Pystyykö Elvira Öberg vielä haastamaan Röiselandia kokonaiskisan voitosta? Miten Eder osuu tällä kertaa?


Holmenkollenin naisten pikakilpailussa taistellaan myös kokonaiscupin voitosta. Mari Ederin menestys tai menestymättömyys ratkeaa jälleen kerran ampumapenkalla.
Veijo Vaakanainen: 17.03.2022 20:53Ampumahiihto
Pystyykö Elvira Öberg vielä haastamaan Röiselandia kokonaiskisan voitosta? Miten Eder osuu tällä kertaa?
Kuva: Julia Sadykova
Veikkaus
Elvira Öberg
Naisten pikakilpailu, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Ampumahiihdon maailmancupin päätösviikonloppu Norjan Holmenkollenilla alkaa yhtä päivää suunniteltua myöhemmin. Kova sumu ja myrskytuuli siirsivät torstaille suunnitellun naisten pikakilpailun perjantaille ennen miesten kisaa.

Viimeisenä viikonloppuna myös naisten maailmancupin kokonaisvoitto on ainakin teoriassa vielä ratkottavana. Läpi koko kauden hallinnut Norjan Marte Olsbu Röiseland on olympialaisten jälkeen menettänyt loisteen ampumaotteistaan ja Elvira Öberg on säilyttänyt matemaattiset mahdollisuudet kokonaiscupin voittoon.

Eroa norjalaisen hyväksi on kuitenkin ennen viimeisiä kisoja 82 pistettä. Kun voitosta ampumahiihdossa saa 60 pistettä ja eri sijojen väliset piste-erot ovat varsin pieniä, tarkoittaa se sitä, että Öbergiltä vaaditaan Norjan hiihtopyhätössä hurjia suorituksia ja Röiselandin täytyy alisuorittaa rajusti.

Vastaava tilanne on myös taistossa pikakilpailucupin voitosta. Pikkukristillista taisteltaessa Röiselandilla on 48 pisteen johto nuorempaan Öbergiin, mikä tarkoittaa sitä, että ruotsalaisen on oltava kilpailussa vähintään toinen ja Röiselandin olisi jäätävä jämäsijoille. Toisin sanoen suurin jännitys kristallipallojen osalta on jo kaikonnut perjantain kisasta.

Kuka juhlii kauden viimeisen pikakisan voittoa?


Yksittäisen kilpailun voitosta käydään kuitenkin Holmenkollenilla varmasti tiukka taisto. Olympialaisten jälkeen pakka on naisten kisojen osalta ollut hyvinkin avoin, sillä neljässä henkilökohtaisessa kisassa on nähty neljä eri voittajaa.

Kestosuosikkien Elvira Öbergin ja Röiselandin lisäksi ennakkosuosikkien joukkoon on nostettava myös Kontiolahden ja Otepään osakilpailuvoittajat Denise Herrmann, Tiril Eckhoff ja Julia Simon. Kaikki heistä ovat olleet erinomaisessa loppukauden vireessä, mikä voisi tarkoittaa sitä, että heiltä löytyisi vielä riittävästi virtaa väsyneiden naisten taistossa.

Maailmancupin kokonaiskilpailussa kolmantena oleva vanhempi Öbergin sisarus Hanna on myös ollut tasaisen varmassa vireessä, vaikka palkintosijat ovatkin kiertäneet neljän vuoden takaista normaalimatkan olympiavoittajaa. Holmenkollenilla Öbergillä on vielä kolme mahdollisuutta päättää kautensa podiumjuhliin.

Mielenkiintoinen nimi perjantain kilpailuun on myös loppukauden suuri nousija Saksan Vanessa Voigt. Koko kärkijoukon kovimmaksi ampujaksi noussut Voigt on pystynyt nostamaan myös hiihtovauhtiaan sille tasolle, että hän pystyy taistelemaan podiumsijoista.

Ranskalaiskaksikko Anais Chevalier-Bouchet - Justine Braisaz-Bouchet on mainittava käytännössä jokaisen kilpailun ennakossa, koska heidän hiihtovauhtinsa yleensä antaa heille mahdollisuuden kärkitaistoon. Molempien ammuntavarmuus heilahtelee kuitenkin varsin paljon.

Italian meritoitunut Dorothea Wierer on pikamatkan olympiapronssimitalistina mainittava myös ennakkospekulaatioissa, vaikka hänen hiihtovauhtinsa onkin viimeisen parin kauden aikana ollut liian verkkaista kahden ammunnan kisoissa. Stina Nilssoniakaan ei saa unohtaa, vaikka hän Otepäässä palasi vanhalle tasolleen Kontiolahden palkintosijan jälkeen.

Mari Eder pääsee myös päättämään kautensa Holmenkollenin maisemiin, jossa hän koki viisi vuotta sitten uransa toistaiseksi komeimmat hetket, kun hän juhli kahta peräkkäistä osakilpailuvoittoa. Kulunut kausi on ollut Ederille paras kausi tuon menestysvuoden jälkeen, mutta siitä huolimatta matka tuon kaltaiseen menestykseen on erittäin pitkä.

Omaan tasoonsa verrattuna upeassa kevättalven vireessä ollut Suvi Minkkinen joutuu valitettavasti jättämään Holmenkollenin kisat väliin koronatartunnan vuoksi. Kilpailuun Ederin lisäksi starttaavilta Nastassia Kinnuselta ja Erika Jänkältä ei perjantaina voi valitettavasti suuria urotekoja odottaa.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten pikakilpailu, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi