Jysäyttääkö Anamarija Lampic jymy-yllätyksen Ruhpoldingin pikakilpailussa? Lue ennakko


Ruhpoldingin maailmancup jatkuu viestien jälkeen perjantaina naisten 7,5 km pikakilpailulla.
Etusuora: 11.01.2024 22:04Ampumahiihto
Jysäyttääkö Anamarija Lampic jymy-yllätyksen Ruhpoldingin pikakilpailussa? Lue ennakko
Kuva: Jyrki Lehto (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Anamarija Lampic.
Naisten pikakilpailu, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Ampumahiihdon maailmancupin kauden 2023/24 viides kisaviikonloppu Saksan Ruhpoldingissa jatkuu perjantaina naisten pikakisalla.

Kisaan starttaa suosikkina naisten sprintticupin kärkipaikkaa hallussaan pitävä Ranskan Justine Braisaz-Bouchet. Edellisenä viikonloppuna Oberhofissa Braisaz-Bouchet oli kovassa iskussa voitettuaan pikakilpailun ja viestin sekä oltuaan takaa-ajossa toinen maannaisensa Julia Simonin jälkeen.

Oberhofia edeltäneistä pikakisoista Braisaz-Bouchet otti voiton ja kolmossijan. Hän huilasi keskiviikon viestin Ruhpoldingissa ja sai siten pari päivää lisää palautumisaikaa tiukan Oberhofin viikonlopun jälkeen. Hiihtoajoissa Braisaz-Bouchet on ollut tämän kauden ykkösnainen, joten jos laukaukset osuvat tauluihin, on kärkisija jälleen otettavissa.

Toinen selkeä suosikki naisten pikakisaan on sprintticupin kakkonen Ingrid Landmark Tandrevold. Norjalainen ampui keskiviikkona viestissä lippaalta nollat ja hiihteli joukkueen maaliin katastrofaalisella sijalla 10. Norjan viesti meni romukoppaan jo avausosuudella, kun Marit Ishol Skogan joutui kahdelle sakkokierrokselle.

Tandrevoldilla on vyöllään kauden pikakisoista voitto ja kakkossija. 96 % tarkkuudella makuulta ampuvaa norjalaista on syytä odotella perjantaina voittotaistoon.

Ruotsin Elvira Öberg kuuluu aina pikakisojen suosikkien joukkoon. Tällä kaudella pikakisoista on napsunut kakkos- ja vitossija. Kertaalleen Öberg on noussut korkeimmille korokkeelle juhlittuaan Hochfilzenin takaa-ajon voittoa. Hiihto sujuu ruotsalaiselta edelleen mallikkaasti, joskaan mitään ylivoimaisia esityksiä ei ole ladulla nähty.

Kaksi vuotta sitten Ruhpoldingissa Öberg oli pikakisassa täysin ylivoimainen, joten kisapaikka ainakin sopii ruotsalaiselle mainiosti.


Takuuvarmat suorittajat haastajina


Saksan Franziska Preuss on kilpaillut koko kauden tehtaan takuulla. Kahdeksassa henkilökohtaisessa kilpailussa saksalainen on ollut heikoimmillaan seitsemäs. Kahdesti Preuss on yltänyt kakkossijalle. 92 % tarkkuudella ampuva saksalainen antaa loistavalla ammunnalla itselleen aina mahdollisuuden osallistua voittotaistoon. Samaa nähtäneen myös perjantaina.

Toinen takuuvarma tekijä kuluvalla kaudella on ollut Italian Lisa Vittozzi. Italialainen on ottanut yhden voiton ja yhden kolmossijan kauden koitoksissa ja ollut heikoimmillaankin 14:s. Neljässä pikakisassa Vittozzi on ollut kaikissa yhdeksän parhaan joukossa.

92 % tarkkuuteen ampumisensa nostanut Vittozzi on vakava voiton tavoittelija Ruhpoldingissa. Keskiviikon viestissä hän esiintyi jälleen edukseen nostettuaan Italian kärkeen kolmososuudellaan. Toki pystypaikalla kului kaksi varapatruuna. Pikakisassa ohilaukauksiin ei ole varaa.

Ranska Julia Simon on edellisten tapaan ollut varma nimi kauden henkilökohtaisten kisojen kärkilistoilla. Keskiviikkona Ranskan viestijoukkoon ankkuroinut Simon viihtyy jatkuvasti kärkisijoilla ja nappasti viikko sitten Oberhofin takaa-ajossa kauden avausvoittonsa.

Pikakisoista ei ole vielä napsunut nappionnistumista neljän kisan saldon ollessa 16, 7, 4 ja 10. Mikäli nolla-ammunta osuu Ruhpoldingiin, on Simon todennäköisesti lopputuloksissa kolmen kärjessä.


Joko Lampic onnistuu ampumapenkalla?


Hiihtohirmu Slovenian Anamarija Lampicilta on odoteltu täysosumaa jo jonkin aikaa. Maastohiihdosta ampumahiihtoon siirtynyt Lampic on viimeisimmissä kisoissa yltänyt tasaisesti sijoille 10-20 useilla sakoilla. Mikäli hyvä ammuntapäivä osuu kohdalle, on slovenialainen perjantaina yllätysvalmis.

Kahden ammunnan kisa sopii epävarmasti ampuvalle slovenialaiselle selvästi parhaiten. Viestissä Lampic ampui makuulta lippaalta puhtaat, mutta joutui pystystä uhraamaan kolme varapatruunaa. Ampumatarkkuus koko kaudelta on karmiva 64 % (makuu 70 %, pysty 58 %), mutta jos hän onnistuisi selvittämään pikakisan kahdellakaan pummilla, osallistuu Lampic voittotaistoon.

Slovenialaisen potentiaalia kuvaa se, että hän ylsi Hochfilzenin pikakisassa kolmella sakolle kahdeksanneksi ja Lenzerheidessa neljällä sakolla sijalle 14 voittajien ampuessa nollat..

Muita potentiaalisia menestyviä riittää totutusti pilvin pimein herkässä lajissa. Nostetaan esiin vielä ranskalaiset Sophie Chauveau ja Lou Jeanmonnot. Chauveau oli Oberhofin pikakisan kolmonen ja Jeanmonnot’lta löytyy alkukaudelta Östersundin pikakisan voitto. Molemmat hiihtivät keskivikkona Ranskan voittoisassa viestijoukkueessa.


Suomalaistoiveet jälleen Minkkisen varassa


Suvi Minkkinen on jälleen Suomen ykköstoivo perjantain kisassa. Viestin avausosuudella mukavasti onnistunut Minkkinen. Kauden parhaat sijansa Minkkinen on metsästänyt juuri pikakilpailussa puhtailla ammunnoilla. Hochfilzenissa hän oli 18:s ja Lenzerheidessa 28:s. Samoille sijoille yltäminen on haarukassa Ruhpoldingissakin, mikäli täplät tippuvat 100 %:sesti.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten pikakilpailu, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi