Olisiko Mari Ederillä vihdoin pöljä päivä myös ampumapaikalla?


Tasaisilla suorituksilla kautensa aloittaneelta Ederiltä toivotaan vihdoin huippuonnistumista. Voittotaistosta voi tulla Öbergin perheen sisäinen taisto.
Veijo Vaakanainen: 01.12.2021 18:27Ampumahiihto
Olisiko Mari Ederillä vihdoin pöljä päivä myös ampumapaikalla?
Kuva: Julia Sadykova
Veikkaus
Mari Eder.
Naisten pikakilpailu, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Naisten ampumahiihdon maailmancup on alkanut Mari Ederiltä tasaisilla suorituksilla. Huippusuorituksia ei olla nähty, mutta ei toisaalta myöskään täysiä romahduksiakaan ei ole tapahtunut.

Östersundin toisessa pikakisassa Ederillä voisi hyvin olla paikka laukoa. Pystystä Itävallassa majaileva suomalainen on ollut kahdessa ensimmäisessä kisassa virheetön, mutta makuu on tuottanut haasteita. Jos torstaina kaikki viisi laikkaa putoavat, voi Ederin nimen löytää tuloslistalta jopa yllättävän korkealta.

Kärkitaistoon nouseminen Ederiltä olisi tosin suuri yllätys. Ruotsin kärkiurheilijat Elvira ja Hanna Öberg vaikuttaisivat nimittäin menevän ladulla sellaista haipakkaa, että heidän onnistuessaan on kärkisijat jo jaettu.

Elvira Öbergin hiihtovauhti on ollut kahdessa ensimmäisessä kisassa niin hurjaa, että joissakin keskusteluissa häntä on väläytelty jopa Ruotsin maastohiihtoviestiin Pekingin olympialaissa. Ampumapaikalla nuorempi Öberg ei kuitenkaan ole vielä ollut parhaimmillaan, mistä johtuen kärkisijat ovat jääneet haaveeksi.

Ampumapaikalla onnistuessaan Elvira Öbergiä on mahdotonta voittaa. Mutta jos prosenteissa ei ole tapahtunut mitään kehitystä, ei pelkkä hurja hiihtovauhti riitä. Koska laji on ampumahiihtoa, on vanhempi ja meritoituneempi Hanna Öberg pikkusiskolleen ja kaikille muille vaikea voitettava.

Vaikka esikisojen perusteella Hanna Öberg vaikutti olevan vaikeuksissa, on hän jälleen isoissa kisoissa huippuiskussa. Sunnuntaisen voiton jälkeen häntä on jälleen tarkkailtava erittäin tarkalla suurennuslasilla.

Alkukauden kisojen perusteella ruotsalaissisarusten jäsentenvälistä tulevat sotkemaan ainakin kestomenestyjä Marte Olsbu Röiseland sekä valkovenäläiskaksikko Hanna SolaDzinara Alimbekava. Röiseland on usein kärkisijoilla, mutta voitot ovat viime aikoina kiertäneet häntä. Olisiko torstaina norjalaisen vuoro nousta jälleen korkeimmalle korokkeelle?

Hanna Sola tuli viime kauden aikana tunnetuksi vahvana hiihtäjänä, joka ei osu pystystä edes ladon oviin, kunnes yllättäen MM-kisoissa hän onnistui ampumapaikalla ja lähti mitalistina kotiin. Kauden avauksen perusteella tuo yksi onnistuminen ei ollut sattumaa, vaan valkovenäläinen on löytänyt uuden tason ammuntaansa. Nollilla hän voi jopa voittaa kisan.

Dzinara Alimbekava pääsi jo kerran viime kaudella juhlimaan osakilpailuvoittoa. Suurimpiin voittajasuosikkeihin Valko-Venäjän ykköstykki ei kuulu, mutta kovimpien hiihtäjien hieman kompuroidessa ammunnassa, ei hänen voittonsa nolla-ammunnalla olisi mikään yllätys.

Ranskan ykkösurheilijat Justine Braisaz-Bouchet ja Anais Chevalier-Bouchet ovat potentiaalisia menestyjiä jokaisessa ampumahiihtokisassa. Viime viikonloppu näytti, että heidän vireensä riittää ammunnan onnistuessa aivan terävimpään kärkeen.

Pikakisassa ei missään tapauksessa saa unohtaa viime kaudella pikakisoja dominoinutta Tiril Eckhoffia, vaikka norjalainen onkin kauden alussa kompuroinut ampumapaikalla. Eckhoff kuuluu kuitenkin siihen urheilijajoukkoon, jotka voivat hyvällä ammunnalla voittaa jokaisen kilpailun, johon osallistuvat.

Ederin takana suomalaisilta ei kisasta voi odottaa oikeastaan yhtään mitään. Jos Eder ei ole ainoa suomalaisosallistuja takaa-ajossa, se olisi suuri yllätys. Niin heikkoa on muiden suomalaisnaisten suorittaminen tähän asti ollut.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten pikakilpailu, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi