Naisten parisprinttiä on pidetty ennakkoon Suomen parhaana mitalimatkana. Kisojen aikaisten tulosten perusteella kolmen joukkoon nouseminen edellyttää kuitenkin venymistä.
Keskiviikkona
Trondheimissa ovat vuorossa jännittävät parisprintit perinteisellä hiihtotavalla. Naisten kisassa Suomen joukkueen muodostavat kauden ainoan perinteisen sprintin tämän kauden maailmancupissa voittanut kaksikko
Kerttu Niskanen ja
Jasmi Joensuu.
Naisten parisprintti perinteisellä hiihtotavalla on ollut Suomelle hyvin menestyksekäs ja pitkään tätä pidettiin myös käytännössä varmana mitalimatkana. Vuosina 2006-2014 Suomi sai lajista neljä peräkkäistä arvokisamitalia, mutta tämän jälkeen kolmet arvokisat (2017, 2019, 2022) on menty ilman suomalaismitalia.
Keskiviikkona Suomen parivaljakolla on kuitenkin erinomaiset mahdollisuudet palauttaa sinivalkoiset värit parisprintin mitalikorokkeelle. Sekä kisamuoto että hiihtotapa suosivat suomalaiskaksikkoa, joten pieniä mitalikahvien esivalmisteluja voi alkaa tehdä jo nyt.
Toisaalta mitalipuheita on samaan aikaan myös hieman toppuuteltava. Kun perinteisen parisprintti oli edellisen kerran arvokisojen ohjelmassa vuonna Pekingin olympialaisissa vuonna 2022, olivat suomalaislähtökohdat vielä paljon tämän hetkistä paremmat. Lopputuloksena oli kuitenkin tuolloin karvas nelossija, vaikka päivään lähdettiin jopa kultamitaliodotuksin.
Lisäksi odotuksia vähentää Kerttu Niskasen omaan tasoonsa nähden todella vaisu esitys tiistaina hiihdetyllä perinteisen kympillä. Niskasen suorittaminen vaikuttaa siltä kuin hänellä olisi käsijarru päällä, eikä se ole kovinkaan hyvä lähtökohta sähäkkyyttä ja rytminvaihtokykyä vaativaan parisprinttiin.
Jasmi Joensuulle kisamatka sen sijaan sopiin ennakkoon täydellisesti. Suomen ykkössprintteri on saanut viime torstain pettymyksen jälkeen ladata rauhassa itseään kisojen toiseen starttiinsa. Hän lähteekin keskiviikon starttiin varmasti todella nälkäisenä ainoana tavoitteenaan ottaa uransa toinen MM-mitali neljän vuoden takaisen Oberstdorfin MM-pronssin rinnalle.
Ankkuriosuuden hiihtävän Joensuun on kuitenkin pystyttävä tekemään keskiviikkona ratkaisuja matkalla. Vaikka Joensuu on nostanut tälle kaudelle paljon tasoaan sprintterinä, ovat tiukat loppukiritaistot edelleen hänen suurin heikkoutensa. Tämä nähtiin viimeksi torstain henkilökohtaisessa sprintissä, jossa Yhdysvaltain
Julia Kern kukisti suomalaisen loppusuoralla tiputtaen Joensuun loppukilpailusta.
Suomalaisten mahdollisuuksia ratkaista kilpailu ennen maalisuoraa heikentää pari vuotta sitten parisprinttiin tehty sääntömuutos. Ennen kisamuoto suosi voimakkaasti normaalimatkojen hiihtäjiä ja erot saattoivat revetä kisan aikana jopa todella suuriksi, kun kilpailijoiden piti hiihtää kolme tiukkaa sprinttivetoa jo karsintavaiheessa.
Nykyään parisprintin finaalipaikat ratkaistaan hiihtäjien väliaikalähtönä hiihdettävän karsintahiihdon yhteisajalla. Tämä parantaa enemmän sprintteripuolelta tulevien hiihtäjien mahdollisuuksia ja pienentää loppukilpailussa nähtäviä aikaeroja.
Suomalaisten mahdollisuuksiin vaikuttaa todennäköisesti paljon myös keskiviikon hiihtosää. Näillä näkymin sateen pitäisi muuttua keskiviikkona vesisateeksi ja jos radat päätetään jälleen suolata, on hiihtäjille tarjolla todella kova ja jäinen olosuhde. Tämä todennäköisesti myös heikentää suomalaisten mahdollisuuksia, koska raskaissa oloissa sprinttitykit saataisiin hyydytettyä helpommin.
Ketkä ovat suurimpia ennakkosuosikkeja?
Ruotsi on toistaiseksi vienyt naisten puolella jokaisen mestaruuden ja tälläkin kertaa maa lähtee kilpailuun suurimpana ennakkosuosikkina. Sprintin maailmanmestaruuden näytöstyyliin voittanut skiathlonin mestaruuden todennäköisesti omaan huolimattomuuteensa menettänyt
Jonna Sundling jätti perinteisen kympin väliin ollakseen parisprintissä valmis taistelemaan jälleen mestaruudesta.
Parikseen Sundling saa kilpailuun
Maja Dahlqvistin. Ruotsi on voittanut parisprintissä kolme edellistä maailmanmestaruuta ja heidän kaksikkonsa on tälläkin kertaa niin raudanluja, että kaikki muut lopputulokset kuin sinikeltaiset kultajuhlat olisivat todella suuria yllätyksiä.
Sundling pitää varmasti kovaa vauhtia ja Dahlqvist on loppusuoralla yksi kovimmista kirinaisista.
Ruotsin takana kakkossuosikki kilpailuun on Norja kaksikolla
Lotta Udnes Weng ja
Kristine Stavås Skistad. Heistä Udnes Wengille on ajoittain sattunut huonompia päiviä, mutta henkilökohtaisen sprintin finaali osoittaa, että hän on todella hyvässä kunnossa juuri oikealla hetkellä.
Skistad puolestaan pettyi todella rajusti torstaisen henkilökohtaisen sprintin kakkossijaan. Keskiviikkona hänellä on mahdollisuus revanssiin Sundlingista, joka ei tämän kauden aikana ole pystynyt esittämään perinteisen sprinteissä yhtä dominoivia otteita kuin vapaalla. Naisten välistä uusintataistoa keskiviikkona ei kuitenkaan nähdä, sillä he hiihtävät tällä kertaa eri osuuksilla.
Saksa juhli Pekingissä yllättävää olympiavoittoa perinteisen parisprintissä. Parisprintin kullan maalle kolme vuotta sitten ratkaissut
Victoria Carl ei kuitenkaan tällä kertaa yllättäen mahtunut kisaavaan kaksikkoon, vaan Saksan värejä keskiviikkona puolustavat
Katharina Hennig ja
Laura Gimmler.
Hennigiä ei ole totuttu pitämään kovimpana sprinttitykkinä, mutta varsinkin raskaissa olosuhteissa hän kestää kolme kovaa starttia lyhyillä palautuksilla paljon parempi kuin moni hänen kilpakumppaninsa. Gimmler on puolestaan noussut jo tällä kaudella palkintokorokkeellekin perinteisen sprintissä, joten hyvänä tasatyöntäjänä tunnettu saksalainen on varmasti kova luu mahdollisessa loppukiritaistossa.
Kilpailun jokerikortti on Sveitsin joukkue. Henkilökohtaisessa sprintissä pronssia Sundling ja Skistadin takana voittaneen
Nadine Fähndrichin pari ei kuitenkaan hieman yllättäen ole jo kahdesti näissä kisoissa säväyttänyt
Nadja Kälin, vaan
Anja Weber.
Sveitsi ei ehkä kuulu kaikkein kuumimpien mitalisuosikkien joukkoon, mutta kaksikko on silti yllätysvalmis. Weber on hiihtänyt tällä kaudella sprinteissä jo kerran finaaliin ja kolmesti välieriin, joten hän saattaa hyvinkin pystyä roikkumaan omalla osuudellaan ainakin mitalitaiston tuntumassa. Jos Weber onnistuu pitämään Sveitsin taistelussa mukana, on Fähdnrich ankkuriosuudella todella vaikea voitettava.
USA on saavuttanut myös paljon menestystä naisten parisprintissä, muun muassa olympiakultaa 2018 ja maailmanmestaruuden 2013 sekä myös pari himmeämpää mitalia. Tällä kertaa maan mitalitoiveet ovat kuitenkin astetta maltillisemmat, sillä
Jessie Digginsin suorittaminen on toistaiseksi ollut Trondheimissa varsin vaisua. Lisäksi sprintissä loppukilpailuun asti selviytynyt Julia Kern on astetta vahvempi vapaalla.
Ennakkoon Ruotsi ja Norja ratkaisevat siis maailmanmestaruuden keskenään ja muut joukkueet jäävät kamppailemaan viimeisestä paikasta palkintokorokkeella. Suomi on yksi näistä maista, mutta etenkin Saksa ja Sveitsi sekä mahdollisesti myös Yhdysvallat voi ovat todella kovia haastajia.
Suomen paluu mitalistiksi naisten MM-parisprintissä sitten Val di Fiemmen MM-kisojen vuonna 2013 on siis ehkä todennäköisempää kuin kertaakaan ennen tätä. Se vaatii kuitenkin molemmilta suomalaisilta huippusuoritusta, eikä sekään välttämättä aivan mitaleille asti riitä, jos myös haastajat onnistuvat omalla maksimitasollaan.
Katso kohteet ja kertoimet