Tarjoavatko Oberhofin haastavat tuuliolosuhteet Suvi Minkkiselle mahdollisuuden yllätykseen?


Parhaimmillaan huippunopea ja tarkka ampuja Minkkinen voisi perjantaina kompensoida puuttuvaa hiihtovauhtia kahdella nopealla nolla-ammunnalla.
Veijo Vaakanainen: 04.01.2024 21:49Ampumahiihto
Tarjoavatko Oberhofin haastavat tuuliolosuhteet Suvi Minkkiselle mahdollisuuden yllätykseen?
Kuva: Julia Sadykova
Veikkaus
Suvi Minkkinen
Naisten pikakilpailu, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Myös naisten puolella ampumahiihdon maailmancup palaa tositoimiin joululomien jälkeen Saksan Oberhofissa. Miesten tapaan myös naiset joutuvat perjantain hurjien sääolojen riepottelemiksi.

Suvi Minkkisen
alkukausi on ollut suorituksiltaan vaihteleva. Pikakisat ovat parhaimmillaan sujuneet erinomaisesti, mutta niiden jälkeen takaa-ajoissa Minkkinen ei ole pystynyt hyödyntämään vahvuuksiaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Oberhofin pitkät kuokkanousut tulevat lähtökohtaisesti olemaan suurta myrkkyä suomalaiselle. Vahva ampumapäivä vaikeissa tuulioloissa ja astetta vahvempien hiihtäjien hapuilu penkalla voisi kuitenkin avata Minkkiselle mahdollisuudet ainakin 20 parhaan joukkoon pääsyyn. Se vaatii tosin ehdottomasti nolla-ammuntaa.

Kilpailun voittotaisto on hyvin avoin. Maailmancupin kärjessä kilpailuun starttaa Lenzerheiden kisoja dominoinut Justine Braisaz-Bouchet. Ranskalaisen hiihtovauhti tarjoaa mahdollisuuden jokaisen osakilpailun voittoon, mutta ammuntasuorittaminen ennen Lenzerheidea on ollut hyvin ailahtelevaa. Toki kolmen osakilpailun voittoputki tuo Braisaz-Bouchet’lle varmasti paljon itseluottamusta omaan tekemiseensä.

Norjan Ingrid Tandrevold ja Ruotsin Elvira Öberg kuuluvat yhdessä Braisaz-Bouchet’n kanssa naisten ampumahiihdon kovimpiin hiihtotykkeihin, jotka ovat näin lähtökohtaisesti pikakilpailujen suurimpia suosikkeja. Heistä Tandrevold on toistaiseksi ollut tällä kaudella ampumapenkalla varmempi.

Seuraavaksi nopeimmat hiihtäjät tällä kaudella ovat toistaiseksi olleet Ruotsin Hanna Öberg, Sveitsin Lena Häcki-Gross sekä Ranskan Julia Simon. Viimeisissä kisoissa ennen joulua heistä parhaassa vireessä oli viime kauden kokonaiscupin voittaja Simon, mutta voimasuhteet ovat hyvinkin voineet muuttua pitkän joulutauon aikana.

Saksalaisten ykkösvaltti perjantain kilpailuun on Lenzerheidessa varsin mainiosti koronan jälkeen maailmancupiin palannut Franziska Preuss. Toistaiseksi koko joukon parhaalla prosentilla tauluja pudotellut Preuss antanee ladulla hieman tasoitusta, mutta erinomainen ampumatyöskentely voi hyvinkin Oberhofin oikukkaissa oloissa nostaa Preussin tuloslistan terävimpään kärkeen.

Italian Lisa Vittozzi on Preussin ohella toinen ampumapaikalla erinomaista jälkeä tekevä urheilija, joka voi saada etua kovempiin hiihtäjiin nähden puuskittaisissa tuulioloissa. Vittozzi on aiemminkin menestynyt hyvin Oberhofissa, joten palkintosija perjantaina ei olisi Jonne Kähkösen suojatilta yllätys.

Potentiaalisten ennakkosuosikkien listalta ei voi enää jättää pois myöskään kauden sensaatiota Marit Ishol Skogania. Lenzerheidessa uransa ensimmäiset palkintosijat saavuttaneen Skoganin nimeä ei näy nopeimpien hiihtäjien listalla, mutta hän on läpi kauden parantanut otteitaan niin ladulla kuin penkalla.

Hiihtovauhtien perusteella kärkipäähän yllätysnimenä voisi nousta myös Ranskan Sophie Chauveau, joka on toistaiseksi hiihtoajoissa 10 parhaan joukossa. Toisaalta 67,5 prosentin osumatarkkuus pystystä ei juuri vakuuta.

Suvi Minkkisen lisäksi myös muilta suomalaisilta voi odottaa taistoa maailmancupin pisteistä tai ainakin paikasta takaa-ajoon. Daria Virolainen on ollut molemmissa tänä vuonna kisaamissaan pikakisoissa pisteillä, minkä lisäksi Noora Kaisa Keränen sai Lenzerheidessa uransa ensimmäiset pisteet. Myös Sonja Leinamo ylsi takaa-ajoon.

Hyvillä ammunnoilla vastaavat suoritukset ovat mahdollisia myös Oberhofissa. Erityisesti kiinnostavaa on nähdä, kuinka Daria Virolaisen kunto on kehittynyt joulutauon aikana.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten pikakilpailu, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi