Tour de Skillä lauantaina äärimmäisen tärkeä perinteisen sprintti - suomalaisnaiset kisaan mainioista asemista


Naisten Tour de Skin neljännelle etapille, Oberstdorfin perinteisen hiihtotavan sprinttiin, lähdetään suomalaisittain äärimmäisen kutkuttavista asetelmista.
Etusuora: 31.12.2021 20:08Hiihto
Tour de Skillä lauantaina äärimmäisen tärkeä perinteisen sprintti - suomalaisnaiset kisaan mainioista asemistaVeikkaus
Kerttu Niskanen Rukalla 2019
Naisten sprintti (p), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Kerttu Niskanen on Tour de Skillä kolmen osakilpailun jälkeen edelleen mainioissa asemissa, vaikka menettikin johtajan keltaisen liivin perjantain vapaan kympillä. Sijalle 22 hiihtänyt Niskanen menetti johtoasemansa jäätyään kisan voittaneelle USA:n Jessie Digginsille reilut 40 sekuntia. Diggins nousi kiertueen johtoon 13 sekunnin erolla Niskaseen. Venäjän Natalia Neprjajeva on kokonaiskilpailun kolmosena vain sekunnin päässä Niskasesta.

Krista Pärmäkoski on niin ikään kiertueella mainioissa asemissa kolmen osakilpailun jälkeen. Hän on kokonaiskilpailussa sijalla kuusi ja eroa Digginsiin on vain 44 sekuntia. Perjantain vapaan kisa ei ollut Pärmäkoskellekaan jättimenestys, vaan hän jäi sijalle 12. Eroa kärkeen kertyi kuitenkin vain 22 sekuntia, joten kokonaiskilpailun kannalta takaisku ei ollut merkittävä.

Tourin tilanne on äärimmäisen kutkuttava, sillä kiertueen kärkikymmenikkö mahtuu kolmen osakisan jälkeen minuutin sisään toisistaan. Lauantaina Tour de Skillä on vuorossa äärimmäisen tärkeä osakilpailu, kun Oberstdorfissa hiihdetään perinteisen hiihtotavan sprintti.

Jaossa on rutkasti bonussekunteja, jotka saattavat jopa ratkaista tämän vuoden kiertueen kärkisijat. Sprintin voittaja palkitaan 60 bonussekunnilla, kakkonen 54:llä ja kolmonen 48:lla, kun taas välierien ulkopuolelle jääneet saavat maksimissaan 10 bonussekuntia.

Naisten Tour de Skin tilanne


#UrheilijaAikaero
1.Jessie Diggins 🇺🇸0.00
2.Kerttu Niskanen 🇫🇮+13
3.Natalia Nerpyaeva+14
4.Ebba Andersson 🇸🇪+21
5.Tatiana Sorina+43
6.Krista Pärmäkoski 🇫🇮+44
7.Frida Karlsson 🇸🇪+45
8.Tiril Udnes Weng 🇳🇴+45
9.Anna Kjersti Kalvå 🇳🇴+47
10.Teresa Stadlober 🇦🇹+51
15.Johanna Matintalo 🇫🇮+1.39
16.Anne Kyllönen 🇫🇮+1.43


Lampic sprinttisuosikkina, Diggins ja kumppanit haastavat


Kevään 2021 Oberstdorfin MM-kisoissa sprintti hiihdettiin perinteisellä hiihtotavalla. Tuolloin nyt Tour de Skillä mukana olevista hiihtäjistä finaaliin ylsivät Slovenian Anamarija Lampic (3.) ja Norjan Tiril Udnes Weng (6.). Vuotta aiemmin maailmancupin perinteisen hiihtotavan sprintin ykkönen oli Venäjän Natalia Neprjajeva ennen Lampicia ja USA:n Jessie Digginsiä.

Oberissa menestymään tottunut vahva tasatyöntäjä Lampic lähtee suosikkina lauantain kisaan. Jatkuvasti kärkipään sijoja sprinteissä napsiva slovenialainen menestyy tasaisesti molemmilla hiihtotavoilla ja tekee takuuvarmaa työtä. Viimeisimmästä maailmancupin sprinttivoitosta hänellä alkaa olla jo kuitenkin lähes kaksi vuotta aikaa, sillä viimeisin ykkössija irtosi Tour de Skin osakilpailussa Val di Fiemmessä 4.1.2020. Voittonsa jälkeen Lampic on hiihtänyt 18 maailmancupin sprinttiä, joista on saldona viisi kakkos-, neljä kolmossijaa ja kolme muuta finaalipaikkaa.

Naisten sprinteissä erot ovat kuitenkin tällä hetkellä pienet etenkin, kun maailmancupin ykkösnainen Ruotsin Maja Dahlqvist ei ole mukana kiertueella.

Tämän kauden Tourin avaussprintin voittaja Diggins on yksi todennäköisistä kärkinaisista myös perinteisen sprintissä. Kovassa iskussa kilpaileva jenkki viihtyy Tourilla ja haluaa uusia viimevuotisen kokonaisvoittonsa. Mikäli hän sijoittuu lauantain sprintissä kärkikolmikkoon, saattaa Tourin valtikka hyvinkin säilyä yhdysvaltalaisen hallussa Alpe Cermisin huipulla.

Myös Digginsin maannainen Julia Kern kannattaa huomioida ajoissa lauantaina, vaikka hän onkin profiloitunut enemmän vapaan menijänä. Lenzerheidessa Kern oli vireessä sijoittuen sprintissä peräti neljänneksi.

Sveitsin Nadine Fähndrich hakee varmasti sisuuntuneita hyvitystä Lenzerheiden epäonnistumiselleen. Kotikisassaan karsinnan voittanut Fähndrich rysäytti puolivälierässään kärkipaikalta seinään ja jatkopaikka jäi haaveeksi. Maailman sprinttieliittiin parin viime kauden aikana noussut Fähndrich on ollut piirun verran etevämpi vapaalla hiihtotavalla, mutta on hän yltänyt mc-podiumille perinteiselläkin.

Venäläiset ovat olleet Tourilla hyvässä iskussa. Neprjajeva on kokonaiskisassa mainiosti kolmantena ja esitti vahvoja otteita Niskasen voittamassa 10 km (p) väliaikalähtökisassa. Voitto CV:ssä Oberstdorfin maailmancupin sprintissä lupailee hyvää lauantain kisaan. Tatjana Sorina taistelee myös kokonaiskilpailun kärkisijoista ja omaavat mahdollisuudet kärkitaistoon, kun sprinttiä hiihdetään perinteisellä hiihtotavalla. Perjantain vapaan kympillä Sorina hiihti väkivahvasti kolmanneksi.

Norjalaisista Tiril Udnes Weng on syytä nostaa yhdeksi suurimmista suosikeista lauantain sprintissä. Tiril Weng on hiihtänyt finaaliin kolmessa neljästä viimeisimmästä maailmancupin sprintistä. Kahden parhaan joukkoon hän ei ole tosin vielä yltänyt.

Lenzerheiden vapaan sprintissä kakkossijallaan säväyttänyt Mathilde Myhrvold on kunnostautunut toistaiseksi paremmin vapaalla hiihtotavalla, mutta sen verran häijy esitys Tourin avaussprintissä nähtiin, että menestyksest ei pidä yllättyä perinteiselläkään hiihtotavalla.

Myös perinteisen taitajana tunnettu Anna Kjersti Kalvå on norjalaisista syytä huomioida. Hän yllätti jo Lenzerheidessa yltämällä vapaalla välieriin saakka. Kalvå on ollut tasaisen vahva läpi Tourin ja on kokonaiskisassa mainiosti yhdeksäntenä.

Saksalaishiihtäjiä ei kannata Saksassa hiihdettäessä unohtaa. Alakanttiin Tourin aloittanut Katharina Hennig on varmasti vaarallinen perinteisen kisassa, vaikka sprintti ei olekaan naisen bravuurilaji. Myös koko muu saksalaiskatras omaa saumat ainakin välieriin.

Ruotsin ykköspyssy Oberstdrofissa on sprintteri Johanna Hagström, jonka kausi on kääntynyt hieman alavireiseksi. Kilpailu on äärimmäisen tärkeä luonnollisesti myös Frida Karlssonille, joka epäonnistui Lenzerheiden sprintissä jäätyään karsintaan. Bonussekunnit Oberstdorfista ovat elintärkeitä Karlssonin kokonaiskilpailun metsästyksen kannalta.

Lenzerheidessa finaaliin hiihtänyt Ruotsin Anna Dyvik jätti Tourin kesken ennen Oberstdorfia varmistettuaan paikan Ruotsin olympiajoukkueeseen.

Suomalaisodotukset korkealla


Suomalaisilta odotetaan Oberstdorfin sprintissä vahvaa panosta, kun vuorossa on jälleen perinteisen hiihtotavan kilpailu. Kokonaiskilpailun kannalta kilpailu on kriittinen Kerttu Niskaselle ja Krista Pärmäkoskelle. Puolivälieräpaikka pitäisi raapia vaikka väkisin, jotta bonussekunneissa ei tule (liikaa) tappiota Digginsille, Neprjajevalle ja kumppaneille.

Niskanen yllätti Lenzerheiden vapaan sprintin välieräpaikallaan ja sen myötä Oberstdorfista uskalletaan odottaa vastaavaa menestystä. Täytyy kuitenkin muistaa, ettei Niskanen ole sprintterityyppiä, eikä paikka perinteisen sprintin välierissä ole hänelle todellakaan arkipäivää. Hän on yltänyt edellisen kerran perinteisen sprintissä välieriin vuonna 2014.

Suuremmat menestyspaineet perjantain sprintissä kantaakin Pärmäkoski. Häneltä on realistista odottaa välieräpaikkaa. Nousuvireinen Pärmäkoski oli pettynyt Lenzerheiden kympin nelossijaan, vaikkakin hiihto oli vahvaa loppuun saakka. Pärmäkosken rekordi perinteisen sprinteistä on kohtuullisen hyvä ja jääminen ulos 12 parhaan joukosta olisi jopa pieni pettymys nyt, kun moni sprinttihuippu puuttuu lähtöviivalta.

Kenties jopa eniten suomalaisodotuksia ladataan perjantaina kuitenkin Johanna Matintalon harteille. Kokonaiskisassa sijalla 15 hiihtävä Matintalo viihtyy juuri perinteisen sprintissä, eikä edes finaalipaikka ole Matintalolle utopiaa.

Myös Anne Kyllöseltä on lupa odottaa hyvää panosta perjantain kisassa. Hän on kohonnut vaivihkaa huippuvireeseen. Tästä on osoituksena Lenzerheiden vapaan sprintin 23:s ja 10 km (p) kilpailun 15:s sija. Perjantain vapaan kisassa Kyllönen oli 25:s. Kokonaiskisassa Kyllönen on mainiosti sijalla 16.

Perinteisen sprintti on ollut pitkään Kyllösen leipälajeja ja onkin mielenkiintoista nähdä, mihin eväät riittävät lauantaina.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten sprintti (p), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi