Pystyykö kukaan hyydyttämään Jessie Digginsiä Trondheimin skiathlonissa?


Kilpakumppaninsa jo kahtena peräkkäisenä viikonloppuna tyrmännyt yhdysvaltalainen on lyömättömässä vireessä vapaalla hiihtotavalla. Pystyisikö joku hyydyttämään Digginsin skiathlonin perinteisen osuudella?
Veijo Vaakanainen: 15.12.2023 19:57Hiihto
Pystyykö kukaan hyydyttämään Jessie Digginsiä Trondheimin skiathlonissa?
Kuva: Risto Raunio (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Jessie Diggins.
Naisten skiathlon, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Lauantaina hiihdon maailmancupissa on naisten puolella historiallinen päivä. Norjan Trondheimissa naiset kisaavat ensimmäistä kertaa 20 kilometrin pituisen skiathlon-kilpailun.

Aiemmin naisten kilpailumatkana on ollut 15 kilometriä, jossa on hiihdetty ensin 7,5 kilometriä perinteisellä ja tämän jälkeen 7,5 kilometriä vapaalla. Nyt miesten ja naisten hiihtomatkojen yhdistämisen myötä naisten matkan pidentyy viidellä kilometrillä, kun sekä perinteisellä että vapaalla hiihdetään 10 kilometriä.

Hiihtomatkan pidentyminen 33 prosentilla muuttaa varsin paljon kilpailun luonnetta. Jo aiemmin 15 kilometriä oli ollut normaalia pidempi matka naisille, kun suurin osa maailmancupin kisoista on ollut 10 kilometrin mittaisia. On mielenkiintoista seurata, vaikuttaako skiathlonissa pidempi kilpailumatka voimasuhteisiin.

Trondheimiin saavutaan normaalimatkojen puolella Yhdysvaltain Jessie Digginsin kahden kilpailun voittoputkessa. Kahtena edellisenä viikonloppuna yhdysvaltalainen vapaan spesialisti on saanut nöyryyttää vastustajiaan mielimatkallaan kympin vapaan väliaikalähdössä.

Nyt yhdysvaltaisella on edessään uudenlainen haaste. Lauantainakin Diggins toki pääsee hiihtämään 10 kilometriä vapaalla, mutta ennen sitä hänen pitää selviytyä kunnialla samasta matkasta hänelle heikommalla perinteillä hiihtotavalla. Tämä antaa myös muille mahdollisuuden haastaa Diggins kisan voittotaistossa.

Digginsin haastajat tietävät kaikki, että jos yhdysvaltalainen on vielä kärkijoukossa mukana, kun vapaan osuus alkaa, on heille todennäköisesti tarjolla ainoastaan himmeämpiä palkintosijoja. Siksi olisikin oletettavaa, että jo perinteisellä pidetään sellaista vauhtia, joka hyydyttää Digginsin.

Potentiaalisia vauhdinpitäjiä lauantain kilpailuun ovat ainakin ruotsalaiset Ebba Andersson, Frida Karlsson ja Moa Ilar. Viime vuoden paras normaalimatkojen hiihtäjä Andersson ei Rukan voiton jälkeen ole aivan päässyt samaan lyöntiin kuin viime keväänä, mutta hänellä on kuitenkin kapasiteettia pudottaa suurin osa haastajistaan jo perinteisellä.

Frida Karlsson oli yhden viikonlopun ajan poissa maailmancupin kisoista koronan vuoksi ja viime sunnuntaina Östersundissa hänen kisansa meni täysin pieleen. Tuossa kisassa kuitenkin myös Ruotsin suksihuolto antoi paljon tasoitusta, joten viime vuoden Tour de Skin voittajan todellinen vireystila nähtäneen vasta lauantaina.

Kauden suuri nousija Moa Ilar pääsi tuulettamaan voittoa kauden toistaiseksi ainoassa 20 kilometrin yhteislähtökisassa, joka kisattiin vapaalla hiihtotavalla Rukalla. Pidemmän hiihtomatkan pitäisi siis sopia Ilarille, joka hallitsee erinomaisesti sekä perinteisen että vapaan hiihtotavan.

Norjalaisten alkukausi on naisten normaalimatkojen puolella ollut odotettua vaisumpi. Pieni käänne positiivisempaan suuntaan nähtiin tosin Östersundissa, kun Heidi Weng hiihti Digginsin takana kakkoseksi.

Weng on hyvä yhteislähtöhiihtäjä, ja hän vaikuttaisi olevan vahvassa vapaan hiihtotavan kunnossa. Pieni arvoitus on kuitenkin, kuinka hän jaksaa kärjen mukana perinteisellä.

Anne-Kjersti Kalvå on vaisun Rukan jälkeen parantanut hieman otteitaan ja on hiihtänyt kahdesti kymmenen parhaan joukkoon. Hänkin hallitsee mainiosti molemmat hiihtotavat, joten kisamuodon pitäisi hänelle sopia. Palkintosijalle norjalaisen vauhti tosin tuskin riittää.

Potentiaalisia haastajia kärkitaistoon ovat myös kokenut yhdysvaltalainen Rosie Brennan sekä viime viikonloppuna kolmanneksi hiihtänyt Saksan Victoria Carl. Heistä Brennan lienee vahvempi ehdokas kärkitaistoon, sillä 20 kilometriä voi olla Carlille kärkisijoja ajatellen liian pitkä matka.

Suomalaistoiveet kilpailussa kohdistuvat täysin Kerttu Niskaseen. Viime kauden normaalimatkojen maailmancupin voittaja vaikuttaisikin edellisen viikonlopun perusteella olevan selvästi paremmassa vireessä kuin kahtena ensimmäisenä maailmancupin viikonloppuna.

Niskaselle sopii erinomaisesti, jos Digginsiä lähdetään pudottamaan perinteisen osuudella. Suomalaisen asemat ovat kilpailussa sitä paremmat, mitä vähemmän urheilijoita pysyy mukana perinteisen osuudella. Palkintosijataistoon Niskasta lienee kuitenkin turha lauantaina odottaa.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten skiathlon, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi