Pystyykö Tiril Udnes Weng päihittämään lähes lyömättömät ruotsalaiset Lillehammerin naisten sprintissä? Jatkuuko Jasmi Joensuun vahva sprinttivire?


Ruotsalaisnaiset ovat naisten sprintissä totutun vahvoja, mutta lauantaina Tiril Udnes Wengillä on mahdollisuus päihittää ruotsalaiset kilpasisarensa ja juhlia uransa ensimmäistä maailmancupin osakilpailuvoittoa. Suomalaisodotukset kohdistuvat Rukalla säväyttäneeseen Jasmi Joensuuhun.
Veijo Vaakanainen: 02.12.2022 19:30Hiihto
Pystyykö Tiril Udnes Weng päihittämään lähes lyömättömät ruotsalaiset Lillehammerin naisten sprintissä? Jatkuuko Jasmi Joensuun vahva sprinttivire?
Kuva: Sari Haapala (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Tiril Udnes Weng.
Naisten sprintti (v), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Naisten maastohiihdon maailmancupin viides henkilökohtainen kilpailu on vuorossa lauantaina Norjan Lillehammerissa. Tällä kertaa kisaohjelmassa on sähäkkä vapaan hiihtotavan sprintti.

Lillehammerin ampumahiihtostadion ei tarjoa normaalimatkoille kovinkaan rankkoja nousupätkiä, mutta haasteet tulevat palauttavien pätkien vähyydestä. Tämä korostuu erityisen paljon sprinttiradalla, joka on varsin pienestä korkeuserosta huolimatta petollisen rankka.

Erityisen työlään sprinttiradasta tekee sen loppuosa. Toisin kuin monilla muilla paikkakunnilla, stadionille ei lasketa, vaan sinne noustaan varsin pitkä ja jyrkkenevä nousu, jonka jälkeen stadionalueella on hyvin pitkä tasainen työpätkä. Jos hiihtäjä on viimeisen nousun päällä aivan hapoilla, tulee lopputasaisesta erittäin pitkä ja kivinen.

Kun naisten sprintti on ohjelmassa, on monien ensimmäinen ajatus se, että edessä on sinikeltaiset ruotsalaisjuhlat. Tämä toteutui myös Rukalla, jossa Ruotsin väkivahvat sprintterit juhlivat kaksoisvoittoa, vaikka hallitseva olympiavoittaja ja maailmanmestari Jonna Sundling oli poissa ja maan kakkossprintteri Maja Dahlqvist kompuroi itsensä ulos voittotaistosta viimeisessä mutkassa.

Tällä kertaa ruotsalaiset voivat kuitenkin saada kovan haasteen Norjan Tiril Udnes Wengistä. Rukalla kolmanneksi sijoittunut Weng on ollut alkukaudesta vahvempi kuin koskaan ja Lillehammerin rata sopii hänelle erinomaisesti. Vuosi sitten Udnes Weng juhli juuri tällä radalla uransa ensimmäistä podiumia ollen tuolloin kolmas.

Tämän kauden alussa Tiril Udnes Weng on ollut huomattavasti parempi kuin vuosi sitten, joten sen valossa hänet voi nostaa jopa kilpailun ykkössuosikiksi, mutta ainakin ruotsalaisten suurimmaksi haastajaksi. Toki päivät eivät ole koskaan toistensa kaltaisia, joten viime vuoden tuloksista ei voi päätellä mitään suoraan lauantain kilpailuun.

Kauden alun ja viime vuotisten tulosten perusteella voi kuitenkin olettaa, että Udnes Wengin lisäksi kärkitaistossa nähdään myös viime kauden Lillehammerin voittaja Maja Dahlqvist sekä Rukalla uransa avausvoiton saalistanut Emma Ribom. Myöskään Rukan kakkosen Johanna Hagströmin menestykselle ei voi antaa kovin suurta kerrointa.

Sama pätee myös Yhdysvaltain Jessie Digginsiin, joka juhli voittoa perjantain kympillä ja oli viime vuonna Lillehammerin vapaan sprintissä kakkonen Dahlqvistin jälkeen. Vaikka Rukalla Digginsin sprinttiotteet eivät olleet odotetun kaltaisia, nostaa hiihtotavan vaihtuminen perinteiseltä vapaalle hyvin paljon yhdysvaltalaisen menestysmahdollisuuksia.

Sveitsin Nadine Fähndrich jätti perjantain kilpailun väliin ja keskittyi lauantaiselle päämatkalleen. Viime kauden päätteeksi suomalaisen suksimerkin hylännyt Fähndrich kuuluu lauantaina niihin hiihtäjiin, joiden palkintokorokesija ei hyvin todennäköisesti yllättäisi ketään.

Jokerikortti lauantain kilpailuun voisi olla Saksan Victoria Carl. Viime vuonna olympialaisissa parisprintin loppusuoralla Jonna Sundlingin tyrmännyt Carl sivusi perjantaina uransa parasta maailmancupin sijoitusta ollen kympin vapaalla kuudes. Huippukunnossaan Carl on erinomainen vapaan sprintteri, mistä osoituksena on esimerkiksi finaalipaikka Seefeldin MM-kisoista vuodelta 2019.

Potentiaalinen haastaja kärkitaistoon on myös Norjan Kristine Stavås Skistad, joka on parin vaikeamman kauden jälkeen taas päässyt huippuvireeseen. Kauden alussa nähdyt vahvat otteet perinteisen sprinteissä lupaavat varsin paljon lauantaille, sillä aiemmin Skistad on ollut vapaalla varsin selkeästi parempi kuin perinteisellä.

Kärkitaiston haastajiin on Rukan perusteella nostettava myös Jasmi Joensuu. Ensimmäistä kertaa urallaan finaaliin asti yltänyt Joensuu oli lopputuloksissa hienosti neljäs ja osoitti, että hän jaksaa nyt paljon paremmin vastata kansainväliseen vauhtiin välierävaiheessa kuin aiemmin urallaan.

Vuosi sitten Joensuu oli Lillehammerissa mukana kahdentoista parhaan joukossa, mutta hyytyi uuvuttavalla lopputasaisella välierissä. Jos Rukan vire jatkuu, voisi olettaa, ettei vastaavaa tummumista tänä vuonna tapahdu. Tosin on arvoitus, kuinka vaisusti sujunut normaalimatkan kilpailu perjantaina vaikuttaa Joensuun iskukykyyn hänen viikonlopun päämatkallaan.

Suomalaisista yllätysvalmis on myös Jasmin Kähärä, joka hiihti Rukalla uransa parhaan perinteisen sprintin. Vuosi sitten Kähärä teki juuri Lillehammerissa kansainvälisen läpimurtonsa nousten ensimmäistä kertaa mukaan kolmenkymmenen parhaan hiihtäjän erävaiheeseen. Tänä vuonna Kähärä oli jo Rukalla selvästi parempi kuin vuosi sitten, joten Lillehammerista on loogista odottaa pääsyä välieriin.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten sprintti (v), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi