Pystyykö Skistad toistamiseen murtamaan Ruotsin ylivallan? Yllättävätkö Joensuu ja Matintalo?


Canmoren perinteisen sprintissä nähdään uusintaottelu lauantain taistosta Skistad vs. Ruotsi. Suomalaisia odotetaan mukaan ainakin välieriin.
Veijo Vaakanainen: 12.02.2024 20:08Hiihto
Pystyykö Skistad toistamiseen murtamaan Ruotsin ylivallan? Yllättävätkö Joensuu ja Matintalo?
Kuva: Teemu Moisio (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Johanna Matintalo
Naisten sprintti (p), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Yhden lepopäivän jälkeen hiihtäjillä on maastohiihdon maailmancupissa vielä yksi koitos jäljellä Kanadan Canmoressa ennen siirtymistä Yhdysvaltain puolelle Minneapolisiin. Viimeisenä lajina entisissä olympiamaisemissa kisataan perinteisen hiihtotavan sprintti.

Lauantaina Kristine Stavås Skistad onnistui kääntämään ennakkoasetelmat päälaelleen. Lähes kaikki olettivat Linn Svahnin voittokulun jatkuvan myös Canmoressa, mutta norjalainen osoittikin palanneensa sille samalle tasolle, jolla hän dominoi naisten sprinttejä koko kevättalven 2023.

Muut urheilijat olivat lauantaina aivan aseettomia Skistadia vastaan ja norjalainen oli ladulla kuin uudestisyntynyt vaikean Oberhofin sprintin jälkeen. Tuolloin ruotsalaiset tyrmäsivät ladulla Skistadin, mutta uudella mantereella osat olivatkin kääntyneet toisinpäin.

Koska edellisestä sprintistä on kulunut vain pari päivää ja ainoa muuttunut asia on hiihtotapa, on Skistad tällä kertaa pakko nostaa suurimmaksi suosikiksi. Norjalaisen jaksaminen ja loppukiri ovat jälleen sellaisella tasolla, ettei ruotsalaisilla välttämättä edes joukkuetaktiikalla ole mahdollisuuksia haastaa Skistadia.

Vuoden 2024 aiempia sprinttejä majesteetillisesti hallinnut Linn Svahn on ollut läpi Canmoren kisojen alavireinen. Edellisessä sprintissä myös Maja Dahlqvist onnistui voittamaan maannaisensa, minkä lisäksi myös normaalimatkojen massalähdöissä Svahn on ollut yllättävän vaisu.

Siksi olisikin yllätys, mikäli Svahn olisi onnistunut yhden välipäivän aikana löytämään jälleen voittoisan vireen. Palkintosijoille ruotsalainen jälleen todella todennäköisesti hiihtää, mutta voittoon hänen nykyvireensä ei ilman ihmettä riitä.

Ruotsin vahvimmaksi kortiksi onkin lauantain perusteella yllättäen noussut Maja Dahlqvist. Viime kauden sprintticupin voittajan kausi on tähän asti ollut harjoituskauden vaikeuksista johtuen lähes tervanjuontia, mutta nyt hänenkin vireensä vaikuttaisi olevan selvästi parempi. Parin päivän takaisen onnistumisen jälkeen Dahlqvist janoaa varmasti lisää menestystä.

Jonna Sundling oli lauantaina yllättävän vaisu erävaiheessa hurjan karsintahiihdon jälkeen. Finaalin ulkopuolelle ensimmäistä kertaa pitkään aikaan jäänyt Sundling starttaa tiistaina perinteisen sprinttiin revanssimielellä ja ainoa tavoitteenaan varmasti päästä vähintään kolmen parhaan joukkoon.

Ruotsalaisista myös lauantaina finaalissa hiihtänyt Johanna Hagström sekä sunnuntaina Kerttu Niskasen perinteisen kahdellakympillä loppukirissä päihittänyt Frida Karlsson ovat varmasti lopputuloksissa korkealla. Heistä Karlsson on aiempien näyttöjen perusteella todennäköisemmin podiumilla.

Norjalaisista Skistadin lisäksi myös viime vuoden cup-voittaja Tiril Udnes Weng on mainittava ensimmäistä kertaa tällä kaudella potentiaalisena menestyjänä. Weng parantaa tekemistään jokaisessa kisastartissa ja saattaa hyvinkin tiistaina taistella jo paikasta finaaliin.

Loppukilpailuun haluaa varmasti tiukasti myös Yhdysvaltain Jessie Diggins, joka odottaa jo varmasti malttamattomana ensi viikonlopun kisoja hänen kotiladuillaan Minneapolisissa. Ennen sitä Kanadan puolella on edessä vielä yksi startti, jossa Diggins voi hyvinkin edetä vähintään finaaliin asti.

Suomalaisista kisassa toivotaan hyvää menestystä ainakin Johanna Matintalolta ja Jasmi Joensuulta. Molemmat hiihtävät varmasti vahvan karsinnan, mutta on hieman epävarmaa, kuinka heidän loppukirinsä riittää erävaiheen tiukoissa väännöissä. Heidän lisäkseen myös Anne Kyllönen ja Kerttu Niskanen voivat edetä 12 parhaan joukkoon.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten sprintti (p), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi