Pärmäkoski & Matintalo haastavat hurjat ruotsalaiset Salpausselän kisojen kihelmöivässä perinteisen parisprintissä - Lue ennakko


Salpausselän kisat käynnistyvät maastohiihdon osalta suomalaisittain erittäin mielenkiintoisilla perinteisen hiihtotavan parisprinteillä. Odotamme Suomen naisten ykkösjoukkueen taistelevan perjantaina kilpailun kärkisijoista.
Etusuora: 01.03.2024 08:04Hiihto
Pärmäkoski & Matintalo haastavat hurjat ruotsalaiset Salpausselän kisojen kihelmöivässä perinteisen parisprintissä - Lue ennakko
Kuva: Mirka Salo (Ruka Nordic)
Veikkaus
Krista Pärmäkoski.
Naisten parisprintti (p), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Perinteisen hiihtotavan parisprinttikilpailut käynnistävät perinteikkään Salpausselän kisojen viikonlopun maastohiihdon osalta. Naisten parisprintin karsinta alkaa klo 14.45 ja finaalien vuoro on klo 16.45. YLE2 televisioi sekä karsinnat että finaalit suorina lähetyksinä.

Parisprinttiä hiihdetään harvoin ja useimmiten maailmancupin parisprinteissä hiihtotapana on ollut vapaa. Edellisen kerran perinteisen parisprinttiä on maailmancupissa hiihdetty viisi vuotta sitten juuri Lahdessa. Tuolloin voiton vei Ruotsi ennen Norjaa ja Ruotsin kakkosjoukkuetta. Viiden vuoden takaisen kärkikolmikon hiihtäjistä perjantaina mukana on ainoastaan Ruotsin kakkosjoukkueessa hiihtävä Maja Dahlqvist.

Tuoreempi vertailukohta ovat kahden vuoden takaiset Pekingin olympialaiset, joissa parisprintti hiihdettiin perinteisellä. Tuolloin olympiakultaa voitti yllättäen Saksa kaksikolla Katharina Hennig - Victoria Carl.

Toiseksi Pekingissä jäi suursuosikkina kisaan lähtenyt Ruotsi, jonka viestiä veivät Dahlqvist ja Jonna Sundling. Suomen kaksikko Kerttu Niskanen-Krista Pärmäkoski jäi Pekingin tiukassa mitalitaistossa neljänneksi.

Tällä kertaa Salpausselällä Ruotsin olympiakaksikko hiihtää eri joukkueissa, joita molempia on helppo povata kilpailun voittotaistoon. Sundlingin parina Ruotsin ykkösjoukkueessa hiihtää Linn Svahn. Dahlqvistin kaverina kakkosjoukkueen avausosuudella hiihtää kestävyyshirmu Frida Karlsson, joka on löytänyt myös roimasti lisää kirikykyä tämän kauden aikana.

Ykkössuosikiksi täytyy nostaa hirmuvireisistä sprinttereistä koottu Ruotsin ykkönen. Sundling ja Svahn eivät kypsy muiden vauhdinpitoon ja loppusuoralla Svahnin kiri on herkässä. Vaikeasti voitettava joukkue. Ruotsin kakkonen on kilpailun kakkossuosikki. Vahva Karlsson kypsyttää vastustajia ja sitkeä Dahlqvist on kova kirinainen.

Kiilaa ruotsalaisten väliin lyövät Saksa ja Suomi. Carl ei tällä kertaa ole mukana Saksan joukkueessa, vaan Hennigin parina hiihtää Laura Gimmler. Carlin vaihtuminen Gimmleriin laskee Saksan odotusarvoja jonkin verran, mutta vahvasti podiumtaistossa Saksa silti on.

Vahvassa iskussa kilpailevat Pärmäkoski ja Matintalo ovat myös vahvasti tyrkyllä mitalitaisteluun. Hieman yllättäen Kerttu Niskasta ei nähdä lainkaan perjantain kisassa, vaan hän keskittyy lauantain 20 km (p) väliaikalähtökisaan. Matintalo on varsin pätevä korvaava, joten Suomen ennakko-odotukset eivät järisyttävän paljon putoa kokoonpanovaihdoksesta huolimatta.

Suomen kaksikon sopii odottaa yltävän perjantaina vähintään kolmostaistoon. Mikäli kaikki menee nappiin, saatetaan Matintalo nähdä ruotsalaisten kanssa aina voittotaistossa asti. Se vaatii toki sitä, että Pärmäkoski huippuvire jatkuu ja hän pystyy seuraamaan avausosuuksillaan todennäköisesti raakaa vauhtia pitäviä Karlssonia, Sundlingia ja Hennigiä. Pärmäkoski vakuutti viime viikonloppuna Kuopion Suomen Cupissa ja odotukset Salpausselällä ovat korkealla sekä perjantain että lauantain kilpailuissa.

Saksan Hennig on luotettava viestinviejä ja hän pitää Saksan varmasti kärkitaistossa mukana. Gimmlerin kausi sen sijaan on ollut vaikea. Canmoren sprinteissä hän ylsi kuitenkin välieriin ja tammikuussa Oberhofissa finaaliin, joten kevätvire näyttäisi olevan kohtuullisen hyvä. Riittääkö pääosin sprintterinä tunnetun saksalaisen vauhti kuitenkaan kolmelle kierrokselle, se jää nähtäväksi.

USA:n joukkueesta puuttuvat sekä Rosie Brennan että Jessie Diggins. Samantha Smithin ja Julia Kernin yltäminen mitalitaistoon olisi jättiyllätys.

Norjan ykkösjoukkue hiihtää kokoonpanolla Lotta Udnes Weng-Kristine Stavås Skistad. Alunperin Skistad'n parina piti hiihtää Astrid Øyre Slind, mutta hän sairastui viikonlopun alla. Lotta Wengin kausi on ollut sanalla sanoen surkea ja on vaikea uskoa, että norjalainen kestäisi avausosuuksillaan vauhdinpidossa mukana. Lisäksi Skistad ei ole parisprinttiä vielä maailmancup-tasolla hiihtänyt, joten riittääkö sprinttitykin kestävyys tässä kisamuodossa?

Suomen kakkosjoukkue on myös vahva, sillä sinivalkoisia värejä kantavat sekä perinteisestä hiihtotavasta että sprintistä nauttivat Anne Kyllönen ja Jasmi Joensuu. Molemmat ovat hyvässä vireessä, eikä sijoitus kuuden joukkoon yllättäisi.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten parisprintti (p), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi