Niskasella ja Pärmäkoskella kohtalonpäivä Tourilla - Pystyykö Skistad estämään ruotsalaisjuhlat naisten sprintissä?


Vapaan sprintti keskiviikkona Davosissa on ennakkoon suomalaisille haastavin jäljellä olevista kisoista Tour de Skillä.
Veijo Vaakanainen: 02.01.2024 16:59Hiihto
Niskasella ja Pärmäkoskella kohtalonpäivä Tourilla - Pystyykö Skistad estämään ruotsalaisjuhlat naisten sprintissä?
Kuva: Jyrki Lehto (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Kerttu Niskanen.
Naisten sprintti, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Yhden välipäivän jälkeen maastohiihdon Tour de Ski on siirtynyt Italiasta Sveitsiin, kun seuraavat kaksi kilpailupäivää vietetää klassisissa maailmancup-maisemissa Davosissa. Ensimmäisenä matkana juhlavuottaan viettävällä kisapaikkakunnalla ovat vuorossa vapaan sprintit.

Toblachin kolmen kisapäivän jälkeen suomalaiskaksikko Kerttu Niskanen - Krista Pärmäkoski on erinomaisissa iskuasemissa Tour de Skin kokonaiskilpailussa. Niskanen on maanantaisen vapaan takaa-ajon jälkeen kahdeksantena ainoastaan kuusi sekuntia kakkossijaa perässä ja Pärmäkoski löytyy kokonaistuloksista kymmenneltä paikalta puolisen minuuttia podiumpaikkoja perässä.

Vaisun alkukauden jälkeen tilanne on siis suomalaisnäkökulmasta jopa yllättävän positiivinen ensimmäisten kolmen kilpailun jälkeen. Keskiviikkona molemmille suomalaisille on kuitenkin luvassa suuri haaste, jossa molemmilta vaaditaan suurta venymistä. Muussa tapauksessa podiumsijat voivat karata peruuttamattomasti.

Tourin avannut vapaan sprintti Toblachissa oli jo sekä Niskaselta että Pärmäkoskelta katastrofaalisen huono, kun molempien kisapäivä päättyi jo karsintavaiheeseen. Vastaava lopputulos Davosissa olisi kohtalokas, sillä kärkisijat karkaisivat tässä tapauksessa yli minuutin päähän.

Valitettavasti keskiviikonkaan kilpailulta ei kovin paljon enempää voi odottaa. Davosin sprinttirata on todella nopeatempoinen ei lähtökohtaisesti kumpaakaan suosi, vaikka Pärmäkoski onkin paikkakunnalla kahdesti edennyt peräti finaaliin asti. Tänä vuonna ja varsinkaan joulukuun sairastelun jälkeen hänen sprinttiterävyytensä ei ole kuitenkaan samalla tasolla.

Kerttu Niskaselle Davosin sprintti on puolestaan aina ollut erittäin haastava. Tourin tämän hetken paras suomalainen on kisannut Davosissa sprintin viidesti päätyen sijoille 18-38. Tosin viimeisin sprinttinoteeraus häneltä on vuodelta 2014.

Joka tapauksessa suurta pottia hyvityssekunteja ei ole odotettavissa. Vähimmäistavoite olisi päästä jatkoon karsinnasta ja taistella jokaisesta sijasta erävaiheesta, jotta molemmat pääsisivät starttaamaan mahdollisimman hyvistä asemista seuraavana päivänä odottavaan takaa-ajoon. Takaa-ajon lähtöasetelmat määräytyvät keskiviikon sprintin tulosten ja hyvityssekuntejen perusteella.

Kokonaiskisan kannalta valitettavaa on myös se, että suomalaisten lähimmistä haastajista lähes kaikki ovat lähtökohtaisesti suomalaisia parempia sprinttereitä. Ainoastaan sijoilla 5 ja 6 olevat norjalaiset Astrid Öyre Slind ja Heidi Weng ovat lähtökohtaisesti suomalaisia heikompia sprinttereitä. Lisäksi Weng on usein pystynyt Tourin sprinteissä ylisuoriutumaan.

Muut kokonaiskilpailun kärkikymmeniköstä ovat kaikki potentiaalisia finalisteja keskiviikon sprintissä. Erityisesti ruotsalaiset huippusprintterit Linn Svahn (kokonaiskisan 3:s), Jonna Sundling (4:s) ja Emma Ribom (9:s) kuuluvat lähtökohtaisesti kilpailun suurimpiin ennakkosuosikkeihin ja kerännevät ison kasan hyvityssekunteja keskiviikkona.

Myös ennakkoon kokonaiskilpailun suurimmat suosikit Tourin johtaja Jessie Diggins, kakkonen Victoria Carl sekä seitsemäntenä oleva Frida Karlsson pystyvät hyvänä päivänä venymään vähintään top kuuteen, mutta eivät välttämättä aivan palkintosijoille asti. Toki kolme jo hiihdettyä kisaa voivat nostaa heidän osakkeitaan suhteessa sprinttereihin.

Ruotsalaiskolmikon Svahn, Sundling ja Ribom lisäksi yksittäisen Tourin osakilpailun voitosta taistelee tuttuun tapaan tiukimmin Norjan Kristine Stavås Skistad. Kokonaiskisan häntäpäässä oleva norjalainen sprinttitykki keskeyttänee kiertueen keskiviikon kisan jälkeen ja haluaa varmasti lähteä kotiin voittajana.

Ruotsalaisten, Skistadin sekä mahdollisesti Digginsin ja Carlin lisäksi voittotaistoon saattaa yltää myös kotiladuillaan hiihtävä Sveitsin Nadine Fähndrich. Kauden hieman alavireisesti aloittanut käkikellomaan tähtihiihtäjä näytti jo Toblachissa parempaa vauhtia yltäen finaaliin.

Davosin rata on kuin tehty Fähndrichin ominaisuuksille ja korkea ilmanala suosii myös kotimaan urheilijaa. Viime vuonna Fähndrich juhli Davosissa voittoa ja toissa kaudella hän oli kakkonen. Kauden ensimmäinen sveitsiläisvoitto keskiviikkona ei siis olisi yllätys.

Suomalaisista keskiviikkona parhaiten pärjännee Jasmi Joensuu, jonka sprinttisuoritukset tällä kaudella ovat Rukaa lukuun ottamatta olleet toisintoja menneiltä kausilta. Vauhtia löytyy karsinnassa ja puolivälierässäkin näyttää hyvältä aina loppusuoralle asti. Vastaava suoritus lienee valitettavasti myös Davosissakin todennäköisin lopputulos.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten sprintti, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi