Joko jysähtää? Suomalaisodotukset korkealla Beitostølenin maailmancupin naisten sprintissä


Suomalaisnaisilta on lupa odottaa vahvaa suoritusta Beitostølenin maailmancupin avauspäivänä perjantaina hiihdettävässä naisten perinteisen sprintissä.
Etusuora: 08.12.2022 19:53Hiihto
Joko jysähtää? Suomalaisodotukset korkealla Beitostølenin maailmancupin naisten sprintissä
Kuva: Tomi Mäkipää
Veikkaus
Jasmi Joensuu
Naisten sprintti, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Naisten sprintti on pelattavissa erävaiheen alkamiseen perjantaihin klo 12.58 saakka. Naisten karsinta käynnistyy klo 10.30.

Maastohiihdon seuraajien katseet kääntyvät kohti Norjan Beitostøleniä, jossa kilpaillaan kauden kolmannet maailmancupin kisat. Viikonloppu käynnistyy perjantaina perinteisen hiihtotavan sprinteillä.

Naisten sprinttikausi on käynnistynyt odotetusti ruotsalaiskomennossa. Ehkä hieman yllättäen alkukauden hallitsija ei ole kuitenkaan ollut viime kauden sprintticupin ykkönen Maja Dahlqvist, vaan sekä Rukalla että Lillehammerissa sprinttivoittoon hiihtänyt Emma Ribom. Dahlqvist tosin oli Rukalla kiinni voitossa, kun kaatui kärkipaikalta loppusuoran auetessa.

Edellä mainittu kaksikko olisi kantanut suosikin paineet myös Beitostølenissä, mutta Ribom vetäytyi viime tingassa pois viikonlopun kisoista, kun ei tuntenut oloaan normaaliksi. Lillehammerissa kaksikko taisteli vapaalla hiihtotavalla tiukasti voitosta ja jätti muut finaalissa yli sekunnin päähän. Rukalla tilanne olisi ollut sama ilman Dahlqvistin kuperkeikkaa.

Poisjäännin myötä Dahlqvist nousee sprinttikilpailun selväksi suosikiksi.

Johanna Hagström on jäänyt maannaistensa varjoon, vaikkakin on yltänyt kauden molemmissa mc-sprinteissä finaaliin (Rukalla 2. ja Lillehammerissa 6.). Ribomia ja Dahlqvistia Hagström ei ole kuitenkaan toistaiseksi pystynyt tosissaan haastamaan. Lillehammerin finaalin hyytyminen kertoo siitä, että Hagström täytyy jättää Beitostølenissä haastajan rooliin.

Ruotsalaisista on syytä huomioida myös distanssihirmu Frida Karlsson, joka on ajoittain pystynyt perinteisen sprinteissä finaalivauhtiin. Rukalla hän ylsi välieriin sijoittuen kymmenenneksi.

Ruotsalaisten hirmuisesta sprinttirosterista ovat vielä sivussa sairasteluista kärsinyt olympiavoittaja ja maailmanmestari Jonna Sundling sekä paluuta tekevä sprintticupin voittaja Linn Svahn.

Katso kohteet ja kertoimet


Norjalaiset kovia kotiladuillaan?


Norjassa pelättiin maan naishiihdon vajoavan syvään aallonpohjaan Therese Johaugin ja myös Maiken Caspersen Fallan lopettamisten myötä. Alkukausi on kuitenkin osoittanut huolet turhiksi. Tiril Udnes Weng on vastannut huutoon ja johtaa maailmancupin kokonaiskilpailua. Sprintticupissa TU Weng on kakkosena ja sisarensa Lotta kuudennella sijalla.

Tiril Weng on hiihtänyt hienosti alkukauden sprinteistä. Molemmista kisoista on ollut tuliaisina kolmas sija vahvoilla hiihdoilla. Hän on Norjan ykkösnimi myös Beitostølenissä ja onnistuessaan Tiril Weng on selkein uhkaaja ruotsalaissuosikeille.

Rukalla perinteisen sprintissä peräti viisi norjalaisnaista ylsi välieriin 12 parhaan joukkoon. Lillehammerissa vapaalla välierävaiheeseen ylsi kolme norjalaista. Etenkin Lotta Weng ja Kristine Stavås Skistad kannattaa huomioida peleissä merkkejä triplakupongille piirrettäessä.

Dieselmäinen Skistad oli Rukalla pertsalla viides. Tuolloin finaalissa tekeminen ei kantanut kuitenkaan enää maaliin asti, joten parannettavaa jäi. Maailmancupkauden alla norjalaisten kansallisissa kisoissa juuri Beitostølenissä Skistad oli perinteisen sprintissä niukka ykkönen ennen Lotta Wengiä.

Uusi mielenkiintoinen norjalaisnimi on 19-vuotias Maria Hartz Melling, joka säväytti Lillehammerin sprintin yhdeksännellä sijallaan. Beitostølenin kansallisissa viime kevään nuorten sprintimaailmanmestari Melling oli mainiosti neljäs.

Katso kohteet ja kertoimet


Suomalaisodotukset korkealla


Perinteisen sprintti on ollut viime vuosina hyvä laji suomalaisnaisille. Beitostølenistäkin on lupa odottaa useammalta hiihtäjältä vähintään taistelua finaalipaikasta ja olisiko aika jopa palkintokorokesijoitukselle? Ribomin poisjäännin myötä podiumilla on normaalia enemmän tilaa.

Alkukauden suomalaisten sprinttiykkönen Jasmi Joensuu viihtyy perinteisen sprinteissä ja suorittaminen Rukan kauden avauksessa oli vakuuttavaa.

Uransa parhaalla suorituksella Rukalla neljänneksi yltänyt Joensuu osoitti jaksavansa mainiosti neljä hiihtoa ja olevansa valmis taistelemaan palkintosijoista. Lillehammerissa vapaalla Joensuu jäi niukasti välierien ulkopuolelle, mutta perinteisellä hiihtotavalla välierävaihe on Joensuulle minimitavoite. Ja kun Rukalla Joensuu maistoi finaalivauhtia, niin miksi tyytyä vähempään?

Johanna Matintalon maailmancupkausi on alkanut alavireisesti. Rukalla niskaan oli ladattu kovat odotukset edellisvuoden nelossijan myötä, mutta menestyshaaveet kariutuivat jo puolivälierähiihdon startissa sauvan katkeamiseen. Rukan kympillä Matintalo oli yllättävän suurissa vaikeuksissa jäätyään sijalle 29 lähes 1,5 minuuttia voittaja Ebba Anderssonille hävinneenä.

Perinteisen sprintti on kuitenkin tällä hetkellä Matintalon selkeä leipälaji ja alkukauden esitykset Suomen Cupin sprintissä antavat osviittaa siitä, että Matintalo on vahvassa sprinttikunnossa. Vauhti oli kohdallaan myös Rukan karsinnassa, jossa Matintalo piti viidenneksi parasta vauhtia. Beitostølenissä Matintalolta on lupa odottaa taistelua finaalipaikasta ja miksei jopa podiumsijasta.

Krista Pärmäkoski oli hyvässä vireessä Lillehammerin vapaan sprintissä. Eteen kaatunut vastustaja pilasi Pärmäkosken puolivälierähiihdon, mutta hurja nousu kaukaa takaa erän neljänneksi osoitti suomalaisen sprinttivireen teräväksi. Sunnuntain perinteisen yhteislähdön nelossija näytti kunnon olevan kohdillaan. Rukan karsinnassa Pärmäkoski oli kahdeksas, mutta kovassa puolivälierässä vauhti ei riittänyt jatkopaikkaan. Onnistuneella erähiihdolla välieräpaikka on otettavissa.

Kovan suomalaisedustusta täydentävää Rukalla hienosti 15:nneksi hiihtänyt Amanda Saari, jonka hiihto perinteisen sprintissä oli vahvaa, eikä välieriin yltäminen ollut kaukana.

Sprinttijoukkueeseen valitut Jasmin Kähärä ja Katri Lylynperä ovat sairastuneet ja heidät korvaavat Kerttu Niskanen ja Maaret Pajunoja.

Katso kohteet ja kertoimet


Muita mahdollisia menestyjiä


Pohjoismaalaisten lisäksi Beitostølenin menestysehdokkaita löytyy USA:sta ja Keski-Euroopasta. Paremmin vapaalla hiihtotavalla viihtyvä Jessie Diggins on vahvassa alkukauden vireessä. Lillehammerin vapaan sprintissä hän oli neljäs ja osoitti yhteislähdössä myös perinteisen hiihtotavan kulkevan tällä hetkellä mukavasti.

Sprinttispeasialisti Julia Kern on Digginsin tapaan niittänyt enemmän menestystä vapaalla hiihtotavalla, mutta Rukalla 11:nneksi hiihtänyt jenkki on osoittanut suksen liikkuvan liukkaasti myös perinteisellä. Lillehammerissa tiukasti finaalipaikasta taistellut Kern on selkeästi väkivahvassa vireessä, eikä finaalipaikka Beitostølenissä olisi jättiyllätys.

Saksalaiset on syytä huomioida kokonaisuudessaan. Lillehammerissa saksalaiset esiintyivät edukseen kaikilla matkoilla. Sprintissä Victoria Carl ylsi finaaliin ja Coletta Rydzek välieriin. Rukalla menestys jäi vaisuksi, mutta mikäli norjalaislumilla kulku jatkuu Lillehammerin kaltaisena, kannattaa myös hurjakuntoinen Katharina Hennig ja perinteisellä viihtyvä Laura Gimmler pitää mielessä sprinttispekulaatioissa.

Yllätysnimenä nostetaan vielä esiin Rukalla puolivälierähiihdollaan säväyttänyt ja niukasti finaalista pudonnut Tsekin Tereza Beranova. 24-vuotias tsekki näyttäisi nostaneen sprinttitasoaan selkeästi ja mikäli Ruka ei jää yksittäiseksi suonenvedoksi, on Beranovalta lupa odottaa vahvaa panosta myös Beitostølenissä.


Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten sprintti, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi