Salpausselän kisat käyntiin naisten parisprintillä - Yltävätkö Joensuu & Kähärä podiumtaistoon?


Naisten vapaan hiihtotavan parisprintti käynnistää perjantaina Salpausselän kisojen maastohiihtokilpailut.
Etusuora: 24.03.2023 08:47Hiihto
Salpausselän kisat käyntiin naisten parisprintillä - Yltävätkö Joensuu & Kähärä podiumtaistoon?
Kuva: Tomi Mäkipää
Veikkaus
Jasmin Kähärä
Naisten parisprintti, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Naisten parisprintin aika-ajo käynnistyy perjantaina klo 15.20. 15 joukkueen finaali on vuorossa klo 16.50.

Salpausselän kisojen maastohiihtotaistot alkavat perjantaina vapaan hiihtotavan parisprinteillä. Maailmancupin kärkisijoista mittelevät Norjan Tiril Udnes Weng, USA:n Jessie Diggins ja Suomen Kerttu Niskanen keskittyvät lauantain ja sunnuntain henkilökohtaisille matkoille, eivätkä odotetusti ole mukana perjantain parisprintissä.

Myös sprintticupin voitosta mittelevät Nadine Fähndrich ja Maja Dahlqvist jättävät perjantain parisprintin väliin. Myöskään sprinttikisoja viime viikot hallinnut Kristine Stavås Skistad ei ole mukana parisprintissä.

Parisprintin karsintavaihe uudistettiin tälle kaudelle. Aiemmin karsinta käytiin finaalin kaltaisena parikilpailuna, mutta nyt finaalipaikat ratkaistaan sprinttikarsinnasta tutulla aika-ajolla, jossa parin ajat lasketaan yhteen ja 15 parasta yhteisaikaa saavuttanutta parivaljakkoa etenee finaaliin.

Finaaliin otetaan turhan monta maata, sillä karsinnassa pudotetaan vain yksi maa pois finaalista. Tämän myötä useimmat maat voivat ottaa karsintakilpailun rauhallisesti ja säästellä voimiaan finaaliin. Järkevämpää olisi hiihtää finaali 10 joukkueella, täten myös karsintaan saataisiin panosta.

Lahdessa hiihdettiin maailmancupin parisprinttiä viimeksi vuonna 2019 ja tuolloin perinteisellä hiihtotavalla erot jäivät pieniksi. Tälläkin kertaa mitalisijoista on odotettavissa kiivas taisto, joskin naisten sprinttiskenessä on tällä kaksi ylivertaista hiihtäjää, jotka saattavat omilla suorituksillaan repiä ison eron haastajiinsa.

Ruotsi on hallinnut naisten sprintin lisäksi myös parisprinttiä viimeisten vuosien ajan. Kolme edellistä parisprintin maailmanmestaruutta on matkannut Ruotsiin ja myös maailmancupin parisprintti on ollut vahvasti ruotsalaisnaisten hallussa.

Ruotsi asettaa Lahden parisprinttiin kaksi kivikovaa joukkuetta. Ykkösjoukkue Emma Ribom-Jonna Sundling on kilpailun selkeä ykkössuosikki. Norjan ykkösjoukkue on yksi Ruotsin haastjista kokoonapnolla Julie Myhre-Anne Kjersti Kalvå. Kalvå on varma ja vahva hiihtäjä ja mikäli Myhre pysyy osuuksillaan kärkitaistossa, pystyy Kalvå taistelemaan ihan kilpailun kärkisijoista. Sundlingille hän tuskin loppuratkaisussa pärjää.

Myös Norjan kakkosjoukkue on mahdollinen menestyjä, joskin avaaja Lotta Udnes Weng on ollut viime aikoina kaukana parhaastaan. Ankkuri Mathilde Myhrvold on sen sijaan ollut viime aikoina elämänsä vireessä yltänyt Falunissa ja Tallinnassa sprinttifinaaliin.

Ruotsin kakkosjoukkue on mielenkiintoinen: Ebba Andersson-Moa Ilar. Nähtäväksi jää riittääkö distanssihiihtäjien vauhti sprintterien joukossa. Toisaalta Andersson pystyy osuuksillaan pitämään väkevää matkavauhtia joka kierroksella ja lisää kilpailun mielenkiintoa. Pysyvätkö esimerkiksi Myhre ja Lotta Weng Anderssonin matkavauhdissa?

Katso kohteet ja kertoimet

MM-nelonen Saksa täytyy aina laskea viestikilpailussa mukaan menestyjäkandidaattien joukkoon. Saksan ykkösjoukkue Laura Gimmler-Coletta Rydzek on vahva. Molemmat sen hiihtäjistä ovat yltäneet viime sprinttikisoissa finaaliin. Eikä kakkosjoukkue Pia Fink-Sofie Krehl ole vailla mahdollisuuksia. Saksalla on naisissa useampi tasaisen vahvaa hiihtäjää, jotka tuppaavat olemaan vielä parhaimmillaan joukkuekilpailuissa.

Maininnan arvoinen on myös Tsekin kaksikko Katerina Razymova-Katerina Janatova on mukava yhdistelmä distanssia ja kiriherkkyyttä. Latvian ja Ranskan yhteisjoukkueessa hiihtävät Patricija Eiduka ja Lena Quintin. Eiduka on vahva vapaan menijä ja Quintin parhaimmillaan sähäkkä sprintteri.

Katso kohteet ja kertoimet


Suomella vahva ykkösjoukkue


Suomen ykkösjoukkue hiihtää järjestyksessä Jasmi Joensuu-Jasmin Kähärä. Kakkosjoukkueessa hiihtävät Eevi-Inkeri Tossavainen ja Tiia Olkkonen.

Ykkösjoukkueelta voidaan odottaa jopa taistelua mitalisijoista. Joensuu palasi Tallinnan maailmancupiin sairastelujen jälkeen ja osoitti olevansa vahvassa vireessä yltämällä välieriin ensi kertaa sitten marraskuun Rukan kisojen. Finaalipaikkakin oli hilkulla. Joensuu jatkoi hyvää virettään keskiviikkona Helsingin Stadion Sprintin kolmossijalla.

Myös Kähärä on ollut oivassa iskussa viime viikkoina. Tallinnassa ylsi hiihti uransa parhaan maailmancupin sijoituksen ollen kahdeksas.

Katso kohteet ja kertoimet

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten parisprintti, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi