Ottaako Therese Johaug uransa ensimmäisen henkilökohtaisen olympiavoiton? Nousevatko Pärmäkoski ja Niskanen mukaan mitalitaistoon?


Olympiakisojen avausmatkalle on etukäteen vain yksi suosikki. Suomalaismitali olisi yllätys
Veijo Vaakanainen: 04.02.2022 11:33Hiihto
Ottaako Therese Johaug uransa ensimmäisen henkilökohtaisen olympiavoiton? Nousevatko Pärmäkoski ja Niskanen mukaan mitalitaistoon?
Kuva: Riitta Tiermas (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Therese Johaug.
Naisten skiathlon, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Pekingin talviolympialaisten ensimmäiset mitalit jaetaan naisten yhdistelmähiihdossa. 15 kilometrin yhteislähtömuotoisessa kilpailussa hiihdetään ensin 7,5 kilometriä perinteisellä ja sen jälkeen 7,5 kilometriä vapaalla hiihtotavalla.

Kisojen ensimmäiseksi olympiavoittajaksi on etukäteen vain yksi suosikki. Norjan Therese Johaug on viimeisissä kaksissa arvokisoissa voittanut lähes näytöstyyliin kaikki normaalimatkojen kilpailut. Lauantaina Johaugin odotetaan ottavan uransa ensimmäisen henkilökohtaisen olympiavoiton.

Ihan yhtä suuri suosikki norjalainen ei kuitenkaan ole kuin aiemmilla kausilla. Tämän kauden aikana Tour de Skin väliin jättänyt vuonomaan hiihtotähti on onnistunut voittamaan vain kahdesti. Alkukauden aikana Johaugin olemuksessa oli ensimmäistä kertaa vuosiin havaittavissa kuolevaisuutta.

Ruotsin Frida Karlsson kukisti Johaugin kahdesti alkukauden aikana ja hän on viime vuosien arvokisoissa ollut yleensä norjalaisen lähin haastaja. Ruotsissa odotetaan varmasti, että Karlsson syrjäyttäisi Pekingissä Johaugin valtaistuimelta.

Karlssonin tilanne on kuitenkin hieman arvoituksellinen. Tour de Skille ylivoimaisena suosikkina tullut ruotsalainen epäonnistui kiertueella pahasti ja joutui keskeyttämään. Tosin viime kaudellakin nuori ruotsalainen onnistui nousemaan vuodenvaihteen aikaisten vastoinkäymisten jälkeen kolminkertaiseksi olympiamitalistiksi.

Ruotsilla on asettaa kilpailuun myös toinen valttikortti. Ebba Andersson saavutti viime vuoden MM-kisoissa pari himmeämpää mitalia ja hän on ollut jälleen tasaisen varmassa kunnossa. Andersson on kisassa kuin kisassa viiden parhaan joukossa, mutta voitot kiertävät häntä. Tälläkään kertaa häneltä ei voida odottaa olympiavoittoa, mutta himmeämpi mitali ei olisi yllätys.

Venäläishiihtäjistä suurimmat mitalipaineet kantaa Tour de Skin kokonaiskilpailun voittaja Natalia Neprjajeva. Venäläinen saavutti juuri yhdistelmäkilpailussa MM-mitalin kolme vuotta sitten Seefeldissä. Neprjajeva hallitsee molemmat hiihtotyylit ja yhteislähtömuotoinen kilpailu sopii hänelle.

Mitalitaistoon hamuaa mukaan myös kaksi suomalaishiihtäjää. Krista Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen ovat olleet vahvassa kunnossa läpi koko kauden, joten heilläkin on ohut oljenkorsi mitaleille. Paras mahdollisuus skiathlon ei suomalaiseen naismitaliin kuitenkaan ole, vaan kilpailu on heille ennen kaikkea tuntuman hakua ennen ensi viikon torstaina odottavaa kympin perinteisen väliaikalähtöä.

Yhteislähtömuotoinen kilpailu on suomalaiskaksikolle haastava lähinnä siksi, että Therese Johaug aloittaa kilpailut aina erittäin kovaa ja rikkoo joukon pirstaleiksi. Erityisesti Pärmäkoskelle kova alkuvauhti on myrkkyä, sillä monet muut hiihtäjät kestävät yleensä paremmin kovan aloituksen ja pääsevät Johaugin vanavedessä karkuun suomalaiselta.

Yhdysvaltain Jessie Digginsiä ei saa unohtaa mitalitaistosta. Ennakkoon tosin perinteisen osuus saattaa olla hänelle kohtalokas. Itävallan Teresa Stadlober voisi sen sijaan olla yllätyskortti mitalitaistoon.

Suomalaisista kisaan starttaavat myös Johanna Matintalo ja Anne Kyllönen. Heistä Matintalokin kerää tuntumaa seuraavaa starttia varten ja tavoittelee vahvaa hiihtoa erityisesti perinteisen osuudelta. Anne Kyllösen on puolestaan pakko onnistua erinomaisesti, jotta hän pääsisi mukaan ensi viikon kympin perinteisen kilpailuun.

Katso: Skiathlonin tulokset

Katso kohteet ja kertoimet

HUOM: Naisten skiathlonin Supertriplassa on tarjolla peräti 10 000 € bonus.
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten skiathlon, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi