Onko Mari Ederin sihti kohdillaan Kontiolahden pikakilpailussa?


Ukrainan sodan varjossa kilpailtavassa kilpailussa suurimmat suomalaisodotukset kohdistuvat tuttuun tyyliin Mari Ederiin.
Veijo Vaakanainen: 04.03.2022 18:00Ampumahiihto
Onko Mari Ederin sihti kohdillaan Kontiolahden pikakilpailussa?
Kuva: Julia Sadykova
Veikkaus
Mari Eder.
Naisten pikakilpailu, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Ampumahiihdon maailmancupin kilpailut käynnistyivät Kontiolahdella jo torstaina ja perjantaina viestikilpailuilla. Viikonloppuna siirrytään henkilökohtaisten matkojen pariin, kun miehet ja naiset kilpailevat pikakilpailussa ja takaa-ajossa.

Maailmanpolitiikan pitkä ja synkkä varjo on laskenut osittain myös Kontiolahden kisojen päälle, sillä ukrainalaiset kilpailijat puuttuvat paikalta ja monet heistä ovat tällä hetkellä puolustamassa omaa kotimaataan. Venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat on puolestaan suljettu kokonaan ulos kansainvälisestä ampumahiihtotoiminnasta, joten he voivat loistaa ainoastaan poissaolollaan.

Vaikka monen ampumahiihtoyhteisön jäsenen ajatukset ovatkin tällä hetkellä aivan muualla, mittelevät urheilijat Pohjois-Karjalassa kuitenkin edelleen paremmuudestaan. Lauantaina naisten pikakilpailussa myös Mari Ederillä on jälleen mahdollisuus saada onnistumisen kokemuksia.

Tunnetusti erittäin epävarma ampuja Eder on pariin otteeseen kauden aikana onnistunut erinomaisesti juuri pikakilpailuissa, joissa suomalaisen vahvuus, eli hiihtovauhti korostuu. Toisaalta usein suomalaisen pikakisat ovat romahtaneet jo makuupaikalle, sillä hän on osunut pikakisoissa makuulta alle 70 prosentin osumatarkkuudella.

Tämän perusteella lauantainakaan häneltä ei voi odottaa suurta menestystä. Toisaalta kuten Annecyn ja Oberhofin kisat osoittivat, pystyy Eder yksittäisinä päivinä onnistumaan paljon perustasoaan paremmin, ja silloin hänen nimensä löytyy tuloslistalta kärkikympistä.

Jatkuuko Röiselandin voittokiito myös Kontiolahdella?


Marte Olsbu Röiseland
on päässyt tällä kaudella lähes häkellyttävään vireeseen. Maailmancupin ylivoimainen johtaja ja Pekingin mitalirohmu on ollut läpi koko kauden tasaisen varma ja erityisesti pikakisoissa hän on ollut ampumapaikalla lähes erehtymätön, kuten lähes 96 prosentin osumatarkkuus osoittaa.

Röiseland on siis luonnollisesti yksinoikeutettu voittajasuosikki myös lauantaina. Ampumahiihdon kaltaisessa lajissa harvoin yksi urheilija on yhtä suuri suosikki kuin Röiseland nykyisessä ammunta- ja hiihtovireessään.

Norjalaisen etukäteen suurin haastaja on tälläkin kertaa Ruotsin Elvira Öberg. Alkukaudesta hurjassa hiihtovireessä ollut, mutta epävarmasti ampunut ruotsalainen on kauden mittaan parantanut ammuntaansa.

Toisaalta hänen hiihtovauhtinsa varsinkin suhteessa Röiselandiin on samaan aikaan laskenut. Hän on kuitenkin yksi niistä harvoista urheilijoista, joka voi hyvänä päivänä päihittää Röiselandin jopa samoilla sakoilla.

Pikakilpailuissa tunnetusti vahvat hiihtäjät menestyvät parhaiten, joten kärkipään menijöiksi kannattaa veikata hiihtovoimaisimpia urheilijoita. Yksi tällainen on yhteislähdön olympiavoittoa Zhangjiakoun myrskytuulissa juhlinut Ranskan Justine Braisaz-Bouchet, joka on pitänyt tällä kaudella ladulla toiseksi kovinta vauhtia. Tosin hänen osumatarkkuudessaan on usein ollut paljonkin toivomisen varaa.

Samat sanat voi sanoa myös Elvira Öbergin isosiskosta Hannasta. Uransa alkuvaiheessa nimenomaan vahvana ampujana tunnetun Öbergin vauhti ladulla riittäisi lähes jokaisessa pikakisassa kärkitaistoon, mutta taulut eivät ole pudonneet menneiden vuosien tahtiin.

Norjan Tiril Eckhoff kuuluu myös tähän vahvojen hiihtäjien, mutta epävarmojen ampujien kaartiin. Viime vuoden pikakisojen valtiatar ei ole missään vaiheessa tämän kauden aikana saanut ammuntaansa kulkemaan, mistä johtuen kärkisijat ovat kiertäneet norjalaista. Tästä huolimatta hän voi yhdessä yksittäisessä kisassa onnistua täydellisesti ja ampua nollat.

Suomalaisista Mari Ederin lisäksi myös olympiakävijöitä Suvi Minkkistä ja Nastassia Kinnusta kannattaa seurata kotiladuilla. Kummaltakaan ei suuria mainetekoja voi odottaa, mutta takaa-ajopaikan pitäisi olla vähimmäistavoite.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten pikakilpailu, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi