Jatkuuko ruotsalaiskomento naisten sprintissä Salpausselän kisoissa? Säväyttääkö Jasmi Joensuu?


Naisten sprintissä on viime aikoina totuttu ruotsalaishallintaan. Lahdessa länsinaapurit eivät ole kuitenkaan juhlineet.
Etusuora: 25.02.2022 18:04Hiihto
Jatkuuko ruotsalaiskomento naisten sprintissä Salpausselän kisoissa? Säväyttääkö Jasmi Joensuu?
Kuva: Susan Seppälä (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Jasmi Joensuu.
Naisten sprintti, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Vasta vajaa viikko on vierähtänyt Pekingin talviolympialaisten päätöksestä, mutta maailmancup jatkuu jo Lahdessa Salpausselän kisojen merkeissä.

Maastohiihdon osalta kisat käynnistyvät lauantaina vapaan hiihtotavan sprinteillä. Sama kisamuoto oli ohjelmassa myös Pekingissä pari viikkoa sitten. Tuolloin olympiakultaa hiihti suvereenilla esityksellä Ruotsin Jonna Sundling ennen maannaistaan Maja Dahlqvistia ja USA:n Jessie Digginsiä.

Aiemmin puhtaana sprintterinä tunnettu Sundling säväytti olympialaduilla sprintin lisäksi viestin ankkuriosuudella sekä kisojen päätösmatkalla 30 km (v) yhteislähtökilpailussa, jossa sijoittui peräti neljänneksi vain kaksi sekuntia pronssille hiihtäneelle Kerttu Niskaselle hävinneenä.

Alkukauden kisassa kätensä loukannut Sundling palasi Pekingissä laduille niin hirmuisessa vireessä, että mikäli olympiakeikka ei paina liikaa jäsenissä, tullee ruotsalaistykki kirjaamaan nimensä historiankirjoihin myös Salpausselän kisojen sprinttivoittajana.

Viime vuonna naisten sprinttiä dominoineet ruotsalaiset ovat menestyneet Lahdessa yllättävän heikosti. Ainoa ruotsalaisvoittaja Salpausselän kisojen naisten sprintissä löytyy vuodelta 2005, jolloin Lina Andersson hiihti voittoon.

On kuitenkin oletetttavaa, että sprinttimarkkinoita tällä(kin) kaudella hallinneet ruotsalaiset nousevat Lahdessakin kärkipaikoille Sundlingin ja Dahlqvistin johdolla. Alkukauden maailmancupin kisoja hallinnut Dahlqvist osoitti Pekingissä tosin kuolevaisuutensa ja oli täysin aseeton Sundlingia vastaan.

Hurjasta ruotsalaisnipusta kannattaa huomioida ajoissa myös Anna Dyvik, Emma Ribom, Moa Lundgren ja etenkin olympiajoukkueesta rimaa hipoen pudonnut Johanna Hagström. Hagström on napannut tällä kaudella maailmancupin sprinteistä kaksi hopeasijaa.


Onko Lahdessa Jessie Digginsin voiton vuoro?


Ruotsalaisten ohella sprinttikisan suosikiksi on nostettava Pekingissä loistanut USA:n Jessie Diggins. Monipuolinen yhdysvaltalainen olympialaisissa podiumille sekä kisojen lyhimmän että pisimmän kilpailun jälkeen. Vapaan sprintissä Diggins oli kolmas ja päätösmatkalla 30 km (v) yhteislähdössä hurjan taistelun jälkeen toinen.

Diggins on viihtynyt Lahdessa, sillä CV:stä löytyy kaksi sprintin kakkossijaa: 2016 maailmancupista ja 2017 MM-kisoista. Tälläkin kertaa hurjakuntoinen Diggins pystyy sijoittumaan paremmalla hiihtotavallaan kärkikolmikkoon. Vahvana sauvoitta luistelijana Lahden sprinttiradan pitkä loppuliuku sopii hänelle mainiosti.


Falla dominoinut Salpausselän sprinttiä, nyt muiden vuoro


Norjan 31-vuotias Maiken Caspersen Falla on viihtynyt Lahdessa poikkeuksellisen hyvin. Parin viime vuoden aikana aivan maailman terävimmästä sprinttikärjestä pudonnut Falla on suorastaan dominoinut Salpausselän kisojen pikapyrähdystä. Hän on nimittäin voittanut Lahdessa kolmen viimeisintä maailmancup-sprinttiä ja välissä vielä MM-kullan!

Tällä kertaa Falla ja Tiril Udnes Weng eivät ole kuitenkaan mukana Norjan joukkueessa, joten menestyspaineet jäävät muille norjalaisurheilijoille. Vuonomaan ykkösnimeksi nousee Mathilde Skjærdalen Myhrvold, joka säväytti Lenzerheiden vapaan sprintin kakkossijallaan, mutta jäi Pekingissä kauas kärjestä. Podiumille nouseminen olisi tällä kertaa pienoinen yllätys.


Nouseeko Lampic normaalitasolleen?


Pekingin korkeassa ilmanalassa alisuorittanut Slovenian Anamarija Lampic on edelleen yksi maailman parhaista sprinttereistä, eikä heikkoon olympiamenestykseen kannattaa tuijottaa liikaa. Tämän kauden vapaan sprinteistä plakkarista on kolme kolmossijaa. Lahdessa Lampic ei ole kuitenkaan neljällä yrittämällä yltänyt edes välieriin.

Sveitsin Nadine Fähndrich on myös vapaan sprinteissä yksi ehdokas podiumille. Olympiafinaalissa viidenneksi yltänyt Fähndrich on napannut yhden podiumpaikan tällä kaudella oltuaan Davosin vapaan sprintissä toinen niukasti Dahlqvistille hävinneenä. Lahdessa Fähndrich on hiihtänyt kahdesti peräkkäin välieriin. Fähndrich osoitti olevansa vireessä olympialaisten jäljiltä voitettuaan Helsingin Stadion Sprintin torstaina.


Suomalaiset haastajina kotiladuillaan


Suomalaisnaisilla on ollut vaikeuksia vapaan hiihtotavan sprinteissä. Suurempi menestys olisi tälläkin kertaa yllätys, joskin olympialaisten sprintissä sauvarikosta kärsinyt ja viestijoukkueesta pudonnut Jasmi Joensuu haluaa varmasti näyttää, että potentiaalia löytyy vapaallakin hiihtotavalla taisteluun finaalipaikasta.

Joensuun lisäksi eniten suomalaisista sprinttikisasta odotetaan Krista Pärmäkoskelta. Olympialaisissa urakoinut Pärmäkoski on hyvässä kunnossa, mutta välieräsijoitukset vapaan sprintissä ovat olleet tiukassa. Myös olympiakävijä Katri Lylynperällä on onnistuessaan mahdollisuudet taistella välieräpaikasta, vaikka onkin vahvempi perinteisellä hiihtotavalla.

Olympialaisten sprintissä hiihtänyt Jasmin Kähärä ei hiihdä Lahdessa, vaan metsästää samaan aikaan mitalia nuorten MM-hiihdoissa Norjan Lygnassa.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten sprintti, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi