Onnistuuko hiihtoladulla kiitävä Elvira Öberg vihdoin myös ampumapaikalla?


Alkukauden kisoissa ylivoimaista vauhtia ladulla pitänyt Elvira Öberg on naisten pikakisan ykkösssuosikki. Mari Ederiltä toivotaan pistesijaa.
Veijo Vaakanainen: 09.12.2021 18:47Ampumahiihto
Onnistuuko hiihtoladulla kiitävä Elvira Öberg vihdoin myös ampumapaikalla?
Kuva: Julia Sadykova
Veikkaus
Elvira Öberg.
Naisten pikakilpailu, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Naisten ampumahiihdon maailmamcup-kausi jatkuu pikakisalla Itävallan Hochfilzenissa. Kauden neljässä ensimmäisessä kisassa on kaikissa ollut eri voittaja, joten perjantaisen kilpailun voimasuhteiden ennakoiminen on varsin haastavaa.

Ennakkosuosikiksi kahden ammunnan hiihtopainotteiseen kilpailuun on nostettava jälleen Elvira Öberg, joka oli kotiladuillaan pitelemätön hiihto-osuuksilla. Epävarmasta ampumatyöskentelystä johtuen Öbergin sisaruksista nuorempi ei päässyt kuitenkaan juhlimaan yhtäkään osakilpailuvoittoa.

Ruotsin kisojen perusteella Öbergiä on mahdotonta voittaa, jos hän onnistuisi suorittamaan kilpailun ainoastaan yhdellä sakolla. Ampumaprosenttien valossa tämä vaikuttaa tosin epätodennäköiseltä, sillä toistaiseksi hänen kokonaisosumatarkkuutensa on vain 78 prosenttia.

Edellisen pikakisan voittaja Itävallan Lisa Theresa Hauser on ollut omassa suorittamisessaan Öbergin täysi vastakohta. Hiihtovauhti on tuottanut haasteita, mutta taulut hän on penkalla pudottanut 95 prosentin varmuudella.

Osumatarkkuutensa vuoksi kotiyleisönsä edessä kilpaileva Hauser on vahva suosikki myös perjantain kilpailuun. Varsinkin kun Hochfilzenin helpompien maastojen pitäisi sopia hänelle Östersundia paremmin.

Valkovenäläiskaksikko Dzinara AlimbekavaHanna Sola on onnistunut erinomaisesti kauden molemmissa pikakilpailuissa. Viime vuonna Alimbekava saavutti juuri Hochfilzenissa uransa ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan voiton, joten kilpailupaikan pitäisi sopia hänelle.

Sola taas on onnistunut parantamaan merkittävästi osumatarkkuuttaan. Jo viime kaudella vahvasti hiihtänyt valkovenäläinen oli menneellä kaudella ammunnassa todella suurissa vaikeuksissa pudottaen taulut vain 70 prosentin varmuudella. Tämän kauden alussa hänen osumavarmuutensa on ollut 83 prosenttia.

Ranskalaisista vahvimmin alkukaudesta on esiintynyt Anais Chevalier-Bouchet. Elvira Öbergin jälkeen toiseksi vikkelintä vauhtia ladulla pitänyt Justine Braisaz-Bouchet on sen sijaan tuttuun tyyliin hieman haparoinut ampumapaikalla, mutta ammunnan onnistuessa hänen hiihtovauhtinsa voi riittää jopa voittoon asti.

Franziska Preuss on kauden alussa ollut tasaisen varmassa kunnossa. Preuss on lähes aina kymmenen parhaan joukossa, mutta palkinnoille hän nousee harvoin. Hän on kuitenkin yhdessä Denise Herrmannin kanssa lajin entisen hallitsijamaan suurin toivo perjantain kilpailuun.

Marte Olsbu Röiseland onnistui pitkästä aikaa osakilpailuvoittoon viime viikonlopun takaa-ajossa. Röiselandin hiihtovauhti tarjoaa hänelle mahdollisuuden voittaa jokainen kilpailu, johon hän osallistuu, mutta varsinkin pikakisoissa hänellä on ollut taipumus ampua liikaa sakkoja.

Vahvoista norjalaisista viime kauden pikakisojen valtiatar Tiril Eckhoff on ollut alkukaudesta suurissa vaikeuksissa sekä penkalla että hiihdoissa. Myös Ingrid L. Tandrevoldilla ovat ammunnat olleet tuskaisia. Perjantain mielenkiintoisimpia kysymyksiä on, jatkuuko heidän alavireisyytensä, vai saavatko he vihdoin onnistuneen kilpailun myös tälle kaudelle.

Suomalaisittain kaikki odotukset kohdistuvat jälleen kerran Mari Ederiin. Suurta menestystä häneltäkään ei voi kuitenkaan odottaa, sillä ampumasuoritukset ovat olleet hänelle tänäkin vuonna valitettavan tuskaisia. Ammunta on ollut hidasta ja varsinkin pikakisoissa liian epätarkkaa.

Ederin sijoitukset sekä ampuma- että penkka-ajoissa ovat sijan 90 paikkeilla tappiota penkalla kertyy kärkiurheilijoille joka ammunnassa noin kymmenen sekuntia. Kun Eder vielä usein lähtee hitaan ammunnan jälkeen sakkokierrokselle, voi toiveet kärkisijoista unohtaa.

Pistesijoille pääseminen voidaan siis nähdä Ederiltä jo onnistumiseksi. Ilman tilastoista täysin poikkeavaa ylisuorittamista häneltä ei voi kuitenkaan odottaa juuri enempää. Muiden suomalaisten osalta jo takaa-ajoon pääsy vaatisi kauden selvästi parasta toimintaa sekä ladulla että ammunnassa.

Katso kohteet ja kertoimet

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten pikakilpailu, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi