Hiihtääkö Kerttu Niskanen mitaleille naisten skiathlonissa? Jatkuvatko naisten puolella ruotsalaisjuhlat?


Kerttu Niskanen on Suomen suurin mitalitoivo naisten skiathlonissa. Ykkössuosikki kilpailuun on viimeisiä maailmancupin kisoja dominoinut Ebba Andersson.
Veijo Vaakanainen: 24.02.2023 20:38Hiihto
Hiihtääkö Kerttu Niskanen mitaleille naisten skiathlonissa? Jatkuvatko naisten puolella ruotsalaisjuhlat?
Kuva: Riitta Tiermas (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Kerttu Niskanen.
Naisten skiathlon, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Naisten normaalimatkojen kilpailut alkavat hiihdon MM-kisoissa Planicassa lauantaina, kun naiset kilpailevat 15 kilometrin skiathlon-kilpailun. Nykyään lähinnä arvokisoissa kisattavassa kilpailumuodossa hiihdetään ensin 7,5 kilometriä perinteisellä, jonka jälkeen vaihdetaan sukset ja sauvat ja hiihdetään vielä 7,5 kilometriä vapaalla.

Suomalaisnäkökulmasta skiathlon on ollut kohtuullisen hyvä menestysmatka. Lahden MM-kisoissa 2017 ja Pyeongchangin olympialaisissa 2018 Krista Pärmäkoski nousi palkintokorokkeelle, minkä lisäksi Aino-Kaisa Saarinen oli matkalla kolmas Liberecin MM-kisoissa pronssilla.

Kaksissa edellisissä MM-kisoissa suomalaiset ovat jääneet kuitenkin kauas mitalitaistosta. Tosin viime talvena Pekingin olympialaisissa Kerttu Niskanen taisteli mitalijasijasta katkeraan loppuun asti ollen lopulta lopputuloksissa neljäs. Lauantaina Niskasen ainoa tavoite on parantaa tulosta vähintään yhdellä sijalla.

Niskasen suorituskunto on ollut tasaisen varma läpi koko kauden. Ennen vuodenvaihdetta viime talven kaksinkertainen olympiamitalisti voitti Beitostölenissä perinteisen kympin kisan ja vuodenvaihteessa hän oli Tour de Skin kokonaistuloksissa upeasti toinen. Kisatauon jälkeen Niskanen hiihti toiseksi Les Rousses’sa kahdenkympin perinteisen kisassa.

Mikäli viimeistely on mennyt hyvin, on Niskanen ehdottomasti yksi kilpailun suurimmista suosikeista. Niskasta suosii myös se, että ensin hiihdettävällä perinteisen osuudella on tarjolla juuri hänelle sopivaa nousukulmaa ja paljon hyvää työpätkää, jossa hän voi repiä joukon riekaleiksi.

Tämä Niskasen on myös lauantaina tehtävä. Jos joukkoa on liikaa mukana kärkiryhmässä perinteisen osuuden päätteeksi, on Niskasen osalta peli menetetty. Vapaalla suomalaisen tekeminen ei tällä kaudella toistaiseksi ole ollut sillä tasolla, että hän pystyisi maailman kärkeä sillä hiihtotavalla haastamaan.

Niskasen on siis tehtävä Planicassa samalla tavalla kuin hänen pikkuveljensä teki vuosi sitten Pekingissä. Perinteisen jälkeen kovempien luistelutykkien jalkojen on oltava niin hapoilla, etteivät he enää pysty suomalaista haastamaan. Mikäli suksien vaihdossa Niskanen on kärjessä yhden tai kahden muun hiihtäjän kanssa, näyttää tilanne mitalin kannalta lupaavalta.

Se vaatii kuitenkin myös huollolta täydellistä onnistumista. Lauantaille luvattu keväinen keskieurooppalainen mätövesikeli ei ole ollut Suomen huollon suurinta osaamisaluetta. Mössöisillä ja pehmeillä laduilla Niskasen kalustosta on myös löydyttävä pari, joka mahdollistaa karkaamisen perinteisellä.

Keitä vastaan Niskanen taistelee mitaleista?


Kansainvälisesti kilpailun suurin ennakkosuosikki on Ruotsin Ebba Andersson. Koronatauon jälkeen tammikuussa maailmancupiin palannut ruotsalainen oli aivan omaa luokkaansa sekä Les Rousses’sa että Toblachissa ja kantaa näin ennakkosuosikin paineet.

Anderssonin kohdalla ainoa kysymysmerkki on se, oliko ruotsalainen liian aikaisin liian hyvässä kunnossa. Aiempinakin vuosina Andersson on ollut arvokisoissa vakiokalustoa palkinnoilla ja toistaiseksi hänen palkintokaapistaan löytyy “vain” kaksi henkilökohtaista pronssimitalia.

Anderssonin voiton suurin uhkaaja voi hyvinkin olla useiden vuosien ajan terveysongelmien kanssa paininut Norjan Ingvild Flugstad Östberg. Neljä vuotta sitten Seefeldin MM-kisoista useamman mitalin kanssa kotiin lähtenyt Östberg on parantanut läpi koko kauden, ja viimeisissä maailmancupin kisoissa norjalainen on ollut palkinnoilla tai niiden tuntumassa.

Jos Östberg on saanut vielä hiottua kuntoaan astetta terävämmäksi, on hän hyvin todennäköisesti Norjan vahvin valttikortti ja luultavasti silloin myös mitalisti. Östbergille arvokisavoitto tuntuisi varmasti todella hyvältä kaikkien haasteiden jälkeen.

Ruotsin toinen valttikortti lauantain kisaan on Frida Karlsson. Tour de Skin voittajan iskukyky on kuitenkin ennen ensimmäistä kisaa täysi arvoitus. Alpe Cermisin totaalisen hyytymisen jälkeen Karlsson sairastui ja palasi maailmancupiin vasta Toblachissa omalle tasolleen vaatimattomalla tuloksella.

Karlsson itse ei kuitenkaan ole huolestunut, vaan totesi nousseensa ennenkin sairastelujen jälkeen huippukuntoon arvokisoissa. Lauantaina Karlsson on varmasti pitkään mukana kärkiporukassa, mutta etukäteen on mahdotonta ennustaa, onko Karlssonin aktiivisen hiihdon lopputulos mitali vai täydellinen hyytyminen.

Norjalaisista Östbergin lisäksi mahdollisiksi yllättäjiksi on nostettava Anne Kjersti Kalvå ja Astrid Öyre Slind. Alkukauden yllättäjä Kalvå joutui Tourilla kokemaan uudestaan pahimman painajaisensa, kun koronatesti näytti kahta viivaa. Toblachissa Karlssonin tapaan viivalle palannut Kalvå oli kaukana huippuvireestään, joten hänen nousunsa palkinnoille olisi yllätys.

Myös Öyre Slindin mitali olisi yllätys, mutta ei yhtä suuri, vaikka norjalaisen parhaat näytöt ennen tätä kautta olivatkin Ski Classicsin puolelta. Juuri 35 vuotta täyttänyt norjalainen vakuutti Tour de Skillä ja viimeistään palkintosija Les Rousses’sa toi kokeneelle norjalaiselle paikan MM-kisoissa.

Astrid Öyre Slind kuuluu myös niihin hiihtäjiin, joka hyötyy paljon siitä, mikäli Kerttu Niskanen saa joukon rikottua perinteisellä. Slind on ollut erinomaisessa perinteisen kunnossa ja hänelle sopii mainiosti, mikäli mitalisijat ratkotaan jo ensimmäisen 7,5 kilometrin aikana.

Yhdysvaltain Jessie Digginsin ajatukset ovat ennen starttia aivan päinvastaiset. Hänelle kisan ensimmäinen puolikas on usein ollut kohtalokas, eikä hurjakaan veto vapaalla ole vienyt häntä enää mukaan mitalitaistoon. Ennen kisaa voisikin ennakoida, että mikäli Kerttu Niskanen on podiumilla, ei Jessie Diggins siellä ole ja sama päinvastoin.

Digginsin joukkuetoveri Rosie Brennan on hiihtänyt tasaisen varmasti läpi koko kauden hieman palkintosijojen ulkopuolella. Kokenut yhdysvaltalainen taitaa hyvin molemmat tyylit, mutta mitaleille hän tuskin nousee.

Saksan Katharina Hennig oli alkukaudesta erittäin kovassa kunnossa ja vielä Tourillakin hän oli mukana kärkitaistossa. Tammikuussa Hennigin otteissa alkoivat näkyä kuitenkin jo kautta varjostaneet useat sairastelut.

Mikäli Hennig mitaleille yltää, olisi se suuri yllätys, mutta myös virkistävä poikkeus. Saksalaisnaiset eivät ole saaneet henkilökohtaisia MM-mitaleja kahteenkymmeneen vuoteen. 2003 Val di Fiemmessä Evi Sachenbacher oli toinen skiathlonissa ja Claudia Nystad (silloinen Künzel) hopealla sprintissä.

Itävallan Teresa Stadlober oli viime vuonna Pekingin olympialaisissa kolmas skiathlonissa. Tällä kaudella mikään ei kuitenkaan toistaiseksi viittaa siihen, että itävaltalainen toisen polven hiihtäjä toistaisi saman tempun Planicassa.

Tätä ennakkoa kirjoitettaessa Ruotsin ei ole vielä nimennyt neljättä hiihtäjäänsä. Mikäli neljäs paikka menee sprintin maailmanmestarille Jonna Sundlingille, on hänetkin nostettava potentiaaliseksi mitalistiksi. Sundling taitaa erinomaisesti molemmat hiihtotavat ja hän on selvästi pääsemässä kohti viime talven hurjaa kuntoaan.


Entä muut suomalaiset?


Tour de Skin puolivälissä Krista Pärmäkoski vaikutti olevan matkalla ehkä kohti koko uransa kovinta virettä, mutta mahatauti vesitti mahdollisuuden taistella Tourin voitosta. Tämän jälkeen Tampereen SM-kisoissa Pärmäkoski oli täynnä itsevarmuutta ja puhui siitä, kuinka huippukuntoa pitää pidätellä tulemasta esiin liian aikaisin.

Viikko SM-kisojen jälkeen päälle satoi kuitenkin kylmä suihku. Hyvä kisavire katosi täysin ja kansainvälinen kärki menikin kaukana Pärmäkosken edellä. Seuraavalla viikolla tahti oli jo astetta parempaa, mutta silti kaukana kärkisijoista.

Tätä taustaa vasten Krista Pärmäkoskea ei voi nostaa mitalisuosikiksi eikä edes haastajaksi. Toki parin viikon viimeistelyleiri on voinut saada Pärmäkosken kadoksissa olleen vireen esiin, mutta se ei viimeisten kansainvälisten näyttöjen perusteella vaikuta todennäköiseltä. Pärmäkoski on lähtökohtaisesti taistelemassa sijoista 7-10.

Eveliina Piippo pääsee skiathlonilla antamaan ensimmäiset näyttönsä vireestään viestiä ajatellen. Lauantain kisa ei ole kuitenkaan vapaan spesialistin päämatka, vaan hän hakee kisassa ensisijaisesti tuntumaa kisalatuihin ennen tiistain kympin vapaan kisaa.

Suomalaisnelikon täydentää Anne Kyllönen, joka hiihti jo sprintin tasaisen varmalla suoritustasolla noin sijan 20 tuntumaan. Tällaista suoritustasoa kokeneelta suomalaiselta voi odottaa myös skiathlonissa.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten skiathlon, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi