Jatkuuko Mari Ederin hyvä vire joulutauon jälkeen Oberhofin pikakilpailussa?


Ampumahiihdon maailmancup palaa joulutauolta perjantaina Saksan Oberhofissa, kun vuorossa ovat miesten ja naisten pikakilpailut.
Etusuora: 06.01.2022 17:15Ampumahiihto
Jatkuuko Mari Ederin hyvä vire joulutauon jälkeen Oberhofin pikakilpailussa?
Kuva: Julia Sadykova
Veikkaus
Mari Eder.
Naisten pikakilpailu, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Saksan Oberhofissa saatetaan perjantaina kisata raskaissa olosuhteissa, sillä säätiedotukset lupailevat kilpailusääksi nollakeliä ja lumisadetta. Miesten pikakilpailu jouduttiin jo siirtämään torstailta perjantaille lämpimään sään takia.

Mikäli ennusteet pitävät kutinsa, saavat hiihtovahvat urheilijat etua perjantain pikakisassa. Suomalaisittain työnaisen kelin ei pitäisi haitata ainakaan kiertueen parhaisiin hiihtäjiin kuuluvaa Mari Ederiä.

Ederin syyskausi oli alavireinen, mutta joulun alla Annecyssä nähtiin jo merkkejä paremmasta, kun Eder hiihti pikakilpailussa yhden sakon rasittamana yhdeksänneksi. Ederin suksi kulki kisassa mallikkaasti, sillä hän piti kisassa ladulla kuudenneksi nopeinta vauhtia.

Ammuntatarkkuus ja penkkatyöskentely ovat edelleen Ederin akilleenkantapäitä, mutta hiihtovauhti mahdollistaa kärkipään sijoitukset Oberhofissakin, mikäli kymmenestä täplästä putoaa vähintään yhdeksän.

Kuka on parhaassa vireessä olympialaisten lähestyessä?


Joulutauon jälkeen saatetaan nähdä uusia nimiä maailmancupin kärkitaistossa olympialaisten lähestyessä. Treenitauko lienee tehnyt hyvää esimerkiksi varjojen mailla syyskauden vaeltaneelle Tiril Eckhoffille. Viime kauden maailmancupin voittaja on takerrellut pahasti ammuntansa kanssa (pystystä 70%), eikä hiihtokaan ole kulkenut entiseen malliin.

Muokkaus: Eckhoffin nimeä ei löydy Oberhofin lähtölistalta, joten norjalaisen nykykunto selviää vasta myöhemmin.

Naisten sprintticupia ja kokonaiscupia johtaa viimeisimmän Annecyn pikakisan voittanut Norjan Marte Olsbu Röiseland. Norjalainen on kohonnut alkukauden pienen hapuilun jälkeen voittoiskuun, sillä plakkarissa on kuudesta viimeisestä maailmancupkisasta kolme voittoa ja kaikissa näissä kisoissa Röiseland on sijoittunut kuuden parhaan joukkoon.

Röiseland on ampunut tällä kaudella peräti 91% tarkkuudella ja vaikkei hiihtovauhti ole aivan parhaimpien tasolla, omaa tasainen varma norjalainen voittosaumat jokaisessa kilpailussa.

Ruotsin Elvira Öberg oli syyskauden kisoissa hiihtovauhdeissa täysin omaa luokkaansa ja onnistui Annecyn takaa-ajossa ottamaan maailmancupuransa avausvoiton. Voiton makuun päästyään Öberg jatkoi voittokulkuaan seuraavan päivän yhteislähdössä.

Mikäli muut eivät ole saavuttaneet Öbergiä merkittävästi hiihtovauhdissa joulutauon aikana, on nuori ruotsalainen Oberhofin pikakilpailun suurin voittajasuosikki. Raskaat olosuhteet suosisivat väkivahvaa hiihtäjää.

Valkovenäläiset nousussa


Valkovenäläiset osaavat ajoittaa kuntonsa olympialaisiin ja tästä nähtiin vahvoja viitteitä jo ennen joulua. Tasaisen varmasti kärkisijoilla jo pidempään viihtyneen Dzinara Alimbekavan lisäksi Hanna Sola on vakiinnuttanut paikkansa naisten ampumahiihdon kärkinimien joukossa. Sola on sprintticupissa toisena ja Alimbekava viidentenä. Kokonaiscupissa kaksikko on sijoilla viisi ja kolme.

Sola otti maailmancupuransa ensimmäisen voiton alkukaudesta Hochfilzenin sprintissä. Ammuntaprosenttiaan 70:stä 83:een nostanut valkovenäläinen on jatkuvasti nopeimpien hiihtäjien joukossa ja kun taulutkin ovat alkaneet kaatumaan, täytyy Sola nostaa suosikkien joukkoon etenkin pikakilpailuissa.

Myös Ranskan Julia Simon alkaa saada juonen päästä kiinni. Suurissa ammuntavaikeuksissa alkukaudella ollut ranskatar löysi Annecyssa jyvän ja nappasi sekä takaa-ajosta että yhteislähdöstä kakkossijat. Hiihtovauhdissa Simon on yleensä kärkipäässä, joten mikäli kohtuullisen hyvä ammuntavire jatkuu Oberhofin sprintissä, nähdään Simon varmasti kärkitaistossa.

Ruotsin Hanna Öberg nostaa todennäköisesti tasoaan olympiakisojen korvalla. Sprintticupin kolmonen on ollut siskonsa tapaan hyvässä hiihtoiskussa, mutta ammunta on takkuillut edelliskausiin verrattuna.

Itävallan Lisa Theresa Hauser ampuu päälle 90% tarkkuudella ja kuuluu nykyään aina suosikkien joukkoon kilpailumuodosta riippumatta. Annecyssa Hauserin hiihtovauhti ei kuitenkaan riittänyt pikakisassa kuin neljänteen sijaan puhtaasta ammunnasta huolimatta. Elvira Öberg päihitti Hauserin Annecyssa kahdesta ohilaukauksesta huolimatta. Östersundissa Hauser oli pikakilpailun ykkönen.

Pikakilpailuissa kannattaa aina myös huomioida vahvasti hiihtävät, mutta epävarmasti ampuvat ranskalaiset Anais Bescond, Justine Braisaz-Bouchet ja Anais Chevalier-Bouchet. Mikäli jollekin heistä osuu nollapäivä, on palkintosija jopa todennäköinen.

Naisten pikakilpailu käynnistyy perjantaina Oberhofissa klo 15.15. YLE2 näyttää kilpailun suorana lähetyksenä.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten pikakilpailu, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi