Riittääkö Jasmi Joensuun ja Johanna Matintalon vauhti finaaliin asti? Voittotaistossa Skistad haastaa jälleen ruotsalaiset


Perinteisen sprintissä on myös suomalaisittain pieniä menestystoiveita. Palkintosijat menevät kuitenkin jälleen todennäköisesti länsinaapureihin.
Veijo Vaakanainen: 18.01.2024 19:38Hiihto
Riittääkö Jasmi Joensuun ja Johanna Matintalon vauhti finaaliin asti? Voittotaistossa Skistad haastaa jälleen ruotsalaiset
Kuva: Teemu Moisio / PTB Creative (Ruka Nordic)
Veikkaus
Jasmi Joensuu.
Naisten sprintti (p), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Maastohiihdon maailmancupissa palataan jälleen normaaliin kisarytmiin yhden viikonlopun tauon jälkeen. Saksan Oberhofissa kisataan perjantaina perinteisen sprintit, lauantaina 20 kilometrin perinteisen yhteislähdöt ja sunnuntaina viestit.

Perinteisen sprinttiä ei ole kisattu Oberhofissa 14 vuoteen ja edellisestä kerrasta ei ole kovinkaan positiivisia muistoja. Tuolloin kisasta tuli lähes pelleilyä, kun lukuisat hiihtäjät löysivät itsensä lumen pinnasta tiukassa jäisessä mutkassa.

Tälläkin kertaa tarjolla on haasteellista olosuhdetta, joten on toivottavaa, että kisajärjestäjät olisivat saaneet radan parempaan kuntoon kuin edellisellä yrityksellä. Tosin myös Oberhofin rataa on saatettu muokata tuon kilpailun kokemusten pohjalta.

Naisten perinteisen sprintissä Suomella on kaksi potentiaalista haastajaa, joilla voi hyvänä päivänä voi olla mahdollisuudet nousta kuuden parhaan joukkoon. Jasmi Joensuu oli jo Rukalla finaalissa ja Johanna Matintalo vaikuttaisi puolestaan olevan Otepään Skandinavia Cupin perusteella nousukunnossa.

Joensuun kohdalla ongelma on tosin hyvin usein ollut ensimmäisessä erävaiheessa niukka karsiutuminen loppukiritappion jälkeen. Joensuun potentiaalista on puhuttu jo useamman vuoden ajan, mutta liian usein Vantaan Hiihtoseuran urheilija on ollut maailmancupin sprintin tuloslistalla 13:s, eli paras erävaiheessa karsiutunut.

Matintalo puolestaan uhkui rajua tuloskuntoa viikko ennen maailmancupin alkua, mutta juuri ennen Rukaa tullut korona pilasi alkukauden totaalisesti. Viikko sitten Otepäässä meno oli jo paljon parempaa, mutta sprintin loppukilpailuvaiheessa tarvittava terävyys puuttui edelleen.

Tiivistäen suomalaistoiveita perjantain kilpailuun siis on, mutta valitettavasti sekään ei olisi yllätys, jos yksikään suomalainen ei välierävaiheeseen asti yltäisi. Matintalon ja Joensuun lisäksi hyvänä päivänä 12 parhaan joukkoon voivat yltää myös Kerttu Niskanen sekä alkukauden iloinen yllättäjä Tiia Olkkonen.

Voittotaistossa nähdään hyvin todennäköisesti tälläkin kertaa tutut nimet. Ruotsin kovat tykit Linn Svahn, Jonna Sundling, Emma Ribom sekä pikkuhiljaa parempaan vireeseen pääsevä Maja Dahlqvist lähtevät taistelemaan yhtenä rintamana norjalaista nemesistään Kristine Stavås Skistadia vastaan. Ruotsalaisista myös Johanna Hagström antaa tulitukea joukkuetovereilleen.

Ruotsin ja Skistadin välinen taisto on ollut yksi kauden tulisimmista taistoista. Viime kevätkaudella maailman ykkössprintteriksi noussut Skistad on sanonut esimerkiksi, ettei hän halua olla vihollistensa kanssa missään tekemisissä kisojen ulkopuolella. Lisäksi hän on antanut katkeria kommentteja siitä, kuinka ruotsalaiset hiihtävät joukkueena häntä vastaan.

Perjantaina tässä tuimassa taistossa nähdään seuraava näytös. Ruotsalaisilla on jälleen etulyöntiasema, kun he todennäköisesti voivat yhteispelillä estää Skistadin pääsyn loppusuoralle parhaista asemista. Tosin Oberhofissa lopputasainen on hyvin pitkä, joten maailman parhaana tasatyöntäjänä Skistadilla voi hyvinkin olla mahdollisuus palata jälleen voittajaksi.

Norjalaisista perjantaina kannattaa seurata myös kauden ensimmäiseen maailmancupin osakilpailuunsa starttaavaa viime vuoden maailmancupin ykköstä Tiril Udnes Wengiä. Juuri ennen kauden alkua pahan koronan sairastanut Weng hiihti jo varsin lupaavasti Skandinavia Cupissa, mutta aivan kovimpaan kärkitaistoon hän tuskin yltää.

Myöskään viime vuonna useamman sprintin voittanut Nadine Fähndrich ei ole ollut aivan vastaavassa vireessä kuin menneellä kaudella. Hän lienee mukana vähintään välierissä, mutta tuskin pääsee mukaan palkintosijataistoon.

Kotiyleisön suurin suosikki on Victoria Carl. Alkukaudesta vahvassa vireessä ollut saksalainen ei onnistunut Tour de Skillä aivan kovien odotusten mukaisesti, mutta on varmasti kotiyleisön edessä kova vastustaja. Myös muut Saksan urheilijat, kuten esimerkiksi Coletta Rydzek, voivat yllättää.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten sprintti (p), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi