Nouseeko Stina Nilsson palkintokorokkeelle Annecyn pikakilpailussa?


Sprinttihiihdon hallitseva olympiavoittaja on todellinen jokerikortti torstain pikakisan kärkitaistoon. Suomalaisilta toivotaan onnistumisia ammunnassa.
Veijo Vaakanainen: 15.12.2021 17:01Ampumahiihto
Nouseeko Stina Nilsson palkintokorokkeelle Annecyn pikakilpailussa?
Kuva: Ruka Nordic -kuvapankki
Veikkaus
Stina Nilsson (oik.)
Naisten pikakilpailu, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Ampumahiihdon maailmancupin ensimmäinen jakso huipentuu pitkään kilpailuviikonloppuun Ranskan Annecyssa. Kilpailuohjelmaan kuuluvat pikakilpailut, takaa-ajot sekä kauden ensimmäiset yhteislähdöt.

Annecyssa kilpaillaan korkeassa ilmanalassa aivan kuten viime viikolla Itävallan Hochfilzenissa. Ranskassa ohut ilma tuo suurimmat haasteet, sillä hiihtolatu kisapaikalla on ehkä koko kalenterin helpoin. Pitkiä nousuja ei ole juuri ollenkaan, vaan ylämäet ovat useimmin teräviä sillanylityksiä.

Latu suosii teknisesti taitavia hiihtäjiä, jotka ovat vahvoja sauvoitta luistelijoita. Lenkki saattaisikin suosia ennen viime kautta ampumahiihtoon siirtyneelle Stina Nilssonille poikkeuksellisen hyvin. Sprinttitaustainen Nilsson ei ole parhaimmillaan pitkissä kuokkanousuissa, mutta Annecyn kaltaiset lyhyet nousut ja tekniset laskut voivat hyvinkin suosia juuri Nilssonin ominaisuuksia.

Haparoiden kautensa Östersundissa aloittanut ja sen jälkeen IBU-Cupin puolelta vauhtia hakenut Nilsson esiintyi erittäin pirteästi viime viikonloppuna. Sunnuntain takaa-ajossa hän nousi jopa ensimmäistä kertaa urallaan kymmenen parhaan joukkoon.

Nilssonin perustaso ampumahiihtäjänä ei suinkaan ole vielä palkintosijatasoa. Hänen ampumatyöskentelynsä on vielä varsin epävarmaa ja hän antaa tasoitusta sekä tarkkuudessa että nopeudessa. Myös hiihtäminen aseen kanssa tuottaa edelleen ajoittain ongelmia.

Yksittäisessä kilpailussa Nilssonilla on kuitenkin tilastoista huolimatta mahdollisuus nousta aivan terävimpään kärkeen. Jos hän onnistuisi torstaina suoriutumaan huipputasollaan kymmenellä laukauksella peräkkäin, tulee jokaiselle urheilijalle ladulla kiire Nilssonia vastaan.

Todennäköisimmät kärkiurheilijat pikakisassa ovat kuitenkin muita. Elvira Öbergiltä on odotettu voittoa kauden jokaisessa pikakisassa, mutta edelleen liian alhainen osumatarkkuus on vienyt häneltä mahdollisuudet voittoon. Hänen siskonsa Hanna onnistui voittamaan kerran, mutta muuten hänkin on kiertänyt aivan liikaa sakkorinkejä.

Ykkössuosikki voisikin olla edellisen pikakisan ylivoimainen voittaja Valko-Venäjän Hanna Sola. Aiemmin erittäin epävarmana ampujana tunnettu valkovenäläinen on ollut kauden suurin nousija, eikä hän toistaiseksi ole onnistunut yhdessäkään pikakilpailussa tällä kaudella. Onnistuneella suorituksella hän on torstainakin palkintokorokkeelle.

Marte Olsbu Röiseland on toistaiseksi ainoa urheilija tällä kaudella, joka on onnistunut voittamaan kaksi maailmancupin osakilpailua. Nämä ovat kuitenkin molemmat tulleet takaa-ajoista, eikä pikakisoista.

Röiseland kuuluu luonnollisesti suosikkeihin myös torstaina, mutta tilastojen valossa pikakisat eivät häntä suosi. Hän on onnistunut voittamaan pikakisan vain neljästi urallaan ja edellisestä voitosta on jo pian kaksi vuotta aikaa.

Kotiyleisönsä edessä kilpailevia ranskalaisia kannattaa myös tarkkailla huolellisesti. Justine Braisaz-Bouchet on ollut tällä kaudella hienossa hiihtokunnossa ja hän on ennenkin menestynyt Annecyssa. Anais Chevalier-Bouchet on myös vaarallinen urheilija jokaisessa kisassa, johon hän starttaa.

Suomalaistoiveet kohdistuvat torstaina kaksikkoon Suvi MinkkinenMari Eder. Kaksikko lähtee aivan päinvastaisista asetelmista kilpailuun. Minkkinen onnistui viime viikonloppuna erinomaisesti ammunnoissa, mutta antoi ladulla paljon tasoitusta, kun taas Eder piti ladulla vahvaa vauhtia, mutta oli ammunnoissa aivan hukassa.

Monet miettivätkin varmasti, voisiko Ederin hiihtovauhdin ja Minkkisen ampumatyöskentelyn yhdistää. Kun tämä ei valitettavasti ole mahdollista, pitää vain toivoa, että Eder saisi vihdoin ammunnassa täysosuman ja että Minkkinen jatkaisi ammunnassa varmaa tekemistä ja saisi edes hieman lisää hiihtovoimaa.

Kummaltakaan heiltä ei torstaina voi suuria ihmeitä odottaa. Jos molemmat kuitenkin onnistuisivat kilpailussa omalla tasollaan, voisivat jopa molemmat olla 30 parhaan joukossa. Muille suomalaisille takaa-ajo on pisteitä realistisempi tavoite.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten pikakilpailu, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi