Voittaako Röiseland naisten pikakilpailun? Mihin riittää Mari Ederin osumatarkkuus?


Marte Olsbu Röiseland on kauden aiempien näyttöjen perusteella ykkössuosikki naisten pikakilpailuun. Mari Ederiltä toivotaan hyvää ampumasuoritusta.
Veijo Vaakanainen: 10.02.2022 12:15Ampumahiihto
Voittaako Röiseland naisten pikakilpailun? Mihin riittää Mari Ederin osumatarkkuus?
Kuva: Julia Sadykova.
Veikkaus
Marte Olsbu Röiseland.
Naisten pikakilpailu, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Ampumahiihto jatkuu Pekingissä parin välipäivän jälkeen naisten pikakilpailulla. Nopeatempoisessa kilpailussa korostuvat vahva hiihtovauhti sekä sähäkkä toiminta ampumapenkalla.

Ykkössuosikkina kilpailuun starttaa ylivoimaisessa maailmancupin johdossa oleva Norjan Marte Olsbu Röiseland, joka on saavuttanut neljästä viimeisestä pikakilpailusta kaksi voittoa, yhden kakkossijan ja yhden kolmossijan.

Norjalainen on yksi nopeimmista hiihtäjistä, minkä lisäksi hän on loistanut tällä kaudella ampumapaikalla, sillä hänen osumaprosenttinsa on peräti 92,50. Tämä on naisten ampumahiihdossa poikkeuksellisen korkea lukema, sillä kukaan muu kärkipään urheilijoista ei ole pystynyt yli 90 prosentin osumatarkkuuteen.


Miten pärjäävät ruotsalaiset ja ranskalaiset?


Kauden aiempien hiihtojen perusteella Ruotsin Elvira Öbergiä pidettiin yhtenä potentiaalisimmista menestyjistä pikakilpailussa. Pekingissä ruotsalainen ei toistaiseksi ole kuitenkaan vakuuttanut, sillä haasteita on ollut sekä ammunnassa että hiihdossa. Myös hänen isosiskonsa Hanna on ollut samoissa ongelmissa.

Ranskan Anais Chevalier-Bouchet onnistui erinomaisesti normaalimatkalla, mutta hänen hiihtovauhtinsa ei toistaiseksi ole ollut niin terävää kuin aiemmin kauden aikana. Tästä syystä pikakilpailu voi olla hänelle haastava. Julia Simonilla suksi on liikkunut paremmin, mutta tauluja on jäänyt liikaa pystyyn. Justine Braisaz-Bouchet’lla molemmat suoritukset ovat sakanneet.

Ketkä muut voivat nousta mitalitaistoon?


Avausmatkan olympiavoittajaa Denise Herrmannia ei myöskään saa unohtaa mahdollisten menestyjien joukosta. Saksalainen on oikeaan aikaan kauden parhaassa kunnossa, sillä saksalainen esitti normaalimatkalla kauden parastaan niin hiihdossa kuin ammunnassa. Myös Pekingin sekaviestissä Herrmann hiihti vauhdikkaasti, joten normaalimatkan onnistuminen ei ollut sattumaa.

Valko-Venäjän Dzinara Alimbekava on suoritusvarmuuden synonyymi. Tästä syystä hänet pitää mainita aina mahdollisten mitalistien joukossa, vaikka hän varsin usein onkin harmittavasti juuri palkintosijojen ulkopuolella. Hänen maannaisensa Hanna Solan paras ampumavire näyttää sen sijaan olevan jo takanapäin, joten Solan mitalia täytyisi pitää yllätyksenä avauskisojen jälkeen.

Venäjän Kristina Reztsova oli normaalimatkalla yksi nopeimmista hiihtäjistä, joten venäläistä kannattaa tarkkailla myös pikakilpailussa. Hyvällä ammunnalla hän voi olla hyvin lähellä mitalisijoja. Todellinen yllätyskortti kilpailuun sen sijaan on normaalimatkalla aivan mitalin tuntumaan hiihtänyt Vanessa Voigt. Saksalainen on nostanut selvästi hiihtovauhtiaan ja hänen osumaprosenttinsa ovat jäätävällä tasolla.

Mitä suomalaisilta voidaan odottaa?


Mari Ederin kilpailusta voi tulla joko hieno onnistuminen tai täydellinen katastrofi. Ederin hiihtovauhti riittää yleensä helpostikin kärkikymppiin, mutta ammuntapaikalla häneltä voi odottaa lähes mitä tahansa. Ajoittain suomalainen selviää vähillä sakoilla, mutta valitettavan usein Eder on sakkoringin vakioasiakas.

Pikakilpailu on etukäteen ajatellen Ederin paras mahdollisuus tehdä tulosta olympialaisissa. Se vaatisi kuitenkin sitä, että suomalaisen olisi ammuttava kykyjensä ylärajoilla, mikä tarkoittaa korkeintaan yhtä sakkokierrosta.

Muilta suomalaisilta eli Suvi Minkkiseltä ja Nastassia Kinnuselta ei voi kisassa suuria odottaa. Olympiakisojen alun perusteella takaa-ajoon pääsy on molemmille kuitenkin realistinen tavoite.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten pikakilpailu, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi