Juhlivatko Öbergin sisarukset kaksoisvoittoa naisten pikakisassa? Riittääkö Mari Ederin osumatarkkuus kärkitaistoon?


Ruotsalaissisarukset Elvira ja Hanna Öberg ovat suurimpia suosikkeja lauantaisessa naisten pikakisassa. Mari Ederillä on onnistuneella ammunnalla mahdollisuus sijoittua kymmenen kärkeen.
Veijo Vaakanainen: 02.12.2022 18:36Ampumahiihto
Juhlivatko Öbergin sisarukset kaksoisvoittoa naisten pikakisassa? Riittääkö Mari Ederin osumatarkkuus kärkitaistoon?
Kuva: Julia Sadykova
Veikkaus
Hanna Öberg
Naisten pikakilpailu , pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Viikolla kilpailtujen normaalimatkan ja viestin jälkeen ampumahiihtonaiset pääsevät taas vauhtiin maailmancupin toisessa henkilökohtaisessa kilpailussa Kontiolahdella. Tällä kertaa vuorossa on tiivistahtinen kahden ammunnan ja 7,5 kilometrin hiihdon mittainen pikakilpailu.

Pikakilpailuissa hiihtovoiman merkitys korostuu, koska ampumapaikalla käydään vain kahdesti eikä virheestä sakoteta läheskään yhtä rankasti kuin keskiviikon normaalimatkalla, jossa ohilaukaus tiesi minuutin lisäystä loppuaikaan. Tällä kertaa jokaisesta epätarkkuudesta rankaistaan “vain” 150 metrin sakkokierroksella.

Hiihtopuolen painottuessa on loogista tarkastella kauden avauskisan hiihtoaikoja, kun pohditaan lauantain kisan suurimpia suosikkeja. Tosin on huomioitava, että dataa on tältä kaudelta vain yhden kisan verran ja hiihtomatka oli keskiviikkona puolet pidempi, mikä laskee jonkin verran hiihtoaikojen vertailukelpaisuutta pikakisaan nähden.

Normaalimatkan hiihtosuoritusten perusteella voisi kuitenkin väittää, että ruotsalaiset Öbergin sisarukset Elvira ja Hanna ovat ykkössuosikkeja lauantaina, koska he pitivät ladulla kaikkein kipakinta kyytiä. Viime kaudella kiertueen nopeimmaksi hiihtäjäksi noussut Elvira Öberg oli myös tämän kauden ensimmäisessä kisassa ladulla nopein ja hänen kisan voittoa juhlinut siskonsa oli reilut 12 sekuntia hitaampi.

Lauantaina hiihtonopeuden perusteella Elvira vaikuttaisi olevan vahvempi, mutta ampumavarmuus nostaa Hannan ykkössuosikiksi. Viime vuonna vanhemman Öbergin ammunta oli yllättävän sekaisin, mutta nyt hän vaikuttaisi olevan taas myös penkalla oma itsensä. Elvira Öberg puolestaan jatkoi jo viime kaudelta tuttua tekemistä, jossa liian monet ohilaukaukset pudottivat hänet voittotaistosta.

Ruotsalaisten jälkeen kolmanneksi nopein hiihtäjä oli normaalimatkan olympiavoittaja Denise Herrmann-Wick, joka vaikuttaisi ainakin avausmatkan perusteella olevan ladulla viime kautta paremmassa kunnossa. Herrmann-Wick sortui keskiviikkona kahteen sakkominuuttiin, mutta lauantaina hän on yhdellä sakollakin hyvin korkealla.

Jonne Kähkösen suojatti Italian Lisa Vittozzi esitti kauden avauskisassa ilahduttavia otteita palaten yhden kuivan kilpailukauden jälkeen taas podiumurheilijaksi. Vittozzi pystyi hyvän ammunnan lisäksi olemaan myös ladulla vastaamaan hyvin muiden vauhtiin ollen kuudenneksi nopein. Jos sama taso jatkuu lauantaina, voi Vittozzi nousta nollilla jopa voittotaistoon, koska hän pystyy penkkatyöskentelyssä kompensoimaan mahdollisesti ladulla tulevia tappiosekunteja.

Ranskalaisnaiset Julia Simon ja Anais Chevalier-Bouchet ovat yleensä aina vähintään kärkipään tuntumassa. Tätä voidaan odottaa heiltä myös tällä kaudella, sillä heidän menonsa ladulla oli varsin mainiota keskiviikon kisassa. Tosin Chevalier-Bouchet’lla sihti oli hieman hukassa.

Ranskasta voi tulla myös kilpailun jokerikortti. Chloe Chevalier oli normaalimatkalla peräti neljänneksi nopein hiihtäjä, mutta ohilaukaukset pudottivat hänet lopputuloksissa sijalle 18. Mikäli hän pystyy pikakisassa parempaan ammuntavarmuuteen, voi 27-vuotias ranskalainen yltää uransa parhaaseen suoritukseen, joka on toistaiseksi kahdeksas sija.

Keskiviikon hiihtoaikojen perusteella toinen yllätysvalmis hiihtäjä voisi olla varsin tuntematon saksalainen Sophia Schneider. Vasta uransa kolmannessa maailmancupin kilpailussa mukana ollut Schneider oli hienosti 11:s kahdella sakkominuutilla ja peräti kahdeksanneksi nopeimmalla hiihtoajalla. Ennen keskiviikkoa 25-vuotiaan saksalaisen uran paras sijoitus oli 52:s, joten hänestä voi tulla kauden suuri nousija.

Suomalaistoiveet kisassa kohdistuvat tuttuun tyyliin ensisijaisesti Mari Ederiin. Uransa jatkoa pitkään pohtinut Eder hiihti normaalimatkalla peräti viidenneksi nopeinta vauhtia, mikä oli erityisen ilahduttavaa siksi, koska yleensä Eder ei normaalimatkalla ole ladulla terävimmillään.

Suomalais-itävaltalaisen kokeneen urheilijan kohdalla kaikki on kuitenkin aina kiinni ammunnassa. Hyvän ja huonon päivän ero Ederillä on niin suuri, että etukäteen on aivan mahdotonta ennustaa, onko hän kisassa kolmas, kolmaskymmenes vai kuudeskymmeneskolmas.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten pikakilpailu , pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi