Mihin riittää Suvi Minkkisen vauhti Lenzerheiden pikakilpailussa? Jatkaako Elvira Öberg voittovireessä?


Suomalaisten toiveet hyvästä menestyksestä ovat Lenzerheiden pikakilpailussa jälleen Suvi Minkkisen ammunnan varassa. Viime viikonloppuna ampumavireensä löytänyt Elvira Öberg on kisan ykkössuosikki.
Veijo Vaakanainen: 13.12.2023 16:07Ampumahiihto
Mihin riittää Suvi Minkkisen vauhti Lenzerheiden pikakilpailussa? Jatkaako Elvira Öberg voittovireessä?
Kuva: Julia Niiranen.
Veikkaus
Elvira Öberg.
Naisten pikakilpailu, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Ampumahiihdon maailmancupin viimeinen etappi ennen joululomaa on uusi kisapaikka Sveitsin Lenzerheidessa. Aiemmin IBU-Cupin kisoja sekä viime talven ampumahiihdon EM-kisoja isännöinyt paikkakunta on myös vuonna 2025 MM-kisojen näyttämö, joten kisoissa urheilijat pääsevät ottamaan ensituntumaa tuleviin arvokisamaastoihin.

Suomalaisille talviurheilun seuraajille Lenzerheide on tuttu maastohiihdon Tour de Ski -kiertueelta. Tältä paikkakunnalta muistetaan esimerkiksi Kerttu ja Iivo Niskasen historiallinen tuplavoitto samana päivänä vuodelta 2022.

Ampumahiihdon puolella Lenzerheidesta ei siis ole aiempaa dataa, joten vielä ei tiedetä, kenelle maastot ja ampumapenkka sopivat ja keille ne ovat haastavampia. Se kuitenkin tiedetään, että Sveitsissä kilpaillaan korkeassa ilmanalassa, mikä tekee hiihtämisestä ja ampumisesta haastavampaa kuin aiemmin tämän kauden aikana.

Suomalaisnäkökulmasta tälläkin kertaa toiveet edes kohtuullisista sijoituksista ovat Suvi Minkkisen varassa. Viime viikolla Hochfilzenissa Minkkinen onnistui erinomaisesti ampumapaikalla ja saavutti hienon sijan 18.

Lenzerheidessakin Minkkisen on onnistuttava pudottamaan kaikki taulut. Valitettavasti kauden tähänastisten otteiden perusteella se vaikuttaa kuitenkin tavallista epätodennäköisemmältä, sillä Hochfilzenin pikakisan onnistumisen jälkeen sekä takaa-ajossa että viestissä suomalaisella oli haasteellista hänen perustasoonsa verrattuna.

Erityisesti pystyprosentti Minkkisellä on tällä hetkellä omalle tasolleen vaatimaton 85. Kahden aiemman kauden aikana erittäin vahvana ampujana tunnettu Minkkinen pudotti koko kauden ajan tauluja pystystä 90 prosentin varmuudella.

Tiedossa on myös se, ettei ammunnan takkuillessa suomalainen saa yhtään apua ladulta, vaan hiihtopuolella meno on usein varsin tuskaisaa. Alkukaudesta Minkkisen hiihtosuorittaminen on ollut lisäksi omalle tasolleenkin poikkeuksellisen heikkoa, kun tappiota kärkikymmenikköön on tullut keskimäärin pari prosenttiyksikköä enemmän kuin viime vuonna.

Lähtökohtaisesti korkea ilmanala on lisäksi sellainen asia, ettei se suosi Minkkistä, etenkin jos Lenzerheidessa tarjotaan astetta tiukempia nousuja. Esimerkiksi Pekingin olympialaisissa Minkkisen hiihtovauhti korkealla oli todella vaatimatonta.

Täydellisellä onnistumisella Minkkinen voisi siis torstain pikakilpailussa päästä kirkkaasti maailmancupin pisteille. Tällä kertaa nollatkaan eivät kuitenkaan välttämättä tuo vastaavaa sijoitusta kuin viime viikolla.

Jatkaako Elvira Öberg siitä, mihin hän Hochfilzenissa jäi?


Kauden avaus Ruotsin Elvira Öbergiltä oli vaikea kotiladuilla Östersundissa, kun osumatarkkuus oli hurjalta hiihtäjältä hukassa. Alavireinen suunta kääntyi kuitenkin Hochfilzenissa, jossa ruotsalainen oli ensin pikakisan toinen ja nousi takaa-ajossa voittoon. Molemmissa kisoissa ohi Öberg ampui vain kerran.

Näistä lähtökohdista nuorempi Öberg on nostettava torstain kilpailun ykkössuosikiksi. Hiihtovauhdiltaan hän on ollut toiseksi nopein ainoastaan aavistuksen entistä maastohiihtäjää Anamarija Lampicia perässä, ja pikakisassa juuri vahvoilla hiihtäjillä on aina etulyöntiasema.

Öbergin voiton suurin haastaja on jälleen kerran hänen ampumasuorittamisensa. Viime viikolla osamaprosentti penkalla oli kahden päivän ajan erinomainen, mutta erityisesti 77,5 prosentin pystyvarmuus luo haasteita. Ovatko Östersundin ongelmat lopullisesti takana, vai oliko Hochfilzen tilastopoikkeama?

Öbergin suurimmaksi haastajaksi on nostettava edellisen pikakilpailun voittaja Ingrid L. Tandrevold. Vain kaksi kertaa urallaan osakilpailuvoittoon pystynyt norjalainen on hiihtotilastoissa neljänneksi nopein, ja hänen osumavarmuutensa on ollut alkukaudesta yli 90 prosenttia. Tämä tarjoaa pikakisaan erinomaiset lähtökohdat.

Hiihtovauhdin perusteella suosikkien joukkoon on nostettava myös Ranskan Justine Braisaz-Bouchet, joka on ollut toistaiseksi kauden kolmanneksi vahvin hiihtäjä ja joka oli myös viime viikolla Hochfilzenin pikakisan kolmonen.

Ranskalaisella haasteet ovat kuitenkin samankaltaisia kuin Öbergillä. Vahvan hiihtovauhdin kääntöpuoli on ailahteleva ammunta erityisesti makuulta, jossa Braisaz-Bouchet’n taulut ovat kaatuneet vain 77,5 prosentin varmuudella.

Mielenkiintoinen nimi Lenzerheiden pikakilpailuun on yhden sairastelun vuoksi väliin jääneen viikonlopun jälkeen tositoimiin palaava Saksan Franziska Preuss. Saksalainen oli Östersundissa todella vahva, joten on mielenkiintoista nähdä, missä vireessä hän kisaladuille palaa.

Lenzerheiden kisan suosikkeihin ja on edellisen viikonlopun jälkeen nostettava myös kotiyleisön suuri toivo Sveitsin Lena Häcki-Gross. Hochfilzenissa sijat neljä ja kaksi saavuttanut sveitsiläinen oli todella vakuuttava Itävallassa ja pääsee starttaamaan kotikisoihinsa täynnä itseluottamusta ehkä koko uransa parhaassa vireessä.

Hiihtovauhtinsa puolesta potentiaalinen menestyjä torstaina on aiemmin mainittujen lisäksi Hanna Öberg. Hänen kohdallaan kahden ammunnan kisat ovat kuitenkin toistaiseksi olleet varsin tuskaisia, joten torstai saa näyttää, kuinka lähes kaiken voittanut ruotsalainen penkalla tällä kertaa onnistuu.

Mainitsemisen arvoisia nimiä ovat myös norjalaisen Karoline Knotten ja Juni Arnekleiv sekä Italian Lisa Vittozzi. Heistä erityisesti Knotten ja Arnekleiv ovat osoittaneet olevansa sellaisessa hiihtovireessä, että hyvä ammunta siivittää heidät korkealle tuloslistalla. Vittozzi saattaa ehkä tarvita apuja kovemmilta hiihtäjiltä.

Lisäksi pikakilpailun jokerikorttina on jälleen kerran mainittava ampumahiihtokiertueen nopein hiihtäjä Anamarija Lampic. Vasta ampumahiihtouransa alkutaipaleella oleva slovenialainen osuu tauluihin vain 64 prosentin varmuudella, mutta jopa kolmella sakolla hän pystyy olemaan kymmenen parhaan joukossa. Kaksi sakkoa saattaisi jo viedä hyvin lähelle palkintosijaa.

Suomalaisista torstaina kannattaa tarkkailla myös paluuta kohti ampumahiihdon kärkipäätä tekevää Daria Virolaista, joka oli jo ilahduttavasti maailmancupin pisteillä. Hänelle korkea ilmanala saattaisi sopia hyvin, sillä hän on saavuttanut uransa parhaat saavutukset Anterselvassa ja Pokljukassa, jotka molemmat sijaitsevat korkealla.

Myös uusi tulokas Sonja Leinamo ansaitsee maininnan, vaikka hänen suorituksensa eivät toistaiseksi vielä kovin lennokkaita ole olleetkaan. Hänen hiihtovauhtinsa oli Hochfilzenissa kuitenkin jo sellaista, että vähemmillä sakoilla hän voisi hyvinkin yltää jo maailmancupin pisteille.

Kova ranskalaismenijä Lou Jeanmonnot ei kisaa, sillä hän on saanut koronatartunnan.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten pikakilpailu, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi