Palaavatko ruotsalaisnaiset vallan kahvaan Falunin sprintissä vai onko Digginsin vuoro voittaa?


Falunin maailmancup-viikonloppu jatkuu lauantaina vapaan hiihtotavan sprinteillä.
Etusuora: 17.03.2023 19:28Hiihto
Palaavatko ruotsalaisnaiset vallan kahvaan Falunin sprintissä vai onko Digginsin vuoro voittaa?
Kuva: Risto Raunio (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Jessie Diggins.
Naisten sprintti, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Kolmipäiväisen Falunin maailmancupin toisena kilpailupäivänä vuorossa ovat vapaan hiihtotavan sprintit. Naisten sprinttikarkeloita pitkään hallinneet ruotsalaiset joutuivat nöyrtymään tiistaina Drammenissa, kun Norjan Kristine Stavås Skistad oli suorastaan ylivoimainen perinteisen hiihtotavan kilpailussa. Kun Falunissa hiihtotyyli vaihdetaan vapaalle, ovat ruotsalaiset taas kotimaisemissa kilpailun suurimpia suosikkeja.

Ruotsin vahvuudesta puuttuvat sairastuneet Emma Ribom ja Linn Svahn, mutta rosterissa riittää leveyttä.

Jonna Sundling oli Drammenissa toinen ja uhkui Falunin perjantain kympin kisassa vahvaa virettä yltäen peräti viidenneksi Kerttu Niskasen voittamassa kisassa. Sundling on voittanut kauden molemmat vapaan sprinttinsä ja on selkeä ykkössuosikki myös lauantain kilpailuun.

Maja Dahlqvist on hiihtänyt kauden aikana neljä vapaan sprinttiä ja sijoittunut joka kerta toiseksi. Odotusarvo kotimaisemissa on siis ehdottomasti lauantaina kärkipäähän. Drammenissa Dahlqvist oli yllättävän vaisu jääden välierässään jumboksi. MM-laduilta irtosi perinteisen sprintin pronssi.

Drammenissa hyviä otteita esittäneet ja sijoille 7 ja 8 yltäneet Moa Lundgren ja Johanna Hagström omaavat myös mahdollisuudet yltää ainakin finaaliin kotiyleisön kannustamina.

USA:n Jessie Diggins jatkaa väkivahvassa vireessä: siitä todisteena perjantain Falunin perinteisen kympin huikea neljäs sija. Selkeästi paremmin vapaalla yleensä suorittava Diggins on takonut hyvää jälkeä vapaan sprinteissä ja Falunin radan pitkä laskuosuus suosinee Digginsiä. Maailmancupin kokonaiskilpailun kärkisijoista kamppaileva Diggins on lauantain kisassa jopa mahdollinen voittaja.

Norjan Tiril Udnes Weng jatkaa vahvassa vireessä. Drammenin sprinttikolmosen kymmenes sija perjantaina Falunissa oli alakanttiin, mutta sprinteissä Weng on yleensä ollut finaalivauhdissa.

Saksan Laura Gimmler on tehnyt vahvan tason noston tälle kaudelle ja alkaa olla vakiokasvo naisten sprinttifinaaleissa. Drammenissa Gimmler ylsi jo neljänneksi. Helmikuulta löytyy myös vapaan sprintin finaalipaikka Toblachista.

Sveitsin Nadine Fähndrich hallitsi alkukaudella naisten sprinttejä, mutta vire katosi MM-kisojen alla. Drammenissa Fähndrich oli hyvässä vauhdissa, mutta kaatui välierähiihdossaan. Vapaalla paremmin suorittavaa Fähndrichiä ei kannata unohtaa Falunin kärkispekulaatioista.

USA:n Julia Kern on ollut vahva maailmancupin sprinteissä läpi kauden ja kuuluu Falunin finaalisuosikkeihin. Molemmat hiihtotavat taitava Kern oli Drammenissa finaalin kuudes. Vapaalla hän ylsi finaaliin tammikuussa Livignossa.

Suomalaisodotukset vapaan sprintissä ovat matalalla. Niskanen metsästää kokonaiscupin kannalta tärkeitä pisteitä ja saattaa heikoimmassa lajissaankin meikäläisten ykkönen. Suomalaisista sprintissä hiihtävät myös Eevi-Inkeri Tossavainen, Jasmin Kähärä, Tiia Olkkonen ja Anni Alakoski.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten sprintti, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi