatkaako Elvira Öberg voittokulkuaan?


Ruotsin Elvira Öberg oli häikäisevässä iskussa viikko sitten Pokljukan maailmancupissa. Tuulennopeana hiihtäjänä ja epävarmana ampujana tunnettu nuori ruotsalainen korjasi voitot nolla-ammunnoilla sekä pikakisasta että takaa-ajosta. Hiihtovauhti oli pikakisassa taattua laatua: hän oli kilpailun toiseksi nopein hiihtäjä. Yhtä varmalla ammuntasuorituksella Elvira Öberg on taatusti yksi todennäköisimmistä voittajista myös Ruhpoldingissa.

Elviran sisko Hanna Öberg palaa Ruhpoldingissa tositoimiin huilattuaan Pokljukan viikonlopun. Kauden ainoan normaalimatkan kisan Kontiolahden voittanut Hanna Öberg on esiintynyt avausviikonlopun jälkeen omaan tasonsa nähden vaisusti, mutta todennäköisesti vire on nousussa Oberhofin MM-kisojen lähestyessä. Normaalimatkan kaksinkertainen maailmanmestari ja yksinkertainen olympiavoittaja kuuluu aina kilpailumuodon potentiaalisiin menestyjiin.

Ranskan Julia Simon on häikäissyt alkukaudella ennen kaikkea suoritusvarmuudellaan. Maailmancupin kärkinimi on ollut kahta kisaa lukuun ottamatta viiden parhaan joukossa kauden kaikissa henkilökohtaisissa kilpailuissa. Normaalimatkalla hän oli Kontiolahdella viides. Peräti 92% tarkkuudella kauden penkalla operoinut Simon nähtäneen kärkitaistossa myös torstaina.

Denise Herrmann-Wick on myös yksi suosikeista kotiladuillaan. Tasaisen väkevästi alkukaudella menestynyt Herrmann-Wick on viime vuosina profiloitunut varmaksi normaalimatkojen kilpailijaksi. Pekingissä hän peräti voitti matkan olympiakultaa. Rauhallisesti ampuva Herrmann-Wick kuuluu jatkuvasti nopeimpien hiihtäjien joukkoon ja mikäli täplät putoavat torstaina, saattaa voittopokaali löytää tiensä Hermann-Wickin palkintokaappiin.

Katso kohteet ja kertoimet


Tukku kovia haastajia


Kuten aina, naisten ampumahiihdossa riittää potentiaalisia menestyjiä. Tsekin Marketa Davidova ja Italian Dorothea Wierer ovat tuttuja kasvoja normaalimatkan palkintojenjaoista. Vasta Pokljukasta kautensa avannut Norjan Marte Olsbu Röiseland väläytteli takaa-ajossa kuntoaan noustuaan sijalta 16 kahdeksanneksi. Norjalaisen vire on varmasti nousussa, eikä Pekingin normaalimatkan olympiapronssinaista kannata sivuuttaa podiumspekulaatioista.

Slovakian Paulina Batovska Fialkova on virinnyt huippuiskuun. Tästä osoituksena Pokljukan kaksi nelossijaa. Kontiolahden normaalimatkan kasi on parantanut tällä kaudella ammuntaprosenttina 83%:een. Makuulta täplät putoavat takuuvarmasti ja mikäli pystyyn sattuu hyvä päivä, omaa kovaa hiihtävä slovakialainen jopa voittosaumat.

Kontiolahden nelonen Saksan Vanessa Voigt saattaa yllättää kotiladuillaan. Peräti 92% tarkkuudella ampuva saksatar kärkkyy kärkisijaa, mikäli suosikit sortuvat ohilaukauksiin.

Ruotsin Linn Persson on myös kiinnostava nimi torstain kilpailuun. Erittäin tasasesti suorittava ruotsalainen napsi Pokljukasta sijat 6 ja 7. Maailmancupissa hän on peräti kuudennella sijalla. Kontiolahden kauden avauksessa hän oli normaalimatkalla jopa voittotaistossa, mutta kärkisija kariutui päätösammunnan kahteen sakkoon.

Kisan villi kortti on Italian Lisa Vittozzi, jonka ammuntasuoritukset heittelevät rajusti laidasta laitaan. Pokljukassa hän keräsi kahdesta henkilökohtaisesta kisasta 11 ohilaukausta, mutta siivitti Italian sekaviestin kakkoseksi selvitettyään ankkuriosuuden yhdellä varapatruunalla. Kevään 2019 normaalimatkan MM-kakkonen omaa menestyssaumat, mikäli penkalla on hyvä päivä.

Lähtölistat: Naisten normaalimatka 15 km

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten normaalimatka, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi