Lampic debytoi ampumahiihdon maailmancupissa – Nappaako Elvira Öberg kauden avausvoiton pikakisassa?


Ampumahiihdon maailmancup jatkuu torstaina Keski-Euroopassa, Itävallan Hochfilzenissä.
Etusuora: 07.12.2022 19:28Ampumahiihto
Lampic debytoi ampumahiihdon maailmancupissa – Nappaako Elvira Öberg kauden avausvoiton pikakisassa?
Kuva: Julia Sadykova
Veikkaus
Elvira Öberg.
Naisten pikakisa, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Naisten pikakilpailu käynnistyy torstaina 8.12. klo 15.10.

Ampumahiihdon maailmancupin toinen kisaviikko käynnistyy torstaina naisten pikakilpailulla Hochfilzenissä.

Aloitetaan naisten pikakisan pohdinnat poissaoloista. Hallitseva maailmancupin voittaja Marte Olsbu Röiseland ei kilpaillut Kontiolahdella, eikä häntä nähdä myöskään Hochfilzenissä. Tämä on jo merkittävä poisjäänti kokonaiscupin kannalta, sillä tästä kaudesta alkaen maailmancupin pisteet lasketaan jokaisesta henkilökohtasesta kilpailusta, joten poisjäänteihin ei lähtökohtaisesti ole suuremmin varaa. Myös Tiril Eckhoffin kauden avaus viivästyy.

Lisa Vittozzi starttaa pikakisaan keltainen liivi yllään. Jo kesän ampumahiihtokarkeloissa saatiin pieniä viitteitä siitä, että Vittozzi olisi onnistunut pyyhkimään mielestään edelliskauden erittäin huonot ampumasuoritukset. Kontiolahdella tähän saatiin varmistus, sillä italialaisen ammunta oli hyvää ja myös suksi liikkui rivakasti. Vittozzin laajamittaisesti paras menestys maailmancupissa on tullut juuri pikakisoista.

Toinen italialainen Dorothea Wierer teki Kontiolahdella nopeita ammuntoja ja takaa-ajossa Wierer oli toinen hienon nolla-ammunnan turvin. Italiattaren hiihtovauhti on kuitenkin ollut laskusuunnassa jo parin vuoden ajan eikä alkukauden ensimmäisten kisojen perusteella tähän ole tullut juurikaan muutosta. Pikakisan aivan kärkisijoja ajatellen Wiererin pitäisi onnistua ammunnassa erinomaisesti.

Elvira Öberg oli kauden avausviikolla hiihtovauhdissa jokaisen kisan nopein hiihtäjä, mikä ei toki ollut suuri yllätys. Ruotsalaisen ammuntasuoritukset lähtivät kahden ensimmäisen startin osalta takkuillen liikkeelle, mutta viestissä ja päätöspäivän takaa-ajossa toiminta penkalla oli mallikasta. Elviran hiihtovauhti on tällä hetkellä niin railakasta, että jos hän selviää edes yhdellä sakolla pikakisassa, niin olisi pienoinen yllätys, jos se ei riittäisi podiumille. On toki huomioitava, että usein on nähty keskieurooppalaisten kohentavan suorituksiaan siirryttäessä Östersundin tai Kontiolahden kauden avauksista kotitantereilleen.

Elviran isosisko Hanna Öberg ammunta oli heikkoa koko viime kauden ja ruotsalainen panosti nimenomaan ammuntaharjoitteluun kesän harjoituskaudella. Muutaman ensimmäisen kisan perusteella ei ole syytä tehdä suurempia johtopäätöksiä, mutta Kontiolahden ammuntatyöskentely ei kuitenkaan täysin vakuuttanut, vaikkakin Hanna voitti normaalimatkan kilpailun yhdellä sakolla. Pikkusiskonsa tavoin hiihtovauhtia löytyy, mutta onko ammunta kohdillaan?

Denise Herrmann-Wick on aloittanut kautensa hyvin. Saksalainen vaikuttaa löytäneensä vuosien takaisen hiihtovauhtinsa, mutta ammunta edelleen takkuilee. Ammuntaprosentti 87 % (viimeiset 5 kisaa) ei ole lainkaan huono, mutta toiminta ammuntapaikalla kestää luvattoman kauan etenkin pikakisaa ajatellen. Saksan Vanessa Voigt vaikuttaa ottaneen askeleen kohti terävintä kärkeä ja on hyvänä ampujana varteenotettava nimi aina kisan voittoon asti.

Ranskan Julia Simon nappasi nolla-ammunnan turvin takaa-ajon voiton Kontiolahdella. Kyseessä oli naisen toinen kerta urallaan, kun hän onnistui ampumaan nollat maailmancupissa. Edelliskerran näin tapahtui vuonna 2018 sprintissä. Simon on hyvä hiihtäjä, mutta paperilla todennäköisyydet toiseen perättäiseen huippuammuntaan ovat pienet.

Stina Nilssonin siirtyminen hiihdosta ampumahiihtoon ei ole mennyt kuin Strömsössä. Toinen huippuhiihtäjä, joka yrittää onnistua menestyksekkäämmin kyseisessä tempussa on maastohiihdossa menestystä niittänyt Anamarija Lampic. Slovenialainen on jo esiintynyt kertaalleen IBU Cupissa, jossa hän oli muun muassa pikakisassa kuudes. Lampicin sakot IBU Cupin neljässä kisassa olivat 4 (pikakisa) – 7 (takaa-ajo) – 7 (normaalimatka) – 4 (pikakisa). On sanomattakin selvää, että tauluun pitää osua paremmin jos maailmancupin pisteet kiinnostavat.

Suomalaisista katseet kohdistuvat erityisesti Mari Ederiin, joka piti Kontiolahden pikakisassa toiseksi kovinta hiihtovauhtia, mutta kaksi sakkoa pudottivat 35-vuotiaan suomalaisen sijoitusta. Suvi Minkkinen osoitti, niin ikään hyvää menoa kotikonnuillaan Kontiolahden maailmancupissa, mikä lupaa hyvää viime vuonna kaksi TOP30-sijoitusta Hochfilzenistä napanneelle suomalaiselle.


Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten pikakisa, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi