Ruotsin raudanluja kaksikko Emma Ribom - Jonna Sundling on ylivoimainen voittajasuosikki naisten parisprintissä. Suomen joukkueella Krista Pärmäkoski - Jasmi Joensuu on seitinohuet mitalimahdollisuudet.
Sunnuntaina Slovenian
Planicassa hiihdon MM-kisoissa on vuorossa naisten ja miesten sähäkät parisprinttikilpailut. Kilpailuiden ennakoiminen on hieman haastavaa, sillä MM-mitalit ratkotaan ensimmäistä kertaa uudella kisaformaatilla.
Aiemmin parisprintissä on hiihdetty kaksi välierää, joiden perusteella loppukilpailuun on päässyt 10 parasta joukkuetta sijoitusten ja aikavertailun kautta. Kisa on nimestään huolimatta muotoutunut hurjaksi kestävyysurheilutaistoksi, jossa puhtaat sprintterit ovat harvoin juhlineet.
Tälle vuodelle lajin säännöt ovat kuitenkin muuttuneet ja samalla myös lajin luonne on muuttunut selvästi enemmän sprinttereitä suosivaksi. Nykyään urheilijat hiihtävät alkuerissä väliaikalähtönä sprinttiradan läpi ja finaaliin etenevät 15 yhteisajoilla parasta joukkuetta.
Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että urheilijat pääsevät finaaliin paljon pienemmällä rasituksella, varsinkin kun arvokisoissa jokaisella maalla on vain yksi joukkue ja kärkimaat voivat hiihtää karsinnan läpi hyvinkin keveällä rasituksella. Tästä johtuen sprinttitaustaiset urheilijat ovat paljon aiempaa vahvemmilla.
Planicassa kisasta tullee kuitenkin tästä huolimatta raastava koitos hiihtäjille, sillä ladut edelliset päivät ovat osoittaneet latujen olevan todella pehmeässä kunnossa. Osa sääennusteista on lisäksi näyttänyt Planicaan jopa 20 senttiä uutta lunta ennen starttia, mikä tekisi olosuhteesta vieläkin hitaamman ja raskaamman.
Ketkä ovat suurimpia suosikkeja?
Naisten puolella kilpailuun on vain yksi suosikki. Ruotsi juhli naisten sprintissä neloisvoittoa, ja kisan ykkönen ja kakkonen
Jonna Sundling sekä
Emma Ribom muodostavat Ruotsin raudanlujan kaksikon. Ennen kilpailua on hyvin vaikea nähdä muuta lopputulosta kuin kisojen kolmas ruotsalainen maailmanmestaruus.
Voisikin todeta niin, ettei Ruotsia todennäköisesti tulla voittamaan hiihtämällä, ellei Ruotsille satu huoltokopilla sysimustaa päivää. Muiden maiden mahdollisuudet Ruotsin haastamiseen piilevätkin lähinnä siitä, että 15 joukkueen kaaoksessa Ruotsi ajautuisi kolareihin tai että pehmeät sohjoiset tekevät ruotsalaisille tepposet.
Ykköshaastaja Ruotsille lienee Yhdysvaltain joukkue. USA on ladannut parisprinttiin todella paljon odotuksia, mistä kertoo esimerkiksi se, että maan ykköstähti
Jessie Diggins jätti lauantaisen skiathlonin kokonaan väliin panostaakseen kaiken parisprintin menestykseen.
Digginsin parina kilpailussa hiihtää
Julia Kern, joka on kauden aikana esittänyt erittäin vahvoja sprinttinäyttöjä aivan terävimmän kärjen takana. Henkilökohtaisen sprintin kahdeksas sija näytti Kernin olevan edelleen vahvassa vireessä, ja sijat 11 ja 10 kahdesta edellisestä vapaan hiihtotavan normaalimatkan kisoista kertovat Kernin kestävyyden olevan myös riittävän kovalla tasolla parisprintin menestystä varten.
Toinen ennakkoon kovimmista haastajista on Norja, jonka joukkue kilpailuun on hieman yllättävä. Maailmancupin johtaja ja henkilökohtaisen sprintin kuudes
Tiril Udnes Weng saa parikseen skiathlonissa kahdeksanneksi sijoittuneen ja epäonnisesti suksenvaihdossa mitalitaistosta tippuneen
Anne Kjersti Kalvån eikä sprintin vitosta
Kristine Stavås Skistadia.
Kalvån valinta kertoo siitä, että norjalaiset uskovat kilpailusta tulevan enemmän kovan kestävyyden urheilijoita suosiva. Toisaalta Kalvåltakin on tältä kaudelta Tour de Skiltä erittäin vahva vapaan sprintin näyttö Val Müstairista, jossa hän eteni aina finaaliin asti.
Yksi vahvoista mitalikandidaateista on myös Saksa, joka lähtee kilpailuun joukkueella
Laura Gimmler -
Victoria Carl. Parisprintin olympiakultaa viime talvena sensaatiomaisesti voittanutta Saksaan ei missään nimessä saa aliarvioida, sillä uransa parhaassa sprinttikunnossa oleva Gimmler sekä Toblachissa ja Les Rousses’sa vapaalla kymmenen parhaan joukkoon sijoittunut Carl muodostavat todella vahvan parin.
Mitkä joukkueet voivat haastaa suurimpia suosikkeja?
Suomen pari
Krista Pärmäkoski ja
Jasmi Joensuu kuuluu myös niihin kaksikoihin, jotka pystyvät nousemaan mukaan mitalitaistoon. Henkilökohtaisessa sprintissä Jasmi Joensuu ei päässyt näyttämään täyttä osaamistaan kaatumisen vuoksi ja Krista Pärmäkoski vaikutti skiathlonin kutossijan perusteella olevan nousuvireessä, vaikka mitalit jäivätkin kauas.
Pärmäkoski ja Joensuu ei missään nimessä ole kisan suurimpia mitalisuosikkeja, varsinkaan siinä tapauksessa, mikäli kisan ratkaisut jäävät viimeisen kierroksen kovaan kiritaistoon. Mutta jos kisasta tulee kovalla radalla ja raskaissa oloissa raastava kestävyyskisa, jossa erot repeävät jo matkalla, nousevat Suomen joukkueen osakkeet selvästi ylöspäin.
Tärkein tavoite huomiselle on kuitenkin se, että molemmat suomalaiset saavat annettua ladulla kaikkensa ja pystyvät tekemään oman kuntonsa mukaisen maksimisuorituksen ilman turhia kolareita tai kaatumisia. Suomalaisurheilijoiden kaatumiskiintiön näistä kisoista pitäisi olla jo täynnä.
Jokerikortti kilpailun kärkitaistoon on Sveitsin joukkue, jonka ykköstähti on alkukaudesta sprinttejä hetken aikaa dominoinut
Nadine Fähndrich. Vapaan parisprintti on yksi Fähndrichin parhaista lajeista ja huippupäivänä hän on vaarallinen vastus kaikille, kuten kaksi vuotta sitten Oberstdorfin MM-kisoissa nähtiin, kun Sveitsi saavutti hopeaa.
Fähndrichin toisen peräkkäisen parisprintin mitalin tiellä saattaa kuitenkin olla hänen parinsa. Sveitsin joukkueen toinen hiihtäjä on nuorten MM-kisoissa mitalisijojen takana tasaisen hyvin hiihtänyt
Anja Weber, jonka ainoat maailmancup-näytöt ovat sijat 28 ja 26 Davosin ja Val Müstairin sprinteistä.
Kotijoukkue Slovenialla oli vielä vuosi sitten varmasti suuret odotukset kilpailuun kahden peräkkäisen MM-mitalin jälkeen. Maan ykköstähden
Anamarija Lampicin vaihdettua yllättäen ampumahiihtoon joutuu Slovenian hiihdon uusi kärkinimi
Eva Urevc taivaltamaan kisan
Anja Mandeljcin kanssa, jonka sijoitukset ovat pyörineet läpi kauden yleisimmin sijan 30 huonommalla puolella.
Muiden maiden nouseminen mukaan kisan kärkitaistoon olisi todella suuri yllätys. Mielenkiintoista on kuitenkin seurata, mihin entisen ampumahiihtäjän ja tällä kaudella jo pariin otteisiin vapaan sprinteissä erävaiheeseen edenneen
Federica Sanfilippon vauhti riittää. Hänen parinaan on
Nicole Monsorno, jonka paras näyttö tältä kaudelta on 18:s sija Davosin 20 kilometrin vapaalta.
Katso kohteet ja kertoimet