Pystyykö kukaan pilaamaan ruotsalaisjuhlia naisten sprintissä?


Maja Dahlqvist lähtee suursuosikkina naisten sprinttikilpailuun. Suomalaisodotukset kohdistuvat Jasmi Joensuuhun.

Veijo Vaakanainen: 07.02.2022 11:48Hiihto
Pystyykö kukaan pilaamaan ruotsalaisjuhlia naisten sprintissä?
Kuva: Jyrki Lehto (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Maja Dahlqvist.
Naisten sprintti, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Maastohiihtokilpailut Pekingin olympialaisissa jatkuvat tiistaina vapaan hiihtotavan sprinttikilpailuilla. Naisten kilpailusta odotetaan ennakkoon suurta ruotsalaisjuhlaa.

Vaikka ruotsalaiset eivät toistaiseksi olekaan maastohiihtostadionilla juhlineet, ovat länsinaapurin kisat käynnistyneet erinomaisesti. Toistaiseksi jokaisena kolmena kisapäivänä on juhlittu sinikeltaisia kultamitalijuhlia.

Sama meno jatkuu tilastojen perusteella myös tiistaina. Maja Dahlqvist dominoi alkukauden sprinttikisoja täysin mielensä mukaan ja hän saapuu olympialaisiin viiden osakilpailun voittoputkessa.

Suurimmat ennakkosuosikin paineet on siis kasattu Dahlqvistin niskaan. Hänen mahdollisuuksiaan lisännee myös se, että tiistaille Zhangjiakoun hiihtostadionille on luvattu vain muutamaan pakkasastetta, joten keliolosuhde lienee paljon nopeampi kuin aiempina kisapäivinä.


Maannaiset haastavat Dahlqvistin


Vaikka Dahlqvist ei kestäisikään ennakkosuosikin paineita, on Ruotsin olympiavoitto siitä huolimatta varsin todennäköinen. Alkukauden loukkaantumishuolien vuoksi väliin jättänyt hallitseva maailmanmestari Jonna Sundling oli heti ensimmäisessä maailmancup-kilpailussaan Dresdenissä toinen Dahlqvistin jälkeen.

Sundling on siis potentiaalinen kultasuosikki myös Pekingissä. Tosin häneltä ei toistaiseksi ole näyttöjä kuin Dresdenistä, joka on olosuhteiltaan täydellinen olympialatujen vastakohta. Silti on oletettavaa, että Sundling on lopputuloksissa erittäin korkealla.

Myös Ruotsin kaksi muuta osanottajaa Emma Ribom ja Anna Dyvik ovat osoittaneet kauden aikana olevansa yllätysvalmiita. Heistä Ribom on ehkä etukäteen hieman vahvempi kortti, mutta Dyvikinkään mitali ei olisi yllätys.


Ketkä pystyvät uhkaamaan sinikeltaista voittoa?


Ruotsalaisten riemujuhlien pilaamiseen pyrkivät ainakin kovat keskieurooppalaiset Nadine Fähndrich ja Anamarija Lampic. Erinomaisesti korkealla viihtyvä Fähndrich on erityisesti sellainen urheilija, jolle Pekingin olosuhteiden luulisi sopivan.

Lampic on puolestaan sprinttien kestomenestyjä, joka juhlii melko harvoin voittoa, mutta on lähes poikkeuksetta finaalissa. Slovenialainen lähtee kuitenkin kilpailuun varmasti ainoana tavoitteenaan olympiamitali.

Yhdysvaltain Jessie Diggins osoitti skiathlonissa, että vapaa hiihtotapa kulkee hänellä tällä hetkellä erinomaisesti. Sprintti on toki täysin erilainen kilpailumuoto, mutta yhdysvaltalainen on osoittanut useaan otteeseen, että myös hiihdon sähäkkä pikamatka luonnistuu häneltä erinomaisesti.

Mihin pystyvät norjalaiset?


Norjan naiset lähtevät sprinttiin poikkeuksellisesti haastajina. Aiemmin norjalaisvoitot olivat arkipäivää naisten sprintissä, mutta viime vuosina norjalaisjuhlat ovat olleet harvinaisempia. Tästäkään huolimatta norjalaismitali ei olisi kilpailussa yllätys.

Jokainen Norjan nelikosta Maiken Caspersen Falla - Mathilde Myhrvold - Tiril Udnes Weng - Lotta Udnes Weng on osoittanut kauden aikana pystyvänsä hiihtämään kolmen parhaan joukkoon. Arvokisoissa heistä kannattaa erityisesti seurata olympiavoittaja Fallaa, joka on viimeisen kahden olympiadin aikana ollut jokaisissa arvokisoissa podiumilla sprintissä.

Yllättävätkö suomalaiset?


Suomalaisittain naisten sprinttikausi on sujunut paljon ennakko-odotuksia positiivisemmin. Tästäkään huolimatta suuria menestysjuhlia tiistaina ei etukäteen ajatellen voi odottaa.

Suomen ykköskortti kilpailuun on Jasmi Joensuu, jolle realistinen tavoite kilpailuun on pääsy 12 parhaan joukkoon. Toistaiseksi Joensuun rahkeet eivät ole välierissä enää riittäneet taisteluun finaalipaikasta, mutta huippuonnistumisella finaalikin saattaisi olla tavoitettavissa.

Kilpailuun suomalaisista starttaa myös nuori Jasmin Kähärä, jolla on edessään uran ensimmäinen arvokisastartti. Pekingin kisat eivät ole vielä Kähärän iskunpaikka, vaan hänelle karsinnan läpäisy on jo hieno suoritus olympiadebyytissään.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten sprintti, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi