Jatkuuko suomalaisnaisten sähäkkä sprinttivire myös Lillehammerissa?


Suomalaisten ykköstoivot sprintissä ovat Katri Lylynperä ja Jasmi Joensuu. Suurimmat voittajasuosikit ovat jälleen ruotsalaisia.
Veijo Vaakanainen: 02.12.2021 18:58Hiihto
Jatkuuko suomalaisnaisten sähäkkä sprinttivire myös Lillehammerissa?
Kuva: Riitta Tiermas (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Katri Lylynperä.
Naisten sprintti, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Viime perjantaina Rukalla koettiin suomalaisittain huikea sprinttipäivä. Naisten sprinttien seuraaminen hiihdon maailmancupissa on ollut suomalaisnäkökulmasta tuskaista, mutta kauden 2021/2022 avaus antoi lupauksia siitä, että suomalaiset pystyvät monien vuosien jälkeen taistelemaan tasapäisesti maailman sprinttieliitin kanssa.

Kotiyleisön edessä nähtyjen huikeiden esitysten jälkeen odotukset ovat luonnollisesti korkealla myös Lillehammerissa. Tosin ennen suurempaa hehkutusta on pakko todeta, että tällä kertaa menestyminen on kovemman työn takana.

Rukasta poiketen hiihtotapa on tällä kertaa vapaa eikä kotiyleisöä ole tällä kertaa tukemassa. Kaiken lisäksi vastaan asettuu armada punapukuisia norjalaisia.

Katri Lylynperällä ja Jasmi Joensuulla on kuitenkin varmasti suuret odotukset perjantaiseen kisaan. Molemmat ovat panostaneet tälle kaudelle erityisesti vapaan sprinttiin, koska sama matka odottaa myös helmikuussa olympialaisissa. Lillehammerissa nähdään ensimmäisiä viitteitä siitä, missä he menevät olympiamatkalla kansainvälisiin huippuihin verrattuna.

Rukan perusteella molemmilta voidaan hyvin odottaa pääsyä välierävaiheeseen. Finaalipaikka sen sijaan vaatinee huippuonnistumista, mutta viime viikon perusteella sitäkään ei voi pitää mahdottomana.

Rukan voittaja Maja Dahlqvist on suurin voittajasuosikki myös Lillehammerissa. Dahlqvistille sopivat sprintissä molemmat hiihtotyylit ja kaikki maastot, joten alkukauden hiihtojen perusteella hän on muille kilpailijoille erittäin vaikea voitettava.

Dahlqvistin perässä viime viikolla kakkoseksi sijoittunut Johanna Hagström on vahva haastaja maannaiselleen myös tänä perjantaina. Ruotsalaisista kannattaa seurata erittäin tarkasti myös Emma Ribomia, joka pääsee sairastelujen jälkeen avaamaan kautensa Lillehammerissa.

Ruotsalaisten suurimmaksi haastajaksi on nostettava Sveitsin Nadine Fähndrich. Vapaa hiihtotapa on ollut hänelle sprinteissä selvästi perinteistä parempi, ja Jällivaaran avauksessa sveitsiläinen näytti olevan vapaan sprintissä todella terävässä kunnossa. Jos Fähndrichillä on perjantaina huippupäivä, saa Dahlqvistkin näyttää ladulla parasta osaamistaan, jos aikoo sveitsiläishaastajansa kukistaa.

Kokenut sprinttikonkari Maiken Caspersen Falla näytti Rukalla, että hän on jälleen kerran valmis taistelemaan palkintosijoista. Alkukaudesta sairastelleen Fallan hiihto oli kauden alkuun jopa yllättävänkin terävää, joten kotiyleisönsä edessä häneltä voi odottaa vahvaa tekemistä. Tosin Fallalle viime vuosina perinteinen on ollut aavistuksen menestyksekkäämpi hiihtotyyli.

Jessie Diggins yllätti monet paukuttamalla Rukalla perinteisen sprintissä koko joukon kovimman karsinta-ajan. Vahva karsintavauhti ei tuolloin vielä kantanut puolivälieriä pidemmälle, mutta olisi tyhmää olla mainitsematta häntä yhtenä Lillehammerin sprintin voittajasuosikeista.

Digginsin lisäksi yhdysvaltalaisista ei missään nimessä saa unohtaa myöskään Rosie Brennania. Viime kaudella Davosissa vapaan sprintin voittoa juhlinut Brennan on jälleen kerran mainiossa alkukauden kunnossa, joten hänen nimensä voi hyvinkin löytyä tulosluettelosta varsin korkealta.

Jokerikortti sprintin kärkitaistoon voisi olla Norjan Kristine Stavås Skistad. Viime kausien aikana odotuksia vaisummin pärjännyt juniorimenestyjä on parhaimmillaan vapaan sprintissä, joten jos hän on edes lähellä parasta iskukykyään, ei finaalipaikka tai jopa palkintosija olisi mikään jättiyllätys.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten sprintti, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi