Jatkuuko Mari Ederin vahva pikakilpailuiden vire myös Ruhpoldingissa?


Ruhpoldingin pikakilpailussa toivotaan Mari Ederiltä jälleen huippuonnistumista.
Veijo Vaakanainen: 11.01.2022 18:41Ampumahiihto
Jatkuuko Mari Ederin vahva pikakilpailuiden vire myös Ruhpoldingissa?
Kuva: Julia Sadykova
Veikkaus
Mari Eder.
Naisten pikakilpailu, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Ampumahiihdon maailmancup jatkuu jälleen perinteikkäällä kisapaikalla Saksan Ruhpoldingissa, vaikka omikron-variantti estääkin maastohiihdon maailmancup-kisojen järjestämisen. Pitkän Ruhpoldingin kisarupeaman avausmatka on keskiviikkona kilpailtava naisten pikakilpailu.

Ennakko-odotukset kilpailuun ovat suomalaisittain paremmat kuin pitkään aikaan. Alkukauden aikana jälleen kerran suuresti ammuntansa kanssa takellellut Mari Eder onnistui ennen joulua Annecyn pikakisassa, ja vuoden 2022 puolella sama vire jatkui myös Oberhofissa.

Eder on sijoittunut nyt kahdesti peräkkäin kahden ammunnan kisassa kymmenen parhaan joukkoon. Vaikka ammuntavire ei olekaan toistaiseksi kantanut neljän ammunnan kisoihin, niin pikakisoissa suomalaisen kuntokäyrä näyttää tällä hetkellä rajusti ylöspäin.

Jos Eder on onnistunut saamaan kahden edellisen pikakisan onnistumisista ammuntaansa paljon tarvittavaa itseluottamusta, voidaan häneltä parhaassa tapauksessa odottaa jopa jättionnistumista. Suomalaisen hiihtovauhti on tällä hetkellä sellainen, että hän pystyy nolla-ammunnalla taistelemaan palkintosijoista.

Ederin menestysmahdollisuuksia nostaa myös se, että Ruhpoldingin maasto sopii vahvana sprintterinä tunnetulle suomalaiselle lähtökohtaisesti paremmin kuin pitkistä nousuista tunnettu Oberhof. Koska jo viime viikolla hiihtovauhti oli rautaista, voidaan nyt odottaa jopa entistä parempaa.

Tosin Ederin kohdalla on aina oltava odotuksissa maltillinen. Vaikka hän onkin onnistunut nyt kahdesti peräkkäin pitämään ammuntansa kasassa, eivät hänen osumaprosenttinsa edelleenkään ole kovinkaan mairittelevia. Jokaisessa ammunnassa on suuri riski, että koko suoritus hajoaa ja suomalainen pääsee jälleen käyttämään sakkoringin kanta-asiakaskorttiaan.

Onnistuessaan Eder voi olla jopa jokerikortti kilpailun voittotaistoon, mutta suurimpien suosikkien joukkoon hän ei kuulu. Ykkössuosikki on luonnollisesti Norjan Marte Olsbu Röiseland, joka on voittanut kaksi edellistä pikakilpailua. Maailmancupin johdossa porskuttava norjalainen on ammunnat nolla-ammunnalla tai yhdellä sakollakin lähes poikkeuksetta palkintokorokkeella.

Röiselandin ykköshaastajaksi on nostettava Valko-Venäjän hurja hiihtäjä Hanna Sola, joka on vakiinnuttanut paikkansa pikakisojen kärkitaistossa. Nollilla valkovenäläistä on lähes mahdotonta voittaa ja parilla sakollakin hän on edelleen kirkkaasti kymmenen parhaan joukossa.

Solan maannainen Dzinara Alimbekava on myös potentiaalinen menestyjä jokaisessa kilpailussa. Alimbekava ei kiidä ladulla samaan tahtiin kuin Sola, mutta hän usein korvaa hiihdosta puuttuvan viimeisen ruudin tarkalla ampumatyöskentelyllä. Alimbekavaa suosinee myös Ruhpoldingin helpompi latuprofiili.

Ruotsalaiset suoriutuivat Oberhofissa odotuksia vaisummin erityisesti ladulla. Alkukauden ylivertainen hiihtäjä Elvira Öberg oli kuin varjo viime vuoden kunnostaan ja jäi kauas terävimmästä kärjestä. Ruhpoldingiin tultaessa hänen vireensä onkin arvoitus.

Vanhempi ja rutinoituneempi Hanna Öberg suoriutui vahvasti takaa-ajossa Oberhofissa ja voikin olla, että olympiakisojen lähestyessä myös Öbergin kunto nousee. Poikkeuksellisesti tällä kaudella ammunnoissa tasoitusta antanut Öberg on ennenkin viihtynyt hyvin Ruhpoldingissa.

Ranskalaisnaiset täytyy myös huomioida ennakkospekulaatioissa. Julia Simon on viime aikoina pitänyt Ranskan trikolorin värejä korkeimmalla tulosluettelossa, mutta myös Anais Chevalier-Bouchet ja Anais Bescond ovat olleet vahvassa vireessä. Justine Braisaz-Bouchet on sen sijaan ollut hieman alavireinen.

Suomalaisista hyviä suorituksia voidaan odottaa myös Suvi Minkkiseltä. Ruhpoldingin ladut ovat Minkkiselle paljon Oberhofia suotuisammat, joten nollilla häneltä voidaan hyvin odottaa pistesijaa. Myös Nastassia Kinnusella on ohut sauma päästä pisteille, mutta se vaatii täydellistä päivää ampumapenkalla.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten pikakilpailu, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi