Juhliiko Nadine Fähndrich sprinttivoittoa kotiladuillaan? Mihin riittää Krista Pärmäkosken vauhti?


Viikko sitten Beitostölenissä uransa toisen voiton ottanut sveitsiläinen on yksi suurista voittajasuosikeista myös lauantaina Davosissa. Suomalaisodotuksia kisaan ei juuri ole.
Veijo Vaakanainen: 16.12.2022 18:53Hiihto
Juhliiko Nadine Fähndrich sprinttivoittoa kotiladuillaan? Mihin riittää Krista Pärmäkosken vauhti?
Kuva: Jyrki Lehto (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Nadine Fähndrich.
Naisten sprintti (v), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Maastohiihdon maailmancupin viimeinen viikonvaihde ennen joulutaukoa kisataan klassisissa maisemissa Sveitsin Davosissa. Davosin kisaohjelmakin on viime vuosilta varsin tuttu. Lauantaina kisataan vapaan hiihtotavan sprintit ja sunnuntaina väliaikakisat vapaalla hiihtotavalla.

Naisten sprintin voittotaisto on ennakkoon varsin avoin. Kauden ensimmäisen vapaan sprintin voittaja Emma Ribom ei ole vielä toipunut kilpailukuntoon, eikä Lillehammerissa kakkoseksi sijoittunut Maja Dahlqvist ollut parhaimmillaan viikko sitten Beitostölenissä. Tästä syystä Davosin sprintistä ei voi ennustaa sellaista ruotsalaisten dominointia, jollaista monissa muissa sprinteissä viime aikoina on nähty.

HUOM! Maja Dahlqvist on sairastunut, eikä kilpaile Davosissa.

Ykkössuosikki edellisen viikon perusteella kilpailuun on Sveitsin Nadine Fähndrich. Tälle kaudelle pois suomalaiselta suksimerkiltä vaihtanut sveitsiläinen oli Beitostölenin perinteisen sprintissä melko ylivertainen ja otti uransa toisen sprinttivoiton. Sveitsiläinen haluaa varmasti ottaa kotiyleisönsä edessä toisen peräkkäisen voiton.

Fähndrichille tiukan vastuksen voittotaistoon antaa ainakin Yhdysvaltain Jessie Diggins, jolle vapaan sprintti on yksi bravuurimatkoista. Tosin Digginsille Davosin sprintti ei ole ollut kovin suosiollinen, sillä hänkään ei ole ollut kisassa koskaan kolmen parhaan joukossa. Edellinen yhdysvaltalaisen finaalipaikkakin on vuodelta 2017.

Sen sijaan Digginsin joukkuetoveri Rosie Brennan on ollut Davosissa kuin kotonaan. Kaksi vuotta sitten hän juhli Davosissa ruotsalaisten ja norjalaisten poissa ollessa voittoa ja viime vuonnakin hän oli neljäs. Sairastelujen vuoksi Brennanilta jäi väliin Lillehammerin vapaan sprintti, joten hänen iskukyvystään tällä matkalla ei ole vielä saatu näyttöjä.

Ruotsalaisiakaan ei missään nimessä saa laskea ulos voittotaistosta, vaikka Beitostölenin kisa olikin alavireinen. Maja Dahlqvist osoitti Lillehammerissa olevansa kunnossa ja Johanna Hagströmkin on hiihtänyt tasaisen varmasti. Viime vuonna Davosissa voittaneella Dahlqvistilla on kisapaikalta myös hyviä muistoja.

Maailmancupin johtaja Tiril Udnes Weng sekä hänen kaksoissiskonsa Lotta Udnes Weng ovat myös potentiaalisia haastajia. Norjalaiset ovat nousseet aivan terävimpään kärkeen, mutta voitot ovat vielä kiertäneet heitä. Davosissa heillä molemmilla voisi olla mahdollisuus nousta ensimmäistä kertaa urallaan korkeimmalle korokkeelle.

Mahdollinen yllättäjä lauantain sprinttikoitokseen on Yhdysvaltain Julia Kern. Kern on alkukauden perusteella vakiinnuttamassa tasoaan välierätasolle, mutta finaalipaikat ovat vielä kiertäneet häntä.

Todellinen jokeri kisaan voisi olla Latvian Patricija Eiduka, joka oli Lillehammerissa mukana välierissä. Kevytrakenteinen latvialainen ei ole varsinainen sprintterityyppi, mutta Davosin korkea ilmanala suosii häntä. Jos hän Lillehammerissa oli jo välierissä, voi Davosin kisasta odottaa vähintään samaa.

Suomalaisnäkökulmasta odotukset Davosin sprinttiin ovat varsin maltilliset. Kisassa ei ole viime vuosina nähty kovinkaan hohdokkaita suomalaissuorituksia, sillä ainoastaan Krista Pärmäkoski ja Riikka Sarasoja-Lilja ovat selvinneet kisassa välierävaiheeseen viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Finaalissa mukana on ollut ainoastaan Pärmäkoski vuonna 2018, ja edellisen kerran hän päässyt välieriin vuonna 2019. Ennakkoon hän on siis ainoa suomalainen, johon voidaan asettaa jonkinlaisia odotuksia, varsinkin kun Jasmi Joensuu jättää kisan väliin. Pärmäkoskenkin kohdalla jo välieriin selviytyminen olisi onnistuminen.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten sprintti (v), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi