Vain mitali kelpaa Suomen naisille parisprintissä


Suomalaiskaksikko Kerttu Niskanen - Krista Pärmäkoski lähtee keskiviikkona rajuun mitalijahtiin. Helpolla he eivät kuitenkaan saa paikkaa palkintokorokkeella.

Veijo Vaakanainen: 15.02.2022 14:33Hiihto
Vain mitali kelpaa Suomen naisille parisprintissä
Kuva: Riitta Tiermas (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Kerttu Niskanen.
Naisten parisprintti, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Keskiviikkona Pekingin maastohiihdoissa on jälleen vuorossa yksi etukäteen kuumeisesti odotettu päivä. Seuraava kisamatka on parisprintti, joka kilpaillaan suomalaisille yleensä menestyksekkäämmällä perinteisellä hiihtotavalla.

Naisten perinteisen hiihtotavan parisprintti oli suomalaisille pitkään “varma” mitalilaji. Vuosina 2009 - 2014 Suomi saavutti lajissa yhden maailmanmestaruuden, yhden olympiahopean ja yhden MM-hopean. Viimeisen kahden olympiadin aikana Suomi ei kuitenkaan ole ehtinyt mukaan mitalitaistoon.

Tällä kertaa tilanne vaikuttaa kuitenkin taas paljon paremmalta. Perinteisen kympillä palkintokorokkeelle noussut kaksikko Kerttu Niskanen - Krista Pärmäkoski on yksi kilpailun suurimmista ennakkosuosikeista. Molemmat ovat osoittaneet olevansa kiveäkin kovemmassa kunnossa ja huippukuntoisina juuri parisprintti sopii loistavasti heidän ominaisuuksilleen.

Suomen mitalimahdollisuuksia lisää myös se, että keskiviikkona on odotettavissa erittäin hidasta keliä ja kovaa pakkasta. Hitaissa oloissa normaalimatkojen puolella paremmin menestyvät suomalaiset hyötyvät suhteessa sprinttereihin. Lisäksi kisojen alkuvaiheessa kylmillä keleillä Suomen huolto oli erinomaisesti kartalla.

Ruotsia pidetään suurimpana suosikkina


Kansainvälisesti kilpailun ehdottomaksi ykkössuosikiksi on nostettu sprintissä kaksoisvoiton ottanut kaksikko Jonna Sundling - Maja Dahlqvist. Parisprintin hallitseva mestarikaksikko onkin erittäin vaikeasti voitettavissa erityisesti siksi, että Sundling osoitti viestissä, että ainakaan hänen kestävyyttään ei tarvitse epäillä.

Dahlqvist voi olla rankoissa olosuhteissa pieni kysymysmerkki. Jos Suomen kaksikko saa häneltä hiihdettyä jalat alta kovalla matkavauhdilla, voisi Ruotsinkin voittaminen olla mahdollista. Toisaalta viestissä nähtiin, että Sundling pystyy tekemään suuriakin urotekoja.


Muut kovat mitalikandidaatit


Venäjä on myös paperilla erittäin kova kanto kaskessa Suomen mitalihaaveiden tiellä. Julia Stupak - Natalia Neprjajeva on kaksikko, jolle parisprintti kisamuotona sopii lähes täydellisesti, eivätkä hitaat olosuhteetkaan heitä luultavasti haittaa. Varsinkin Stupakilta on nähty parisprinteissä ajoittain lähes käsittämättömän kovia vetoja.

Saksa ei ennen kisoja ollut kenenkään papereissa mitalisuosikkeja, mutta viestin olympiahopeamitalistit Katharine Sauerbrey - Katharina Hennig ovat molemmat päässeet elämänsä kovimpaan kuntoon juuri oikeaan aikaan. Kuten suomalaiset, myös saksalaiset luottavat siihen, että kovissa oloissa normaalimatkojen hiihtäjät ovat oikea valinta parisprinttiin.

Mahdolliset yllättäjät


Norja on yleensä aina yksi kuumimmista mitalisuosikeista, mutta aivan kuten naisten pitkässäkin viestissä, on mitali tällä kertaa tiukassa. Kaksikko Maiken Caspersen Falla - Tiril Udnes Weng on toki sprintissä meritoitunut, mutta kumpikaan ei ole ollut parhaassa vireessään.

Yhdysvaltojen joukkue Rosie Brennan - Jessie Diggins olisi kisan suurimpia mitalisuosikkeja, jos hiihtotapa olisi vapaa. Nyt kun tyyli on kuitenkin perinteinen, tullee yhdysvaltalaisille kiire ehtiä mukaan mitalitaistoon, vaikka heidän nousunsa palkintokorokkeelle ei olisi mikään järisyttävä yllätys.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten parisprintti, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi