Jatkuuko Kaisa Mäkäräisen hurjan tempun toistaneen ranskalaisyllättäjän voittoputki myös Hochfilzenin pikakilpailussa?


Kauden avaus naisten ampumahiihdon maailmancupissa on ollut yllätyksellinen. Kovimmat hiihtäjät ovat olleet ampumapaikalla vaikeuksissa ja Lou Jeanmonnot saapuu monien yllätykseksi Hochfilzeniin kahden kisan voittoputkessa.
Veijo Vaakanainen: 07.12.2023 19:53Ampumahiihto
Jatkuuko Kaisa Mäkäräisen hurjan tempun toistaneen ranskalaisyllättäjän voittoputki myös Hochfilzenin pikakilpailussa?
Kuva: Julia Niiranen.
Veikkaus
Lou Jeanmonnot.
Naisten pikakilpailu, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Ampumahiihdon maailmancup jatkuu Östersundin kaksi viikkoa kestäneen avaustapahtuman jälkeen tiiviillä kolmen päivän rypistyksellä Itävallan Hochfilzenissa. Avauspäivänä perjantaina ohjelmassa ovat pikakilpailut, lauantaina takaa-ajot ja sunnuntaina viestit.

Naisten puolella Hochfilzeniin saavutaan yllättävistä lähtökohdista. Perjantain pikakilpailuun ykkössuosikkina starttaa Ranskan Lou Jeanmonnot, joka toisti Östersundissa Kaisa Mäkäräisen tempun 13 vuoden takaa, jolloin suomalainen ampumahiihtolegenda otti Ruotsin ampumahiihdon keskuksessa ensin uransa ensimmäisen voiton pikakilpailussa ja jatkoi samaan tahtiin heti perään myös takaa-ajossa.

25-vuotiaan ranskalaisen nousu maailmancupin voittajaksi oli varmasti monille yllätys, vaikka Jeanmonnot jo viime kaudella ottikin uransa kaksi ensimmäistä palkintosijaa. Pääasiassa hänet kuitenkin löysi tuloslistan toiselta sivulta, mistä kertoo myös 11:s sija cupin kokonaiskilpailussa.

Jeanmonnot’n nousu maailman huipulle on ollut varsin hurja, sillä toissa vuonna ranskalainen pääsi kilpailemaan vain kahdessa maailmancupin kilpailussa ja sitä edelliselläkin kaudella vain kuudesti. Ennen viime kauden nousua tasaiseksi pisteiden kerääjäksi Ranskan uuden ykköstykin paras sijoitus maailmancupissa oli 26:s.

Hochfilzenin pikakilpailun mielenkiintoisin kysymys onkin, jatkaako Jeanmonnot Kaisa Mäkäräisen kaudella 2010/2011 viitoittamaa tietä myös ensimmäisen viikonlopun ja jälkeen ja pääsee kauden päätteeksi tuulettamaan kauden päätteeksi maailmancupin kokonaisvoittoa. Vai jäävätkö Östersundin suoritukset ranskalaisen kauden kohokohdiksi, kun rutinoituneemmat urheilijat nostavat tasoaan?

Yksi selitys Jeanmonnot’n voittojen taustalla on nimittäin myös se, että naisten ampuhiihtokiertueen kovimmat hiihtäjät olivat Östersundissa vaikeuksissa penkalla, mikä mahdollisti astetta hieman heikompien hiihtäjien nousun tuloslistan kärkeen. Erityisesti tämä koskee Ruotsin Elvira Öbergiä.

Öberg oli lähes koko viikonlopun koko joukon nopein hiihtäjä ja ainoastaan ampumapaikalla paljon aikaa menettävä takavuosien maastohiihdon sprintticupin voittaja Slovenian Anamarija Lampic pystyi vastaamaan ruotsalaisen hiihtovauhtiin. Penkalla Öbergin suorittaminen oli kuitenkin lähes luokatonta etenkin pystypaikoilla, joilla taulut putosivat vain 64 prosentin varmuudella.

Öbergin hiihtovauhti on kuitenkin sellainen, että edes kohtuullinen onnistuminen ampumapaikalla vie hänet tuloslistalla todella korkealle. Siksi hänet on nostettava myös perjantaina yhdeksi suurimmista suosikeista, sillä pikakilpailu perinteisesti suosii hiihtovoimaisia urheilijoita.

Jeanmonnot’n kahden voiton lisäksi toinen avauskilpailujen suurista yllätyksistä oli saksalaisnaisten todella vahva joukkuepanos. Ennen kauden alkua Saksan naisten mahdollisuuksiin suhtauduttiin perustelluista syistä erittäin skeptisesti. Joukkue vaikutti paperilla köykäisimmältä Saksan naisjoukkueelta vuosikymmeniin.

Östersundissa lajin takavuosien mahtimaan naiset onnistuivat kuitenkin tekemään epäilijänsä naurunalaisiksi. Joukkueen kokenein urheilija Franziska Preuss saavutti kolmesta henkilökohtaisesta startista sijat 2, 4 ja 2 ja saapuu Hochfilzeniin maailmancupin johtajana.

Preussin lisäksi myös muilta saksalaisilta nähtiin vahvaa tekemistä. Vanessa Voigtin saldo 3, 5 ja 3 ei juurikaan kalpene kokeneemman joukkuekaverinsa suoritusten rinnalla. Myös Sophia Schneider, Janina Hettich-Walz sekä vasta 19-vuotias Selina Grotian esiintyivät edukseen.

Kuten Jeanmonnot’n, myös saksalaisten kohdalla on mielenkiintoista seurata, kuinka suoritustaso muuttuu siirryttäessä Pohjois-Euroopasta Itävaltaan täysin toisenlaisiin olosuhteisiin. Selittyykö saksalaisten vahva joukkuepanos väline-edulla, kuten monet olettivat ja onko joukkueella sama etu myös plussakeleillä?

Saksalaisten vahvan suorittamisen lisäksi pienenä yllätyksenä on pidettävä myös norjalaisnaisten laajaa panosta, vaikka kyseessä onkin perinteisesti lajin hallitsijamaa. Lajin suurimpien norjalaistähtien Marte Olsbu Röiselandin ja Tiril Eckhoffin lopettamisten jälkeen on kuitenkin ollut hieman epävarmuutta siitä, kuinka uuden sukupolven norjalaiset pärjäävät kansainvälisessä vauhdissa.

Östersundin suoritusten perusteella vastaus kysymykseen vaikuttaisi olevan, erittäin hyvin. Vahva ampuja, mutta ladulla aiemmin usein liian hidasta vauhtia pitänyt Karoline Knotten on ensimmäisten kisojen perusteella uransa kovimmassa vireessä. Lisäksi viime kauden väläytysten jälkeen Juni Arnekleiv vaikuttaisi nousseen pysyväksi vieraaksi tuloslistan ensimmäisellä sivulla.

Kun lisäksi myös kokenutta kaartia oleva Ingrid L. Tandrevold sekä toinen nouseva kyky Marthe Johansen takovat kovaa tulosta, näyttää Norjan naisten tilanne varsin lupaavalta. Myös perjantain kilpailussa useammalla norjalaisella on hyvät mahdollisuudet osallistua koko kisan voittotaistoon.

Kokeneista nimistä Italian Lisa Vittozzi aloitti kautensa normaalimatkan voitolla, mutta pikakisassa ja takaa-ajossa hiihtovauhti ei riittänyt kärjen tahtiin. Myös viime kauden hallitsijalla Julia Simonilla vaikuttaisi olevan hieman käynnistymisvaikeuksia uuteen kauteen. Myöskään kaiken voittanut Hanna Öberg ei vaikuttaisi olevan vielä aivan terävimmillään.

Julia Simonin kiistakumppani erikoisessa luottokorttisaagassa, eli Justin Braisaz-Bouchet vaikuttaisi sen sijaan olevan hiihtovauhtien perusteella terävässä vireessä. Tämä ei kuitenkaan ainakaan toistaiseksi ole näkynyt tuloksissa, sillä 78 prosentin ampumavarmuus on vienyt parhaan terän ranskalaisen suorituksista.

Kaikkia näitä menestymään tottuneita urheilijoita kannattaa kuitenkin seurata tarkasti Hochfilzenin kilpailussa. Vaikka he eivät kauden ensimmäisissä kisoissa pystyneetkään vastaamaan uusien haastajien vauhtiin ja ampumavireeseen, voi Hochfilzenissa olla ohjelmassa imperiumin vastaisku, kun vanhat menestyjät ottavat paikkansa tuloslistan keulassa.

Hochfilzenin pikakilpailun potentiaalisten menestyjien joukkoon on nostettava myös Slovenian ex-maastohiihtäjä Anamarija Lampic, vaikka ampumaprosentit 77 % makuulta ja 47 % pystystä eivät lupaakaan ennakkoon kuin kanta-asiakaskorttia sakkoringille.

Yhdessä yksittäisessä kahden ammunnan kisassa Lampicin suorittaminen voi kuitenkin olla jotain aivan muuta kuin prosentit näyttävät ja laikkojen pudotessa edes kohtuullisesti on slovenialainen eläimellisen raju menijä hiihtobaanalla.

Suomalaisodotukset perjantaille ovat erittäin maltillisia. Suvi Minkkinen on naisten puolella suuri yksinäinen ainoana edes lähellä kansainvälistä kärkeä olevana urheilijana, eivätkä Minkkisenkään otteet hiihtoladulla juuri ylentäneet mieltä Östersundissa.

Hochfilzen sopii kuitenkin latuprofiileiltaan paljon paremmin Minkkisen ominaisuuksille, joten toiveissa olisi astetta terävämpää suorittamista kuin Östersundissa. Perjantain kilpailun tärkein tavoite suomalaiselle on hankkia edes kohtuulliset lähtöasemat takaa-ajoon, joka ampumapainotteisena kilpailuna on Minkkisen suurinta vahvuusaluetta.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten pikakilpailu, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi