Mihin riittää Johanna Matintalon vauhti Les Rousses’n sprintissä? Murtautuuko Linn Svahn Ruotsin MM-joukkueeseen?


Suomen ykköstykki perinteisen sprintissä on MM-menestystä janoava Johanna Matintalo. Kansainvälisesti mielenkiintoisin nimi on pitkän tauon jälkeen paluuta huipulle tekevä Linn Svahn.
Veijo Vaakanainen: 27.01.2023 19:18Hiihto
Mihin riittää Johanna Matintalon vauhti Les Rousses’n sprintissä? Murtautuuko Linn Svahn Ruotsin MM-joukkueeseen?
Kuva: Mirka Salo (Ruka Nordic)
Veikkaus
Johanna Matintalo.
Naisten sprintti (p), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Les Rousses’n kolmipäiväinen viikonloppu hiihdon maailmancupissa jatkuu lauantaina perinteisen hiihtotavan sprinteillä. Sprinttipäivät eivät yleensä ole tuoneet suomalaisille juuri menestystä, mutta parin viime kauden aikana perinteisen sprintissä on tapahtunut hyvää kehitystä.

Ennakkoon parasta menestystä lauantaina voi odottaa Johanna Matintalolta, joka nousi jo edellisessä perinteisen sprinttistartissaan palkintokorokkeelle Beitostölenissä. Kaiken panostuksen sprinttiin laittanut Matintalo on mahdollisesti jopa potentiaalinen mitalitoivo MM-Planicassa.

Viime viikon suoritus Tampereen SM-kisoissa jätti kuitenkin kysymysmerkkejä, vaikka Matintalo voiton ottikin. Hän joutui SM-taistossa yllättävän tiukille ja erityisesti karsintahiihto oli todella tukkoinen.

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Matti Heikkinen totesi useamman kerran oman uransa aikana, että kotimainen dominanssi antaa mahdollisuuden kansainväliseen menestykseen.sellaisesta ei Tampereella näkynyt merkkiäkään Matintalon otteissa.

Jo perjantain kisat Les Rousses’ssa tosin näyttivät, että maailmancupin kisojen ja SM-kisojen tuloslistat voivat olla hyvinkin erilaisia. Lauantai näyttää, onko Matintalo valmis taistelemaan kovia ruotsalaisia vastaan palkintosijoista.

Antaako Linn Svahn tarvittavat MM-näytöt?


Voittotaiston suurimmat suosikit ovat siis tälläkin kertaa ruotsalaisia. Viikko sitten Livignossa sinikeltaiset värit vyöryivät kisan kärkeen, eikä mikään viittaa siihen, että tilanne olisi erilainen Les Rousses’sa, vaikka hiihtotapa vaihtuukin.

Livignon kisoissa nähtiin kaksi mielenkiintoista kansainvälistä comebackia, kun Jonna Sundling palasi sairastelutauon jälkeen maailmancup-kuvioihin voitokkaasti sekä koko viime kauden sivussa ollut Linn Svahn, joka sijoittui viidenneksi. Sundling on tälläkin kertaa suuri voittajasuosikki.

Svahnin tilanne on astetta mielenkiintoisempi, sillä hänellä on lauantaina käytännössä ainoa mahdollisuus osoittaa kuuluvansa Ruotsin MM-joukkueeseen. Livignon suoritus oli jo hyvä näyttö etenkin voitokkaassa parisprintissä, mutta Ruotsin joukkue on niin kivenkova, että Les Rousses’sa Svahnin on pystyttävä vähintään samaan tulokseen kuin viime viikolla.

Sundlingin ja Svahnin lisäksi ruotsalaisista voittajasuosikkeihin kuuluvat kauden kaksi ensimmäistä maailmancupin sprinttiä voittanut Emma Ribom sekä vaisuhkon Tourin jälkeen Livignossa taas astetta pirteämmin esiintynyt Maja Dahlqvist. Ruotsalaiset ovat erittäin vaikeita voitettavia, ja sinikeltainen kolmoisvoitto onkin lauantaina todennäköisin lopputulos.

Ruotsalaisia haastamaan pystynee ainakin Norjan Lotta Udnes Weng, joka voitti Tour de Skillä perinteisen sprintin ja sijoittui toiseksi Beitostölenissä Nadine Fähndrichin takana, joka sosiaalisen median perusteella ei ole mukana Les Rousses’sa.

Norjalaisista mielenkiintoinen nimi on myös Kristine Stavås Skistad, joka ei toistaiseksi maailmancupissa ole loistanut tällä kaudella, mutta hänen menonsa oli vakuuttavaa sekä Falunin Skandinavia Cupissa että Norjan mestaruuskisoissa. Skistad voi olla jokerikortti jopa voittotaistoon.

Suomalaisista kisassa nähdään mukana ainakin Jasmi Joensuu, Katri Lylynperä ja Krista Pärmäkoski. Heillä kaikilla on mahdollisuudet nousta ainakin välierävaiheeseen mukaan.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten sprintti (p), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi