Mihin Jasmi Joensuun vauhti riittää Davosin sprintissä?


Jasmi Joensuu on noussut Suomen varmimmaksi naissprintteriksi ja kantaa suurimmat suomalaistoiveet lauantain kisassa. Maja Dahlqvist on jälleen voittajasuosikki numero yksi.
Veijo Vaakanainen: 10.12.2021 15:53Hiihto
Mihin Jasmi Joensuun vauhti riittää Davosin sprintissä?
Kuva: Susan Seppälä (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Jasmi Joensuu.
Naisten sprintti, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Naisten sprintit maastohiihdon maailmancupissa eivät ole yleensä olleet suomalaisittain ilotulitusta vaan pikemminkin tervanjuontia. Jo karsinnan läpäiseminen on monille ollut haastavaa puhumattakaan välierävaiheeseen pääsystä.

Jasmi Joensuu on kuitenkin tämän kauden alun sekä viime kauden lopun aikana näyttänyt sellaisia otteita, että naistenkin sprintteihin voidaan kohdistaa jonkinlaisia menestystoiveita. Joensuu on nyt neljässä viimeisimmässä maailmancup-startissa edennyt kahdentoista parhaan joukkoon, joten välieriä voidaan sanoa jo hänen perustasokseen.

Kun urheilija pystyy vakiinnuttamaan tasonsa välierähiihtäjänä, on todennäköistä, että jonain päivänä hän onnistuu etenemään myös finaaliin. Vielä toistaiseksi Joensuu ei ole siinä onnistunut, mutta Davosissa hänellä on siihen jälleen hieno mahdollisuus.

Tähän asti Joensuun voimat eivät ole riittäneet loppuun asti välierävaiheessa. Davosin nopean radan voisi kuitenkin ajatella sopivan hänellä, joten ehkä lauantaina on edessä se päivä, kun Joensuun voimat riittävät myös päivän kolmannessa startissa maaliviivalle asti.

Davosin voittotaistoon Joensuulla vauhti tuskin vielä riittää. Suurimpana suosikkina kilpailuun lähtee kauden kaksi ensimmäistä kilpailua voittanut Ruotsin Maja Dahlqvist. Linn Svahnin ja Jonna Sundlingin poissaollessa Dahlqvist on onnistunut ottamaan itselleen naissprintin valtikan ja on ollut lopulta varsin selvästi kilpasiskojensa edellä.

Dahlqvistin takana hänen maannaisensa Johanna Hagström, Anna Dyvik ja Emma Ribom ovat myös potentiaalisia menestyjiä. He joutuvat käymään myös kovaa taistelua toisiaan vastaan, sillä Sundlingin kuntouduttua on todennäköistä, että ainakin yksi heistä joutuu katsomaan olympialaiset kotisohvalta.

Ruotsalaiset saavat tiukan haasteen voittotaistoon ainakin yhdysvaltalaiskaksikolta Jessie DigginsRosie Brennan. Diggins onnistui nousemaan jo palkintokorokkeelle Lillehammerissa ja alkukauden aikana yllättäen juuri sprintti on ollut Digginsin paras matka. Brennan taas on nostettava mukaan ennakkospekulaatioihin Davosin viime vuoden voittajana.

Kotiyleisönsä edessä hiihtävää Nadine Fähndrichiä ei myöskään saa unohtaa. Vahvana vapaan sprintterinä Fähndrich on yksi kilpailun suurimpia ennakkosuosikkeja ja hän varmasti haluaa ottaa kauden ensimmäisen palkintosijansa kotikisassaan.

Viime vuoden sprintticupin voittaja Anamarija Lampic ei kauden alussa ole ollut vielä aivan parhaimmillaan. Lillehammerissa hän toki pääsi jo finaaliin, mutta ei onnistunut nousemaan siellä kärkitaistoon. Jos Petra Majdicin manttelinperijä onnistuu kuitenkin hieman nostamaan tasoaan viime viikosta, on hän vaarallinen vastustaja kaikille.

Norjalaisnaisiakaan ei sprintissä saa unohtaa, vaikka he eivät kuulukaan enää aivan suurimpiin voittajasuosikkeihin. Tiril Udnes Weng saavutti tosin viime viikolla Lillehammerissa uransa ensimmäisen palkintosijan, joten hänen nousemisensa podiumille ei olisi mikään suuri yllätys.

Mikäli Krista Pärmäkoski säästelee voimiaan sunnuntain normaalimatkalla, ei Joensuun lisäksi muilta suomalaisilta voi odottaa suurta menestystä. Katri Lylynperä toki hiihti hienosti finaaliin Rukan perinteisen sprintissä, mutta tyylin vaihduttua vapaalle päättyi hänen kisansa Lillehammerissa jo karsintaan.

Jasmin Kähärä hiihti viikko sitten Lillehammerissa uransa ensimmäisen pistesijan ja lunasti näin paikan Davosin joukkueeseen. Toivottavaa olisi, että nuori suomalainen pystyisi läpäisemään karsinnan myös Sveitsissä, mutta välieräpaikkaa ei häneltä vielä voi odottaa.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten sprintti, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi