Onko kenestäkään Linn Svahnin pysäyttäjäksi Gomsin vapaan sprintissä?


Naisten sprintin hallitsijaksi palannut ruotsalainen on jälleen suursuosikki voittajaksi. Suomalaisodotuksia kisaan ei juurikaan ole.
Veijo Vaakanainen: 26.01.2024 18:57Hiihto
Onko kenestäkään Linn Svahnin pysäyttäjäksi Gomsin vapaan sprintissä?
Kuva: Vilma Laaksonen (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Linn Svahn.
Naisten sprintti (v), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Maastohiihdon maailmancupin kilpailuviikonloppu Sveitsin Gomsissa jatkuu lauantaina vapaan hiihtotavan sprinteillä. Raskaalla ladulla ja korkeahkossa ilmanalassa kisassa nähdään todennäköisesti varsin suuria tasoeroja.

Gomsin sprinttiradalla hiihtäjille tarjotaan varsin kovaa haastetta. Rata lienee lauantain sprintissä varsin samankaltainen kuin 2018 paikkakunnalla järjestetyissä nuorten MM-kisoissa. Tuolloin naisten vapaan sprintissä eroja mitattiin paikoitellen enemmän kalenterilla kuin sekuntikellolla.

Ykkössuosikki varmasti raskaaseen sprinttipäivään on helppo nimetä. Kauden edetessä on käynyt varsin selväksi, että Linn Svahn on täyteen kisakuntoon palauttuaan ottanut takaisin kahden kauden ajan muilla lainassa olleen sprinttivaltikan. Hurjasta voitontahdostaan tunnettu tulisieluinen ruotsalainen tulee Gomsiin kolmen kilpailun voittoputkessa.

Kun Svahnin pitkä voitoton putki katkesi Toblachissa, on hän kilpailu toisensa jälkeen vienyt voiton nimiinsä yhä ylivertaisemmalla tavalla. Oberhofissa viikko sitten haastajat olivat jo aivan voimattomia ruotsalaisen ylivallan edessä.

Tästä syystä Svahn on selkeä ykkössuosikki lauantain sprinttiin. Hänen maannaisensa Jonna Sundling saattaa etenkin karsinnassa Svahnia haastaa, mutta erävaiheessa hallitsevan sprintin olympiavoittajan ja kaksinkertaisen maailmanmestarin iskukyky riittää hurjaa joukkuekaveriaan vastaan.

Ruotsin timanttisesta sprinttijoukkueesta on nostettava podiumsuosikiksi myös aiemmin selvästi parempana distanssimatkojen hiihtäjänä tunnettu Frida Karlsson. Ruotsalainen on päässyt Tour de Skin jälkeen ehkä koko uransa kovimpaan kuntoon, mistä yksi merkki oli Oberhofissa uran ensimmäinen sprinttipodium.

Perinteisen sprintti on ehkä lähtökohtaisesti Karlssonille astetta parempi matka, mutta myös vapaan sprintit ovat häneltä sujuneet varsin mallikkaasti. Etenkin Gomsin kovia kestävyysominaisuuksia mittaava rata voi olla Karlssonille todella otollinen. Toinen peräkkäinen sprinttipodium ei siis olisi yllätys.

Ruotsin joukkueesta on nostettava mahdolliseksi yllättäjäksi myös Moa Lundgren, koska aiemmin mainitussa Gomsin nuorten MM-kisojen sprintissä Lundgren oli täysin ylivoimainen. Radan siis pitäisi ainakin olla Lundgrenin ominaisuuksille täydellisesti sopiva.

Ruotsalaisten ohella kuumin suosikki kisan kärkitaistoon on Yhdysvaltain Jessie Diggins. Maailmancupin johtaja kuuluu huikean kovana yleishiihtäjänä Karlssonin ohella siihen joukkoon, joille radan pituus, raskaus ja korkea ilmanala ovat täydellinen yhdistelmä. Diggins on finaaliin päästessään varmasti vaikea voitettava.

Norjalasnaisia kohtaan odotukset ovat paljon tavallista vaisummat, kun maan ykköstykki Kristine Stavås Skistad päätti hänelle vaisun Oberhofin jälkeen jättää väliin Gomsin viikonlopun. Viime vuoden maailmancupin kokonaisvoittaja Tiril Udnes Weng tosin vaikuttaisi sekaviestin perusteella olevan jo astetta terävämpi kuin viime viikolla.

Sveitsin naishiihdon suuri yksinäinen Nadine Fähndrich tähtäsi kotikisoihin jättämällä viime viikon kokonaan välistä. Fähndrichille Gomsin sprintti on varmasti yksi koko kauden tärkeimmistä kisoista ja hän janoaa menestystä kotiyleisönsä edessä. Tämän kauden aiempien näyttöjen perusteella kärkitaisto mennee kuitenkin liian kaukana.

Saksan vahvimmat valtit lienevät Victoria Carl ja Laura Gimmler. Kumpaakaan tosin tuskin nähdään aivan terävimmässä kärjessä. Carlin kovin lyönti tältä kaudelta tuntuu olevan takanapäin ja Oberhofissa finaaliin hiihtäneelle Gimmlerin perinteinen on vapaata mieluisampi etenemismuoto.

Suomalaisnäkökulmasta todennäköisin lopputulos on se, ettei yksikään nainen selviydy 12 parhaan joukkoon. Jasmi Joensuulla ja Jasmin Kähärällä saattaisi siihen olla mahdollisuuksia, mutta se vaatii hyvin todennäköisesti tuuria aikavertailujen kanssa.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten sprintti (v), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi