Jatkuuko Mari Ederin vahva pikakilpailuiden vire myös Otepäässä?


Kontiolahdella jälleen hienosti kahden ammunnan kisassa suoriutunut Eder on jälleen potentiaalinen kymmenen parhaan joukkoon nousija.
Veijo Vaakanainen: 10.03.2022 19:14Ampumahiihto
Jatkuuko Mari Ederin vahva pikakilpailuiden vire myös Otepäässä?
Kuva: Julia Sadykova
Veikkaus
Mari Eder.
Naisten pikakilpailu, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Ampumahiihdon maailmancup Viron Otepäässä jatkuu perjantaina naisten pikakilpailulla. Viime viikon Kontiolahden kilpailun perusteella Mari Ederiltä voidaan jälleen odottaa vahvaa suorittamista.

Neljän ammunnan kisoissa Ederin osumaprosentit eivät riitä taisteluun kärkisijoista, mutta kahden ammunnan kisoissa epävarma ampuja Eder onnistuu ajoittain pitämään suorituksen kasassa. Mikäli suomalainen onnistuu siinä myös perjantaina, on hänen hiihtovauhtinsa riittävää kärkikymppiin sijoittumiseen.

Ederin kohdalla ampumatyöskentely etenkin makuulta on kuitenkin niin epävarmaa, että jokaisessa kilpailussa on myös täydellisen katastrofin mahdollisuus. Varmana top10 urheilijana Ederiä ei siis todellakaan voi pitää, mutta yksittäisinä hyvinä päivinä jopa palkintosijat ovat Suomen ykkösnaisampumahiihtäjän ulottuvissa.

Kilpailun ykkössuosikiksi voidaan nostaa Norjan Tiril Eckhoff, joka on vihdoin pääsemässä parhaaseen vireeseensä. Viime kauden pikakisojen hallitsija oli jo Kontiolahdella lähellä voittoa ja takaa-ajossa hän pääsikin juhlimaan kauden ensimmäistä maailmancupin ykkössijaansa.

Kontiolahden voittaja Denise Herrmann on kuitenkin varmasti kova haastaja myös Viron maaperällä. Olympialaisiin asti kuntonsa kanssa rajusti tuskaillut saksalainen on kuin varkain päässyt huippukuntoon ja Kontiolahdella nähtiin hiihtoladullakin jo vanhaa tuttua Herrmannia. Normaalimatkan olympiavoittajaa ei siis tälläkään kertaa saa unohtaa ykkössuosikkien joukosta.

Maailmancupin kokonaisvoiton jo varmistaneen Marte Olsbu Röiselandin otteissa näkyi jo hieman Kontiolahdella pitkän kauden tuomaa väsymystä, eikä norjalainen pystynyt etenkään ammunnoissa esittämään vastaavanlaisia otteita kuin aiemmin kauden aikana. Siltikin kauden ampumahiihtokuningatar on nostettava ennakkosuosikkien joukkoon.

Ruotsin Elvira Öberg kuuluu Röiselandin tavoin jokaisen pikakilpailun kestosuosikkien joukkoon. Kontiolahdella ruotsalainen ampui jälleen omaan tyyliinsä epävarmasti, mutta hiihtoladulla häneltä löytyy edelleen palkintosijataistoon oikeuttavaa vauhtia.

Viime viikonloppuna uransa ensimmäisen palkintosijan saavuttanut maastohiihdon olympiavoittaja Stina Nilsson on myös nyt nostettava potentiaalisten menestyjien joukkoon. Monet epäilivät jo hieman Nilssonin lajinvaihtoa, kun tulokset ampumahiihdossa olivat toistaiseksi jääneet keskinkertaisiksi, eikä ladullakaan häneltä ollut nähty odotetun kaltaista dominanssia.

Kontiolahdella moni kriitikko sai kuitenkin Nilssonilta näpeilleen. Lajinvaihto ei ole lyhyt eikä yksinkertainen prosessi, mutta palkintosija vasta toisella kaudella osoittaa ruotsalaisen olevan oikealla tiellä. Nolla-ammunnalla Nilsson olisi Kontiolahdella noussut jo voittajaksi, joten jatkossa kynnys hänen tiputtamisekseen Ruotsin edustusjoukkueen ulkopuolelle nousee selvästi korkeammaksi.

Ruotsalaisten ja norjalaisten sekä Herrmannin lisäksi ranskalaisia naisia kannattaa tuttuun tyyliin seurata tarkasti. Kontiolahdella Anais Chevalier-Bouchet oli heistä vahvimmassa vireessä, mutta Justine Braisaz-Bouchet ja Julia Simon ovat jokaisessa kisassa yllätysvalmiita.

Suomalaisista Ederin lisäksi starttaavat myös Suvi Minkkinen, Nastassia Kinnunen ja Erika Jänkä. Heistä selvästi potentiaalisin on vaikeiden olympialaisten jälkeen hienosti Kontiolahdella onnistunut Suvi Minkkinen, jolta voi jälleen odottaa pistesijaa. Oikein hyvällä onnistumisella Minkkisen voisi jopa lunastaa paikan lauantain yhteislähtökilpailuun.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten pikakilpailu, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi