Onko naisten pikakilpailu Östersundissa Elvira Öbergin juhlaa - säväyttääkö Mari Eder?


Naisten ampumahiihdon maailmancup-kauden ensimmäisestä pikakilpailusta povaamme kotilumillaan hiihtävän Elvira Öbergin juhlaa.
Etusuora: 27.11.2021 19:00Ampumahiihto
Onko naisten pikakilpailu Östersundissa Elvira Öbergin juhlaa - säväyttääkö Mari Eder?
Kuva: Julia Sadykova
Veikkaus
Elvira Öberg
Naisten pikakisan, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Ampumahiihdon maailmancupkauden 2021/22 avausviikonloppu Östersundissa jatkuu sunnuntaina pikakilpailuilla. Naisten kisaan nostamme suosikiksi Ruotsin Öbergin sisaruksista nuoremman, Elvira Öbergin.

Hän on ollut häijyssä iskussa maailmancupkauden alla. Nuorempi Öberg suorastaan dominoi kovia vastustajiaan Idressä kauden avauskisoissa Sverigepremiärissä 13.-14.11. Idren pikakisassa Öberg ampui kolme pummia, mutta oli silti kisan kakkonen vain viisi sekuntia puhtaat ampuneelle kisan voittajalle Linn Perssonille hävinneenä. Kolmanneksi yhdellä ohilaukauksella yltänyt Lisa Vittozzi hävisi Öbergille 10 sekuntia.

Lyhyellä normaalimatkalla Öbergin hirmuinen hiihtovire sai seurakseen täydellisen neljän paikan ammunnan. Öberg murskasi vastustajansa lähes kahdella minuutilla. Vittozzi oli kisan kakkonen, Hanna Öberg kolmas.

Maailmancupin avauskisassa normaalimatkalla lauantaina Öberg ampui peräti viisi ohilaukausta, mutta oli silti kisan 18:s. Sihdin pitää toki parantua reippaasti sunnuntaille, mikäli nuori ruotsalainen mieli nousta kotimaassaan palkintokorokkeelle. Hiihtoajoissa Öberg oli lauantaina ylivoimainen, lähes 40 sekuntia muita nopeampi.

Lauantain normaalimatkan kärkikolmikko Marketa Davidova, Lisa Hauser ja Denise Herrmann on syytä nostaa voittajasuosikkien joukkoon myös sunnuntain pikakisassa. Davidova murskasi vastustajansa lauantaina nolla-ammunnalla ja hiihtokin sujui muita podiumnaisia vauhdikkaammin, joskaan ei läheskään kisan nopeimpien tahtiin.

Palaako Eckhoff valtaistuimelleen?


Viime vuonna maailmancupin kokonais- ja sprintticupin voittanut Norjan Tiril Eckhoff täytyy aina laskea suosikkien joukkoon pikakilpailussa. Norjalaisten kauden avauksessa Sjusjöenissä Eckhoff ei ollut vielä parhaassa iskussa, vaikka ylsikin pikakisassa kolmanneksi yhdellä sakolla. Maannainen Marte Olsbu Röiseland oli saman kisan kakkonen niin ikään yhdellä sakolla 16 sekuntia Eckhoffia nopeampana.

Yhteislähtökisassa molempien sihti oli hakusessa ja kärkisijat jäivät haaveeksi. Kolmas kova norjalainen Ingrid Landmark Tandrevold oli Sjusjöenin yhteislähtökisan ykkönen puhtaalla ammunnalla. Koko norjalaiskolmikko on tutusti kärkitaistossa pikakisassa, mikäli kohdalle osuu hyvä ammuntapäivä.

Lauantain Östersundin normaalimatkalla Eckhoff ampui viisi hutia ja hävisi samat sakot ampuneelle Elvira Öbergille 45 sekuntia. Röiseland ampui kolme kertaa ohi ja oli vahvalla hiihdolla kisan kymmenes.

Myös ranskalaiset pystyvät pikakisassa kärkitaistoon laajalla rintamalla. Idren pikakisan voittaja Julia Simon on hyvänä päivänä voittajasuosikkeja, joskin otteet vaihtelevat turhan paljon. Myös viime kauden sprintticupin vitonen Anais Chevalier-Bouchet ja maannainen Justine Braisaz-Bouchet omaavat menestyssaumat naisten pikakisassa. Chevalier-Bouchet nappasi Pokljukan MM-kisoissa pikamatkalta hopeaa Eckhoffin vanavedessä viime keväänä.

Wierer ja Vittozzi. Myöskään italialaiskaksikko ei ole syytä unohtaa menestysspekulaatiosta. Vuosikausia maailmancupia menestykkkäästi kiertänyt ja viime kauden sprintticupin nelonen Wierer on huippunopeana ja tarkkana ampujana aina potentiaalinen menestyjä kilpailumatkasta riippumatta, vaikkakin hiihtovauhti oli viime kaudella hieman turhan verkkaista. Vittozzi takkusi viime kaudella pahasti ammuntansa kanssa (osumatarkkuus 80%, makuulta vain 74%), mutta Idressä mc-kauden alla osumatarkkuus näytti varsin lupaavalta.

Yllätyshauiksi nostamme valkovenäläiset Hanna Solan (MM-pronssi) ja Dzinara Alimbekavan (sprintticupin 5.). Valkovenäläiset osaavat olla parhaassa iskussaan olympiavuotena. Kiertueen parhaisiin hiihtäjiin kuuluva Sola on sprintissä aina yllätysvalmis. Alimbekava oli tasaisen vahva läpi viime kauden ja kuuluu pikamatkalle suosikkien joukkoon.

Suomalaisista katseet kohdistuvat jälleen Mari Ederiin. Suomalaisen akilleenkantapää on edelleen ammunta, joka ratkaisee menestyksen myös sunnuntain pikakisassa. Hiihtovauhdissa Eder on kiertueen eliittiä, mutta ammunnassa lähempänä häntäpäätä.

Viime kaudella täplät putosivat välttävällä 77% tarkkuudella. Erityisen haastavaa oli pystyammunta, jossa osumia tuli 73% tarkkuudella. Hyvänä ammuntapäivänä Eder pystyy taistelemaan juurikin pikakisassa sijoituksista kymmenen parhaan joukossa.

Lauantain normaalimatkalla Ederin ammunta sujui kohtuullisen hyvin, kun hän selvisi neljästä ampumapaikasta kolmella ohilaukauksella sijalle 31.

Kisan muut suomalaiset ovat Suvi Minkkinen, Erika Jänkä ja Nastassia Kinnunen. Heidän realistinen tavoitteensa Östersundin pikakisassa on yltää 40 parhaan joukkoon eli maailmancupin pisteille.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten pikakisan, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi