Ribom vs. Skistad Östersundin sprintissä - Onko Johanna Matintalo toipunut finaali-iskuun?


Östersundin maailmancupviikonloppu käynnistyy lauantaina perinteisen hiihtotavan sprinteillä. Naisten kisassa suomalaisodotukset lepäävät Johanna Matintalon harteilla.
Etusuora: 08.12.2023 20:07Hiihto
Ribom vs. Skistad Östersundin sprintissä - Onko Johanna Matintalo toipunut finaali-iskuun?
Kuva: Teemu Moisio (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Johanna Matintalo
Naisten sprintti (p), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Maastohiihdon maailmancupin 2023/24 kolmas kisaviikonloppu käynnistyy Ruotsin Östersundissa lauantaina perinteisen sprinteillä. Kilpailusta on odotettavissa Ruotsin Emma Ribomin ja Norjan Kristine Stavås Skistadin välinen mittelö.

Suomalaisista sompaansa finaalisoppaan pyrkii iskemään koronasta toipunut Johanna Matintalo. Matintalo oli ennen maailmancupin avausta hurjassa vireessä Rukan Suomen Cupissa, jossa jätti muun Suomen sprinttikerman kuin seisomaan stadionin nousussa.

Maailmancupin avaus jäi harmillisesti väliin koronatartunnan vuoksi, mutta Ville Nousiaisen valmennukseen täksi kaudeksi siirtynyt Matintalo uhkui ennen sairastumistaan sen verran väkevää virettä, että finaalipaikka on perinteisen sprintissä realistinen tavoite, mikäli tauti ei ole tuhonnut alkukauden virettä. Voisiko Matintalo hätyytellä jopa palkintopallisijaa Östersundissa?

Toinen suomalaisässä Jasmi Joensuu on puolestaan saanut koronatartunnan, eikä pysty osallistumaan Östersundin maailmancupiin. Kerttu Niskanen ja Katri Lylynperä pystyvät onnistuessaan tavoittelemaan vähintään välieräpaikkaa.


Ribom vastaan Skistad


Emma Ribom nappasi Rukalla alkukauden sprinttivaltikan itselleen ottamalla yllättävänkin selkeän voiton kauden avaussprintissä. Muut palkintosijat menivät viime kauden lopun kisojen voitot kaksintaisteluissa selvitelleille Jonna Sundlingille ja Skistadille.

Aiemmin usein maannaistensa kakkosviulua soittamaan jäänyt Ribom vaikuttaa parantaneen jo aiemmin vahvaa menoaan entisestään tälle kaudelle. Ruotsin kauden avauksessa Jällivaarassa Ribom ja Sundling taistelivat rinta rinnan kisan voitosta Maja Dahlqvistin ja kumppaneiden jäädessä kauas taakse.

Rukalla Ribom oli selvästi vahvin stadionin nousussa ja tikkasi siinä karkuun kovimmilta vastustajiltaan. Dominoiva meno saattaa hyvinkin jatkua Östersundin sprintissä. Ribom on ollut häijyssä iskussa myös distanssikisoissa: tästä osoituksena Jällivaaran vapaan kympin neljäs ja Rukan 20 km kisan seitsemäs sija.

Ribom erottuu Östersundissa kovan ruotsalaisjoukon selkeäksi ykkösnimeksi, sillä Rukalla koronatartunnan saanut Sundling kärsii edelleen koronaoireista, eikä pysty osallistumaan viikonlopun kisoihin.

Skistad ei ole vielä täysin vakuuttanut alkukauden kisoissaan, vaikka ottikin Norjan kauden avauksessa Beitostölenissä niukan voiton ja oli Rukalla kolmas. Rukan pitkä loppunousu ei tasurilla elävää Skistadia aiemminkaan suosinut, joten odotettavissa on, että norjalainen parantaa menoaan ja osallistuu jo Östersundissa tiukasti voittotaisteluun.

Viime keväänä Planican MM-kisoissa viidenneksi jätetty Skistad sisuuntui mitalitta jäämisestä ja napsi MM-koitoksen jälkeen kaikista neljästä maailmancupin sprintistä voitot. Paluu voittokantaan saattaa tapahtua jo Östersundissa ja olisi yllätys, mikäli väkivahva norjalainen ei yltäisi jälleen kolmen kärkeen.

Katso kohteet ja kertoimet

Katso myös: Veikkauksen hiihtostudio: analyysi Östersundin kilpailuista


Ruotsalaishaastajia useampi


Viime kauden sprintticupin voittajan Maja Dahlqvistin alkukausi on ollut vaisu. Ruotsin kauden avauksessa Jällivaarassa irtosi sentään kolmossija kaukana Ribomin ja Sundlingin takana. Rukan karsinta oli Dahlqvistilta katastrofaalinen, sillä tie katkesi jo karsintaan sijalla 34. Jällivaaran maailmancupissa Dahlqvist ei hiihtänyt.

Dahlqvistin harjoituskausi ei mennyt nappiin, mutta todennäköisesti hän parantaa menoaan kauden mittaan. Riittääkö vire kuitenkaan podiumtaistoon vielä Östersundissa?

Rukan vitonen Linn Svahn sai Sundlingin tapaan avausviikonlopun jälkimainingeissa positiivisen koronatestituloksen ja huilasi Jällivaaran viikonlopun. Ilmeisesti sairastelu ei ollut vakavimmasta päästä, kun sprintticupin jo 2020 voittanut 23-vuotias ruotsalainen palaa tositoimiin jo Östersundissa.

Pitkän loukkaantumiskierteen jälkeen viime kauden jälkipuoliskolla maailmancupiin palannut Svahn keräsi tasaisesti finaalipaikkoja kevään kisoissa, mutta palkintopallisijoitukset jäivät haaveeksi. Ehjän harjoittelukauden jälkeen Svahnin olettaisi parantavan, eikä podiumsijasta taistelu Östersundissa saa yllättää ketään, mikäli korona ei ole vienyt kilpailuvirettä alaspäin.

Ruotsi saa marssittaa kotiladuillaan sprinttikisaan peräti 12 hiihtäjää, joten naissprintin hallitsijamaalta saatetaan nähdä hurja nippu hiihtäjiä erävaiheessa, vaikka Sundlingin lisäksi tutuista sprinttimenestyjistä Johanna Hagström ei hiihdä Östersundissa.

Frida Karlsson osoitti Rukan sprintin nelossijallaan olevansa vakavasti otettava tekijä myös sprinttikarkeloissa. On hän toki aiemminkin pystynyt ajoittain sprintissä finaalivauhtia. Rukalla top10-sijoitus oli jo kolmas, joten todennäköisesti Rukan rata suosii Ruotsin distanssihirmua. Poisjääntien myötä Östersundissakaan finaalipaikka ei välttämättä ole utopiaa.

Myös Rukalla välieriin hiihtänyt Moa Lundgren ja distanssikisoissa alkukaudella säväyttänyt Moa Ilar omaavat mahdollisuudet taistella jopa finaalipaikasta.

Katso kohteet ja kertoimet


Skistadille seuraa muista norjalaisista?


Skidstad on kantanut viime aikoina pääosiin vastuun norjalaisnaisten sprinttimenestyksestä. Tiril Udnes Wengin ollessa edelleen sivussa koronan myötä, kohdistuvat katseet muihin hiihtäjiin. Tirilin sisko Lotta Udnes Weng on sykähdyttänyt alkukaudella, joskaan ei sprintissä vaan distanssikisoissa! Weng jäi Rukalla sprintissä peräti karsintaan, mutta 20 km (v) nelossija ja Jällivaaran vapaan kympin kutossija kertovat kuitenkin vahvasta kunnosta.

Tuskin Wengin sprinttiominaisuudet ovat tyystin kadonneet, vaan Rukan epäonnistuminen kuitataan yksittäisenä ohikisana. Viime kaudella ensimmäisen maailmancupvoittonsa Val di Fiemmen perinteisen sprintissä napannut Weng kannattaa huomioida Östersundissa ehdottomasti peleissä. Norjalaisten kauden avanneessa Beitostölenin sprintissä hän oli maalissa toisena niukasti Skistadlle hävinneenä, mutta hänet hylättiin kisan jälkeen ja sijoitettiin finaalin jumboksi sijalle kuusi.

Wengin ja Skistadin kanssa Beitostölenissä voitosta taistellut Ingrid Gulbrandsen oli jo Rukalla kuuma pelikohde, mutta menestys jäi Kuusamossa vaisuksi. Gulbrandsen säväytti Beitostölenin karsinnassa vetämällä yli viiden sekunnin pohjat, joten vauhtia 23-vuotiaalta norjalaiselta löytyy. Ovatko maailmancupin kisat kuitenkin vielä liian kova pala nuorelle norjalaiselle?

Katso kohteet ja kertoimet


Muita mahdollisia menestyjiä


Yhdysvaltalaiset ovat olleet kollektiivisesti hurjassa alkukauden vireessä Jessie Digginsin johdolla. Diggins, Rosie Brennan ja Julia Kern ylsivät Rukan sprintissä välieriin, joten finaalipaikka on mahdollinen koko kolmikolle. Tereza Beranova oli kohmeessa vielä Rukalla, mutta viime kaudella perinteisen sprinteissä säväyttänyt tsekki pystyy huomattavasti parempaan.

Saksalaiset Victoria Carl, Pia Fink ja Laura Gimmler olivat vaisuja Rukan sprintissä, mutta ovat osoittaneet distanssikisoissa vahvaa kuntoa. Jytiseekö Östersundissa myös lyhyemmällä matkalla?

Sveitsin Nadine Fähndrich lukeutuu sprintin kärkinimiin, mutta perinteisellä hiihtotavalla yltäminen finaalivauhtiin olisi pieni yllätys.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten sprintti (p), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi