Mihin suomalaisnaisten vauhti riittää Dresdenin kaduilla?


Suomalaisnaisista suurimmat menestyspaineet vapaan sprintissä kantaa jälleen kerran Jasmi Joensuu.
Veijo Vaakanainen: 17.12.2021 20:02Hiihto
Mihin suomalaisnaisten vauhti riittää Dresdenin kaduilla?
Kuva: Tomi Mäkipää
Veikkaus
Jasmi Joensuu
Naisten sprintti, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Maastohiihdon maailmancupissa on tulevana viikonloppuna vuorossa jo perinteikäs sprinttiviikonloppu Saksan Dresdenissä. Juuri ennen joulua Dresdenin ”katuradalla” vahvimmilla ovat salamannopeat sprintterit, distanssinylkyt jäävät vauhdin temppelissä jalkoihin.

Nopeavauhtiset sprintit eivät ole olleet suomalaisnaisille kovinkaan suosiollisia, eivätkä suomalaiset ole Dresdenissä tottuneet juurikaan juhlimaan. Tänäkään vuonna Elben rannalla suomalaiset tuskin kärkikamppailuun nousevat.

Alavireisen Davosin sprintin jälkeen Jasmi Joensuulta toivotaan kuitenkin paluuta jälleen omalle vahvalle sprinttitasolleen, mikä tarkoittaa välieräpaikkaa. Ensisijainen toive ennen kilpailua on tosin se, että Joensuu pystyisi kilpailemaan normaalisti, eikä viime viikonlopun kaatuminen ole jättänyt jälkiä hänen suorituskykyynsä.

Ykkössuosikin nimeäminen kilpailuun on erittäin helppoa. Ruotsin Maja Dahlqvist on voittanut kauden jokaisen sprinttikilpailun, joten hän lähtee myös Dresdenin kaupunkisprinttiin ykkössuosikkina. Lisäksi Dahlqvist on aiemminkin menestynyt erinomaisesti Dresdenissä.

Dahlqvistin suurin haastaja kilpailussa on Sveitsin Nadine Fähndrich, joka viime kaudella juhli voittoa Dresdenissä ruotsalaisten poissa ollessa. Sveitsiläinen hiihti jo viime viikolla Davosissa erinomaisesti ja lähtee voitonnälkäisenä haastamaan Dahlqvistia kilpailun voitosta.

Toinen haastaja kilpailuun on Slovenian Anamarija Lampic, joka hänkin pääsi jo viime viikolla juhlimaan palkintokorokkeelle. Slovenialainen on rutinoitunut sprintteri, joka on jokaisessa kilpailussa potentiaalinen voittajaehdokas.

Sloveniasta tulee myös kilpailun jokerikortti. Eva Urevc osoitti jo Davosin karsinnassa, että hän on erittäin nopeassa kunnossa. Urevc on absoluuttisessa nopeudessa ehkä koko kiertueen nopein sprintteri, joten Dresdenin kovavauhtinen kilpailu suosii hänen ominaisuuksiaan.

Myös Fähndrichin maannainen kokenut Laurien van der Graaff on urheilija, jonka ominaisuuksille tasainen vapaan sprinttirata sopii. Uransa tähän kauteen päättävä sveitsiläinen ei tosin ole ollut terävimmässä kunnossaan alkukauden aikana.

Kilpailun mielenkiintoisin urheilija on kuitenkin sprintin hallitseva maailmanmestari Jonna Sundling. Ruotsalaisen sprinttiässän kausi alkoi murheellisesti, kun hän kaatui Jällivaarassa kauden avauskisassaan ja joutui sen jälkeen pitämään kättään kipsissä useamman viikon ajan.

Maailmanmestarin iskukyky on sairausloman jälkeen arvoitus, mutta voisi olettaa, ettei Sundling tulisi mukaan kisoihin keskenkuntoisena. Jos hänen vireensä on samanlainen kuin kauden avauksessa ennen kaatumista, voi hän olla jopa Dahlqvistin vaarallisin haastaja.

Suomesta Joensuun lisäksi Dresdeniin lähtee maailmancup-ympyröissä tavallista kokemattomampi joukkue. Jo kahdesti peräkkäin pisteille hiihtäneeltä Jasmin Kähärältä odotetaan karsinnan läpäisyä myös lauantaina, mutta muilta suomalaisilta se olisi suuri yllätys.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten sprintti, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi