Jatkuuko Linn Svahn -show Canmoren vapaan sprintissä? Yllättävätkö Joensuu ja Kähärä?


Linn Svahn on osoittanut naisten sprinttivaltikan olleen ainoastaan lainassa muilla parin viime kauden ajan.
Veijo Vaakanainen: 09.02.2024 23:02Hiihto
Jatkuuko Linn Svahn -show Canmoren vapaan sprintissä? Yllättävätkö Joensuu ja Kähärä?
Kuva: Vilma Laaksonen (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Linn Svahn.
Naisten sprintti (v), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Maastohiihdon maailmancupin Pohjois-Amerikan kisat jatkuvat lauantaina Kanadan Canmoressa vapaan hiihtotavan sprinteillä. Naisten kisan suurin voittajasuosikki on jälleen kerran Ruotsin Linn Svahn.

Viime kevättalvella pitkältä loukkaantumistauolta palannut Svahn nosti koko ajan tasaisesti tasoaan, ja ennen vuodenvaihdetta hän saavutti vihdoin ensimmäisen voittonsa moneen vuoteen. Tuon voiton jälkeen sprinttikisojen voittajaluettelo on ollut yksitoikkoista luettevaa.

Ainoa asia, joka viimeisten naisten sprinttien aikana on muuttunut, on Svahnin ylivoima. Voitonjanoltaan kyltymätön ruotsalainen on dominoinut kisa kisalta yhä enemmän ja saanut näin myös henkisen yliotteen kaikkiin vastustajiinsa.

Viime kauden sprinttikuningatar Kristine Stavås Skistad oli vielä alkukaudesta absoluuttisessa nopeudessa jopa ruotsalaisen edellä, mutta heidän edellisessä kohtaamisessaan Saksan Oberhofissa Skistad oli vain tavallinen kuolevainen muiden joukossa, kun Svahn esitti lähes yli-ihhimillisiä otteita.

Skistad tosin päätti jättää Oberhofin jälkeen Gomsin viikonlopun väliin ja on keskittynyt hiomaan kuntoaan Pohjois-Amerikan kiertueelle. Voikin olla, että Skistad on jälleen astetta suurempi pelote Svahnille kuin parissa edellisessä kohtaamisessa.

Ruotsin maajoukkueesta tuskin löytyy ketään, joka pystyy Svahnia haastamaan, vaikka maalla onkin tuttuun tyyliin asettaa viivalle todella tasokas sprinttijoukkue. Jonna Sundling haastanee jälleen Svahnin karsinnassa, mutta erävaiheessa olympiavoittaja-maailmanmestarilta ei löydy aseita Svahnia vastaan.

Maja Dahlqvist ja huippuvireisenä myös sprinttien puolella kovaa tulosta takova Frida Karlsson ovat hekin varmasti tiukasti mukana palkintosijakamppailussa Svahnin takana. Voittotaistoon heilläkään ei luultavasti ole aseita.

Ruotsalaisten ja Skistadin lisäksi palkintosijoista saattaa haastaa myös Sveitsin Nadine Fähndrich, joka otti Gomsissa kauden ensimmäisen palkintosijansa. Tämä tuli kuitenkin kaikkien yllätykseksi sprintin sijaan vapaan kahdeltakympiltä. Tämän kauden sprinttinäyttöjen perusteella finaaliin pääsy lienee Fähndrichin maksimisuoritus.

Maailmancupin johtaja Jessie Diggins ei sprinteissä ole tällä kaudella ollut yhtä vahvassa vedossa kuin normaalimatkoilla. Siksi häntä ei voi palkintosijataistoon ennustaa.Myöskään toinen vahva yleishiihtäjä Saksan Victoria Carl ei todennäköisesti pärjää sprintin erikoisnaisille.

Suomalaisnäkökulmasta vapaan sprintti on tuttuun tyyliin tervanjuontia. Viime vuoden nuorten maailmanmestari Jasmin Kähärä toki pääsi edellisessä kisassa Gomsissa hienosti välierävaiheeseen. Puolivälierien “leikkurista” selviytyminen on tälläkin kertaa todennäköisesti Kähärän maksimisuoritus.

Sama pätee myös Kähärän niukasti SM-sprintissä päihittäneeseen Jasmi Joensuuhun. Joensuun kohdalla välieriinkin pääsy vaatii kuitenkin jo täydellistä päivää. Puolivälierien loppukiritaistot eivät etenkään vapaalla ole olleet hänen näkökulmastaan erityisen suotuisia.

Muille suomalaisille jo karsinnan läpäiseminen olisi onnistuminen. Kerttu Niskaselle sprintin karsinta toimii toki hyvänä avauksena ennen sunnuntaina odottavaa Pohjois-Amerikan turneen tärkeintä starttia perinteisen kahtakymppiä.

Katso kohteet ja kertoimet

Katso myös: Veikkauksen Hiihto-studio ruotii Canmoren kisat
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten sprintti (v), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi